-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susitarimo dėl švietimo nebus? Vieną rengia Vyriausybė, kitą – opozicija

Premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamas Ministrų kabinetas pakvietė politines partijas rengti nacionalinį susitarimą dėl švietimo ir parengė jo projektą. Dokumentas tobulinamas, tačiau opozicija nuo jo atsiribojo – Seime įkūrė laikinąją grupę ir paskelbė nuo pat pirmo lapo kuriantys kitą susitarimą. Tik kuris iš jų dviejų dabar bus nacionalinis – nežinia. Jeigu iš viso toks rasis.
Algirdas Monkevičius ir Saulius Skvernelis
Algirdas Monkevičius ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Preliminarų susitarimą dėl švietimo premjeras ir politinių partijų lyderiai pristatė bei aptarė sausio pradžioje, dabar jis koreguojamas.

„Dabar šiek tiek jį tobulinam ir ruošiamės surengti dar vieną susitikimą su politinių partijų atstovais“, – 15min teigė premjero patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unė Kaunaitė.

Planuojama, kad dokumente neliks punktų, dėl kurių partijos nesutaria, susitarimas taps trumpesnis, konkretesnis.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Unė Kaunaitė
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Unė Kaunaitė

„Nelaikysime jo įsikibę ir tikėsimės, kad kažkokiu būdu tas projektas Seime bus vienas, o ne du“, – reiškė viltį U.Kaunaitė.

Susitarimas „nuo nulio“

Taip ji sureagavo į opozicijos iniciatyvą kurti Seimo laikinąją grupę „Dėl švietimo ateities“, rengiančią dar vieną susitarimo dėl švietimo projektą. Joje – konservatorių, liberalų, socialdemokratų frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Anksčiau grupei priklausė bei pirmininkavo vienintelis narys iš valdančiųjų, Seimo „valstietis“ Eugenijus Jovaiša, tačiau dėl neproporcingo jėgų atstovavimo iš jos pasitraukė.

Grupės pirmininko pavaduotoja liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen apgailestavo dėl tokio kolegos sprendimo, paragino visų frakcijų atstovus jungtis.

Visi, kam rūpi švietimas, gali dalyvauti tame darbe Seime.

„Niekas netrukdo įsirašyti į grupę. Ji atvira. Visi, kam rūpi švietimas, gali dalyvauti tame darbe Seime“, – 15min komentavo ji.

Seime suburta grupė susitarimą dėl švietimo, pasak V.Čmilytės-Nielsen, rengia „nuo nulio“, nors esą atsižvelgs ir į Vyriausybės parengtą projektą.

Nenori skubėti

„Mes pagrindu to dokumento neimam, o ketiname daryti jį kur kas labiau apibrėžtą, trumpesnį, konkretesnį, kuris nubrėžtų gaires, pagrindą kokybiškesniam švietimui. Ir tokį dokumentą, apie kurio pasirašymą galima būtų kalbėti skirtingų partijų atstovams, – dėstė politikė.

– Šiandien mūsų tikslas nėra jį pasirašyti. Šiandien mūsų tikslas – paruošti kokybišką dokumentą ir pateikti jį Seimui.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Pasiteiravus, o kada norima susitarimą rašytis, V.Čmilytės-Nielsen atsakė negalinti kalbėti visos grupės vardu, bet tikino mananti, kad tik po Seimo rinkimų.

„Jeigu mums pavyks sudėlioti konkretų, gerą tekstą, galbūt ir valdantieji pasirašys. Galbūt ir peržengs savo principus ir leis sau taip pat dalyvauti“, – svarstė ji.

Tiki, kad susitars dar šįmet

Galimybės, kad susitarimas visgi bus, nenorėjo atmesti ir premjeras Saulius Skvernelis. Opozicijos iniciatyvą imtis kito dokumento kūrimo jis siejo su rinkimais ir sakė tikintis, kad galiausiai du projektai dar šįmet taps vienu.

Laikotarpis, kaip minėjau, yra pats blogiausias – rinkimai.

„Deja, laikotarpis, kaip minėjau, yra pats blogiausias – rinkimai. Aišku, dabar yra du susitarimai, tai matyt, vienas projektas bus valdančiųjų, kitas – opozicijos. Bet vėlgi, aš tikiu, kad, net ir atmetus rinkimų laikotarpį, iš tų dviejų projektų tikrai mes galime atrinkti svarbiausius punktus, kurie galėtų tapti nacionalinio susitarimo kūnu. Dėl to kol kas aš esu švelniai optimistiškas, ir manau, kad mes visgi galėtume šitą susitarimą dar šiemet pasirašyti“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio dėstė ministras pirmininkas.

Savo pagalbą rengiant susitarimo dėl švietimo projektą yra pasiūliusi ir prezidentūra, nors šalies vadovas Gitanas Nausėda suabejojo Seimo rinkimams besiruošiančių partijų pastangomis siekti konsensuso.

Prezidento atstovo žiniasklaidai Antano Bubnelio paklausus kaip šalies vadovas Gitanas Nausėda vertina situaciją, kai valdantieji kuria vieną, o opozicija kitą susitarimą dėl švietimo, jis nurodė, kad šiuo klausimu trečiadienį prezidentūroje vyks švietimo bendruomenės ir kelių partijų lyderių susitikimas, kuriame bus aptariamas ir šis klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius