Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studijuoti į Lietuvą grįžęs ISM studentas Lukas Jablonskas: Viskas čia gerai

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Tarptautinio verslo ir komunikacijos pirmakursio Luko Jablonsko teigimu, jau tapo įprasta, kad gabius jo kartos jaunuolius neišvengiamai kamuoja klausimas – studijuoti Lietuvoje ar užsienyje? Šią dilemą sprendė ir Lukas, Šiuolaikinės mokyklos centro Vilniuje abiturientas. Pasirinkęs universitetą Olandijoje, po metų vaikinas grįžo į Lietuvą, įstojo į ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą sostinėje ir jau spėjo įgyvendinti seną svajonę – išvykti į mainų projektą Azijoje.
Lukas Jablonskas
Lukas Jablonskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Nesijautė laimingas

„Turiu prisipažinti, kad jau nuo 5–os klasės buvau 100 procentų įsitikinęs, kad studijuosiu užsienyje ir tokiais norais šiek tiek skaudinau močiutes – kur tas mano vidinis lietuvis–patriotas? Tačiau stipresnis buvo noras atsidurti vietoje, kur vyrauja daug skirtingų kultūrų, kur galima įgauti įvairiapusės patirties, kur dėsto labai įdomūs dėstytojai ir kur yra galimybė išvažiuoti į mano numylėtąją Aziją“, – pasakojimą pradėjo vilnietis.

Po ilgų dvejonių Lukas išsirinko tarptautinės psichologijos studijas Roterdamo universitete (Erasmus University Rotterdam), Olandijoje.

„Kai kurios mano svajonės išsipildė – susipažinau su įdomiais žmonėmis iš Gvatemalos, Korėjos, Vokietijos, žinoma, Olandijos, universitetas nustebino veiklų įvairove – jame veikė daugiau nei 100 įvairiausių brolijų ir klubų: irklavimo, krepšinio, futbolo, debatų ir daug kitokių būrelių. Deja, kad ir kokią gausybę veiklų universitetas siūlė, klubų anglakalbiams buvo ne daugiau nei 10“, – teigė pašnekovas.

Vis tik studijų kokybė L.Jablonsko nesužavėjo – buvo įdomu, tačiau kažko trūko.

„Turėjom tik vieną paskaitą per savaitę (visa kita – seminarai bei praktinės užduotys) ir bijau, kad ant pirštų galėčiau suskaičiuoti, kiek iš jų buvo įdomios. Maža to, nesijaučiau laimingas. Vis dėlto močiutės buvo teisios – kažkur turiu tą vidinį patriotą“, – tikino Lukas, kuris po metų, paleistų Roterdame, nusprendė mokslus mesti.

Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Jablonskas
Asmeninio archyvo nuotr./Lukas Jablonskas

Sužavėjo lanksti universiteto politika

Grįžęs namo Lukas priėmė sprendimą likti Vilniuje – pakeitė studijų kryptį ir įstojo ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą studijuoti Tarptautinio verslo ir komunikacijos. Tačiau kaip pats prisipažįsta, Lietuvą pasirinko greičiau iš meilės nei dėl studijų kokybės, nes vis dar ja abejojo.

Prie kur kas laisvesnio grafiko pratusį Luką iš pradžių išgąsdino kiek intensyvesnis mokymosi tempas, tačiau jau greitai vaikinas pajuto, kad tiesiog natūraliai norisi semtis žinių ir nepraleisti paskaitų:

„Niekados nesitikėjau, kad galima taip nuoširdžiai juoktis ne iš kursiokų kvailiojimų, o iš dėstytojų metaforų. Tai tikrai padėjo įsiminti teorijas. O maloniausia buvo suprasti, kad universitetas suteikia lanksčias sąlygas savo verslui pradėti. Svarbiausia, nepamiršti, kad dar esi ir studentas. Pritariu, tai skamba kiek keistokai, tačiau kai ėmiau kurti savo startuolį, pastebėjau, kad dėstytojai yra labai supratingi – tam, kad spėčiau sudalyvauti investuotojų konkursuose, leido praleisti ir net kai kurias paskaitas bei atsiskaityti vėliau. Dėl tokios lanksčios universiteto sistemos turėjau šansų sudalyvauti Europos Jaunimo Parlamento sesijose Latvijoje ir Švedijoje bei užimti prizinę vietą viename iš startuolių konkursų, kurį, beje, pasiūlė pats universitetas“, – džiaugėsi Lukas, pridūręs, kad, pavyzdžiui, iš jo lankyto universiteto Roterdame studentą galima buvo pašalinti po nepateisintos nelankymo savaitės.

Asmeninio archyvo nuotr./ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas
Asmeninio archyvo nuotr./ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas

Padėjo įgyvendinti svajonę

Pradėjęs studijuoti ISM universitete, Lukas ir toliau brandino mintį bent trumpam išvykti į Aziją. Dar pirmojo semestro metu vaikinas pastebėjo Tokijuje, Japonijoje, vykstančią konferenciją „International Development Youth Forum“ ir pateikė savo kandidatūrą.

„Iš 3000 konkursantų iš viso pasaulio buvo atrinkti 45, o iš jų ir aš – Lietuvos atstovas. Labai apsidžiaugiau, tačiau tuo pat metu ėmiau svarstyti, iš kur gauti lėšų lėktuvo bilietui bei dalyvio mokesčiui. Taigi, man šovė mintis patikrinti, kaip ISM universitetas palaiko studentų iniciatyvas – universiteto atstovams papasakojau apie man suteiktą galimybę ir paprašiau finansuoti dalyvavimą konferencijoje. Man dar kartą nusišypsojo laimė – ISM palaikė mano norą plėsti akiratį. Kovo mėnesį išskridau į Tokiją“, – prisiminė pašnekovas.

„International Development Youth Forum“ – Tokijuje vykstanti konferencija, kurios metu 18–28 metų žmonės, suskirstyti į grupes, sprendžia įvairias besivystančių šalių problemas. Du geriausi problemos sprendimai yra finansuojami ir įgyvendinami.

„Deja, buvo pasirinktas ne mūsų grupės problemos sprendimas, tačiau įgijau neįkainojamos patirties, taikydamas tai, ko šiuo metu mokausi ISM Vadybos ir ekonomikos universitete. Įvertinau tarptautinės komunikacijos paskaitų metu gautas žinias. Nors mano kelionė iki suvokimo, kad ir Lietuvoje galima įgyti aukštos kokybės išsilavinimą, buvo kiek sudėtinga, džiaugiuosi, kad dabar esu ramus dėl savo pasirinktų studijų ISM universitete bei dėkoju savo Alma Mater už gautą galimybę aplankyti Japoniją“, – prisipažino L.Jablonskas, šiuo metu debesų kompiuterijos įmonėje „LayerV“ einantis rinkodaros ir komunikacijų vadovo pareigas.

Daugiau informacijos apie ISM universiteto Tartautinio verslo ir komunikacijos studijas rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius