Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Studijuoti į ypatingą universitetą Klaipėdoje – iš Vilniaus, Kauno ir net iš už Atlanto

„Klaipėdoje gyvenu jau dvejus metus, ir be galo įsimylėjau šį nuostabų miestą!“ – atvirai apie meilę uostamiesčiui prisipažįsta LCC tarptautinio universiteto trečio kurso studentė Karolina Rudžionytė, čia studijuoti psichologiją atvykusi iš Vilniaus.
Studentų laisvalaikis prie jūros
Studentų laisvalaikis prie jūros / A.Kundroto nuotr.

Šiame prieš beveik tris dešimtmečius įkurtame privačiame tarptautiniame universitete studijuoja net 50-ties pasaulio valstybių piliečiai. Užuot susigundę studijomis kituose šalies universitetuose ar užsienyje, Klaipėdą ir šią aukštąją mokyklą renkasi ir lietuvaičiai. Kasmet čia sulaukiama studentų iš visos Lietuvos, ypač iš pačios Klaipėdos, taip pat ir iš Vilniaus bei Kauno. Reguliariai į šį ypatingą universitetą stoja ir užsienio lietuviai.

Partnerio nuotr./Karolina Rudžionytė
Partnerio nuotr./Karolina Rudžionytė

Norinčiųjų stoti – vis daugiau

Šių metų rugsėjo 1-ąją studijas universitete pradės apie 620 studentų, iš kurių per 160 bus iš Lietuvos. Vienus jų čia traukia Lietuvoje nematytas studijų modelis, tarptautinė universiteto bendruomenė ir lanksti stipendijų sistema, kitiems imponuoja jūra ir gamta, lėtesnis miesto ritmas ir galimybė susirasti draugų iš viso pasaulio, trečius iš už Atlanto atgina galimybė studijuoti anglų kalba amerikietiškas tradicijas turinčioje mokykloje ir tėvynės šauksmas.

Aišku viena – kasmet stabiliai augantys priėmimo į LCC tarptautinį universitetą bendri skaičiai liudija apie šios aukštosios mokyklos išskirtinumą ir patrauklumą. Prie šio dėsningumo prisideda ir pačios Klaipėdos ambicija netolimoje ateityje tapti ne tik žaliausiu, bet ir pažangiausiu Lietuvos didmiesčiu. Populiarumo LCC nepraranda ir tarp lietuvaičių – čia įstojusiųjų skaičius beveik nesikeičia jau kelerius metus iš eilės, visada sulaukiama ir vilniečių bei kauniečių.

„Labai džiaugiuosi gyvendama Klaipėdoje. Pirmiausiai dėl savo universiteto, kuriame tvyro draugystės, bendrumo atmosfera. Santykiai su dėstytojais – puikūs. Jie pažįsta studentus vardais, niekada nežiūri į mus iš aukšto, kai tik reikia pagalbos – padeda. Dar Klaipėda žavi jūra. Dažnai nueinu pasivaikščioti paplūdimiais ar į pajūrio miškus. Labai patogu, kad viskas arti – visur galiu nueiti pėsčia, jaučiuosi saugi. O ir kultūrinis gyvenimas čia toks aktyvus ir vyksta tiek renginių, kad net nespėju visur nueiti“, – savo patirtimi dalijasi būsima psichologė iš sostinės K.Rudžionytė.

Vilniečių, tokių kaip ši studentė, pradėti mokslus LCC tarptautiniame universitete kasmet atvyksta bent keli. Prie jų paprastai prisideda ir keli kauniečiai, nemažai abiturientų sulaukiama ir iš kitų Lietuvos didmiesčių, taip pat ir mažesnių miestų bei miestelių. Be to, pastaraisiais metais šis visame regione unikalus universitetas ypatingo dėmesio sulaukia ir iš užsienio lietuvių – jų tarp pirmakursių taip pat visada būna bent keli.

Aukšti standartai negąsdina

LCC tarptautinio universiteto Rinkodaros direktorė Aistė Motekaitienė džiaugiasi, kad, nepaisant stabilaus mūsų šalies abiturientų nutekėjimo į užsienio universitetus, likti studijuoti namuose tampa nauja norma vis didesniam skaičiui būsimų studentų.

„O ir kam važiuoti į užsienį, jeigu tą užsienį galima atrasti čia pat, šalia namų, Klaipėdoje – LCC tarptautinis universitetas sukurtas pagal amerikietiškąjį studijų modelį, mokslai čia vyksta anglų kalba, dauguma dėstytojų ir darbuotojų – taip pat užsieniečiai, o ir studentų tautinė įvairovė čia didžiausia Lietuvoje, tad draugų galima susirasti iš bet kurio pasaulio kampelio“, – universiteto ypatumus vardija A.Motekaitienė.

Ji primena, kad pagrindiniu studentų atrankos kriterijumi čia visada laikytas ne piniginės storis, o būsimojo studento gabumai, motyvacija ir lyderystės potencialas. Kasmet savo studentų stipendijoms ir įvairioms paramos iniciatyvoms universitetas išleidžia per pusę milijono eurų. Taip užtikrinama, kad vienodas sąlygas čia studijuoti turėtų visi, nepriklausomai nuo savo finansinės padėties.

Įdomu tai, kad šiai aukštajai mokyklai jau daugelį metų sėkmingai pavyksta išlaikyti itin aukštus studentų priėmimo kriterijus, tačiau dėl šių nepajudinamų standartų naujų studentų priėmimo skaičiai ne tik nemažėja, bet ir stabiliai auga.

„Šią tendenciją puikiai iliustruoja per pastaruosius penkerius metus beveik dvigubai išaugęs pirmo kurso studentų skaičius – 2015/16 akademiniais metais studijas LCC pradėjo 125 studentai, o šiuos 2020/21 akademinius metus sulauksime jau apie 200 naujokų. Labiausiai auga užsieniečių studentų skaičiai – pas mus jie atvyksta ne tik iš Vakarų Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos valstybių, bet ir iš Šiaurės Amerikos, Centrinės Azijos, Artimųjų Rytų, Pietų Amerikos, Azijos bei Afrikos. Nė nedvejodama galiu teigti, kad esame tarptautiškiausias universitetas visoje Lietuvoje“, – teigia A.Motekaitienė pridurdama, kad per beveik trisdešimt LCC veiklos metų reikalavimai stojantiesiems nė karto nebuvo sumažinti, atvirkščiai, tik griežtinti.

A.Kundroto nuotr./Studentų laisvalaikis prie jūros
A.Kundroto nuotr./Studentų laisvalaikis prie jūros

Džiugina mąstysenos pokyčiai

Anot universiteto atstovės, augant užsienio studentų gretoms, Lietuvos piliečių skaičius tarp pirmo kurso studentų lieka stabilus – vidutiniškai apie kelias dešimtis, priklausomai nuo metų lietuvaičiai sudaro 20-30 procentų tarp visų priimtų studentų.

Jau galima prognozuoti, kad ir šiemet lietuvaičių čia įstos iki 50, iš jų klaipėdiečių bus penki iš dešimties, o visi kiti – iš kitų Lietuvos vietovių bei užsienio lietuviai.

„Mus džiugina mąstysenos pokyčiai. Dar visai neseniai tiesa buvo tokia, kad jaunimas iš Lietuvos didmiesčių buvo labiau linkęs arba likti sostinėje, arba kelti sparnus į užsienį. Tačiau jau kurį laiką pastebima tendencija, kad įpročiai keičiasi, – vis mažiau nuostabos sulaukia sprendimas iš Vilniaus ar Kauno vykti studijuoti į Klaipėdą. Mes susidomėjimą matome pagal stojančiųjų ir įstojusiųjų skaičius – šiemet pirmame kurse turėsime mažiausiai penkis vilniečius“, – priėmimą komentuoja A.Motekaitienė.

LCC Rinkodaros direktorės žodžius, kad Klaipėda ir joje esantis LCC tarptautinis universitetas yra puikus pasirinkimas net ir kituose Lietuvos miestuose mokyklą baigusiems abiturientams, patvirtina ir už miesto ilgalaikę strategiją ir vizijos įgyvendinimą atsakingos Klaipėdos miesto ekonominės plėtros agentūros „Klaipėda ID“ atstovai.

„Lietuvoje vis dar stebimasi, kai abiturientai iš Vilniaus ar Kauno renkasi studijas Klaipėdoje, tačiau tuo stebėtis tikrai neverta. Pasaulyje dažnas atvejis, kai puikūs universitetai ir kolegijos kuriasi ne sostinėje, ir taip suteikia daug patogesnes sąlygas savo studentams“, – pastebi „Klaipėda ID“ Švietimo projektų vadovė Alina Šoparė. „Mes labai džiaugiamės, kad ne tik užsieniečiai, bet ir Lietuvos miestų abiturientai vis dažniau atranda Klaipėdą kaip studijų miestą. Klaipėdoje veikia net aštuonios aukštosios mokyklos ir jose rasite tikrai išskirtinių studijų programų“, – teigė moteris.

Pasak A.Šoparės, LCC tarptautinis universitetas yra itin unikalus ir kuriantis išskirtines patirtis šį universitetą pasirinkusiems studentams – čia studijuojantys gauna visas studijų užsienyje patirtis neišvykdami iš savo šalies.

Po studijų – į jūrą su banglente

Apie teigiamas savo patirtis Klaipėdoje ir LCC tarptautiniame universitete pasakoja ir iš kitų Lietuvos didmiesčių čia atvykę studentai. Šį pavasarį LCC baigęs ir čia tarptautinių santykių bakalauro laipsnį įgijęs vilnietis Aleksandras Bubnys atviras – visada norėjęs studijuoti toliau nuo namų, kad galėtų maksimaliai susikoncentruoti į studijas.

„Praeityje esu studijavęs gimtajame Vilniuje, bet ten mane viskas per daug blaškė, negalėjau susikaupti, buvo per daug pagundų. Klaipėdoje galėjau visą dėmesį skirti studijoms. Be to, norėjau studijuoti anglų kalba, ir LCC yra viena iš vos kelių tokią galimybę suteikiančių institucijų Lietuvoje. Galiausiai, man visada patiko Klaipėda – vien jūra ir visi su ja susiję privalumai ką reiškia – juk čia atradau banglenčių sportą! Esu labai patenkintas savo pasirinkimu“, – pasakoja vaikinas.

Anot LCC absolvento, iki atvykdamas studijuoti į Klaipėdą jis čia lankėsi daugybę kartų, todėl buvo tikras, kad ir gyventi šiame mieste jam patiks. Abejojančius jis ragina atvažiuoti ir įsitikinti – Klaipėda yra gražus ir kompaktiškas miestas, turintis visus didmiesčiui būdingus atributus, o LCC jis pagyrė už aukštą studijų kokybę, daugiatautę bendruomenę ir draugišką atmosferą visame studentų miestelyje.

„Važiuokite ir įsitikinkite, pakalbinkite dėstytojus, buvusius studentus – jie patvirtins, kad LCC yra puiki vieta studijuoti ir kad Klaipėdos nėra ko bijoti, nes ji yra puiki“, – dar tik svarstančius apie studijas LCC ragino vilnietis.

Klaipėdoje atrado Ameriką

Jam antrino ir paskutiniame kurse psichologiją studijuojanti Eliana Vanifatova, taip pat iš Vilniaus. Mergina dairėsi aukštosios mokyklos, kurioje jaustųsi patogiai ir saugiai, bet tuo pat metu galėtų pakeisti įprastą aplinką, pagyventi toliau nuo namų, tapti savarankiškesnė.

„Paskaičiau vienos nuomonės formuotojos įrašą apie Klaipėdą ir susidomėjau, iškart užsikabinau. O tada sužinojau apie LCC ir sprendimo čia atvykti studijuoti niekada nesigailėjau. Čia susipažinau su daugybe žmonių iš viso pasaulio, o tai yra labai vertinga patirtis, pridėtinė vertė prie aukštos kokybės studijų ir diplomo“, – pasakoja vilnietė.

Anot jos, mažesnis miestas visai nereiškia, kad čia bus nuobodu, tačiau kad bus patogu – tai tikrai. Klaipėdoje mergina džiaugiasi gerai išvystytu miesto transportu, kaip papildomą vertę įvardija gamtos – jūros, miškų ir parkų – artumą. „Vienintelis dalykas, prie kurio reikėjo priprasti, – tai kiek mažiau prognozuojami ir permainingi orai“, – šypteli Klaipėdoje studijuojanti E.Vanifatova.

JAV mokyklą baigęs ir po studijų į gimtąjį Kauną sugrįžęs Tomas Butkus Lietuvoje dairėsi universiteto, kuriame galėtų ir baigti studijas, ir toliau žaisti krepšinį. Jau trečius metus jis studijuoja tarptautinį verslą LCC tarptautiniame universitete, čia žaidžia ir universiteto krepšinio komandoje „The Moose“ (liet. – „Briedžiai“). „Ieškojau vietos, kuri atitiktų mano buvusias patirtis Amerikoje. Radau LCC, kur visos studijos anglų kalba, tarptautinė aplinka, iš skirtingų šalių atvykę aukšto lygio dėstytojai, yra galimybė derinti studijas su profesionaliu sportu. Be to, geras ir mūsų komandos treneris. Viskuo esu patenkintas“, – apie savo patirtį Klaipėdoje pasakoja iš Kauno kilęs vaikinas.

Partnerio nuotr./Tomas Butkus
Partnerio nuotr./Tomas Butkus

Anot jo, šis universitetas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pajausti tikrąją tarptautinę atmosferą neišvykdami iš Lietuvos. „Tarp kitų privalumų man imponuoja jūra ir ramybė, o ir žmonės šiuose kraštuose gerokai malonesni“, – neslepia Ameriką Klaipėdoje atradęs T.Butkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius