Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Surinkusi apie 40 tūkst. parašų iniciatyvinė grupė dėl Mokslo ir studijų įstatymo keitimo nutraukia savo akciją

Iniciatyvinė grupė „Studijų revoliucija“ nutarė neberinkti piliečių parašų dėl Mokslo ir studijų įstatymo keitimo, nes politikai po Konstitucinio teismo (KT) nutarimo ir taip bus priversti šį įstatymą taisyti.
Studentai
Studentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Neformalaus judėjimo „Studijų revoliucija“ atstovės Ievos Kačinskaitės teigimu, nuo lapkričio 11-osios, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) registravo jų iniciatyvinę grupę, pavyko surinkti beveik 40 tūkst. parašų.

„Mūsų parašų rinkimas nebetenka prasmės, nes Konstitucinis Teismas iš esmės padarė tą darbą, paaiškino antikonstituciškas vietas“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė I.Kačinskaitė.

Iniciatyvinė grupė siekė surinkti 50 tūkst. Lietuvos piliečių parašų, kad Seimas svarstytų jos pasiūlytą Aukštojo mokslo įstatymo pakeitimo projektą dėl rotacijos. Studentai siekė, kad nemokamų ir mokamų vietų perskirstymas vyktų kas pusmetį, o ne kas dvejus metus, kaip yra dabar galiojančiame įstatyme.

Šią įstatymo normą kaip prieštaraujančią Konstitucijai pripažino ir KT.

Pasak „Studijų revoliucijos“ vadovės Eglės Bačionytės, gyventojai labai aktyviai parėmė jų iniciatyvą.

„Kalbindami žmones pasirašyti už mūsų akciją, nesulaukėme jokio abejingumo. Priešingai. Tie, kurie buvo neįsigilinę į situaciją, norėjo į ją įsigilinti, kai kurie nežinojo, kad rotacijos tvarka pakeista, kad rotacija vyksta ne kas pusę metų. Visi stengėsi suprasti, stengėsi įsigilinti, kur yra klaidos ir kaip galėtume jas ištaisyti“, – tvirtino E.Bačionytė.

Konstitucinis Teismas praėjusį ketvirtadienį paskelbė, kad aukštąjį mokslą reformavusio Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos tiek dėl universitetų valdymo, tiek dėl studijų finansavimo tvarkos prieštarauja Konstitucijai.

Prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintas vienas esminių valstybinių aukštųjų mokyklų organizacinės ir valdymo struktūros pertvarkos elementų – aukštųjų mokyklų savivaldai būdingų valdymo funkcijų perdavimas tarybai, kurią sudarant akademinė bendruomenė neturi lemiamos įtakos.

Teismas nutarė, kad tvarka, kai studentų mokymosi rezultatai vertinami ne po kiekvieno akademinio mokymosi laikotarpio – semestro, o kas dveji metai, irgi prieštarauja Konstitucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius