-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis dar nežinote, kur stoti? Sužinokite apie studijų galimybes prestižiniame Derbio universitete

„Jau būdamas penkiolikos žinojau, kad noriu išvykti studijuoti į Angliją. Renginių organizavimo specialybės, apie kurias svajojau, Lietuvos universitetuose tuo metu nebuvo. Derbio universitetas man pasiūlė ne tik studijas, bet ir darbą, suteikiantį galimybę keliauti“, – savo patirtimi dalijasi Derbio universiteto renginių organizavimo ir viešųjų ryšių specialistas, Paulius Jakuitis.
Studentai po paskaitų/ 123rf.com nuotr.
Studentai po paskaitų/ 123rf.com nuotr.

Šiuo metu P.Jakuitis užsiima reprezentacine–edukacine veikla – apie galimybes studijuoti Derbio universitete, keliaudamas po įvairias šalis, pasakoja būsimiems tų šalių studentams. Kadangi šią savaitę jis kaip tik vieši Lietuvoje, su juo kalbamės apie Derbio universiteto statusą, galimybes dirbti studijuojant bei studijų kaštus.

Papasakokite apie Derbio universitetą – koks yra jo statusas? Kokių krypčių studijos čia yra vykdomos?

Paulius Jakutis/ asmeninio archyvo nuotr.
Paulius Jakutis/ asmeninio archyvo nuotr.

– Universitetas šiuo metu siūlo virš 200 įvairiausių kursų nuo filmų produkcijos iki inžinerijos, renginių organizavimo, SPA mokymų ir t.t. Didžiausias universiteto privalumas yra tas, kad turime daug verslo partnerių, pas kuriuos mūsų studentai gali atlikti praktiką.

Pavyzdžiui, savo fakultete turime savo SPA kliniką, kurioje dirba mūsų studentai. Pernai metais mūsų klinika laimėjo geriausio Anglijos dienos (Spa kuris neparduoda nakvynes) SPA apdovanojimą, kaip vienintelis mokomasis SPA centras. Kitas pavyzdys – teisės kortai, kuriuose vyksta teisiniai ginčiai ir procesai, o mūsų teisės studentai dirba teisme, įvairiose pasiruošimo stadijose ir, aišku, teismo proceso metu.

Jeigu žiūrėtume į sporto sritį, turime naujai pastatytą sporto centrą, kuriame mūsų studentai dirba su tokiomis komandomis kaip „Derby County FC“. Arba į dramos studijas – mieste turime savo dramos teatrą.

Kalbant apie Derbio universiteto statusą, svarbu paminėti, jog neseniai britai patvirtino TEF (orig. Teaching Excellence Framework) – valstybės valdomą reitingavimo sistemą, pagal kurią visi šalies universitetai yra suskirstomi į tris kategorijas: aukso (Top 45 Universitetai), sidabro ir bronzos (orig. Gold, Silver, Bronze).

Ši sistema paremta tuo, kokią vertę studentas gauna iš studijų pagal savo sumokėtus pinigus. Derbio universitetas pateko į aukščiausią kategoriją. Taigi, jis yra itin vertinamas šalyje.

Virtualiai po Derbio universitetą galite pasivaikščioti čia.

Kokio dydžio yra pats Derbio miestas, kuriame įsikūręs universitetas?

– Pagal gyventojų dydį tai yra vidutinio dydžio miestas Anglijoje. Lietuvos mastais – kiek didesnis už Kauną. Jeigu vertintume atlyginimų prasme, tai būtų antras miestas po Londono šalyje.

Derbis yra industrinis miestas, tačiau kai kalbame apie industriją, turime omenyje modernius ir inovatyvius fabrikus. Pavyzdžiui, „Bombardier“, kuris gamina traukinius visai Jungtinei Karalystei, ir „Toyota fabriką“, kuriame Europos rinkai yra gaminami „Auris“ ir „Avensis“ modeliai. „Rolls Royce“, kurie gamina lėktuvų variklius, ar „JCB“, kuris gamina traktorius.

Vida Press nuotr./Derbio universitetas iš paukščio skrydžio
Vida Press nuotr./Derbio universitetas iš paukščio skrydžio

Kokie yra keliami pažangumo reikalavimai, kokių anglų kalbos žinių tikisi Derbio aukštoji mokykla?

– Mes reikalaujame 8–neto vidurkio iš visų dvyliktos klasės pažymių. Metinis abituriento anglų kalbos pažymys turi būti ne mažesnis kaip 8, arba balas iš valstybinio anglų kalbos egzamino siekti virš 60 proc.

Esame vienas tų retų Anglijos universitetų, kuris neprašo IELTS. Manome, kad anglų kalbos paruošimas Lietuvoje yra pakankamai geras. Tačiau bendrai vykstant studijuoti į Angliją, kitų aukštųjų mokyklų atveju, reikia pasitikrinti, nes daugelis universitetų IELTS prašys.

Dažnas abiturientas baiminasi dėl savo anglų kalbos žinių. Ar jums pačiam nebuvo sunku persilaužti darbe ar studijose kalbėti užsienio kalba?

– Kadangi buvau sportininkas ir sportas man buvo pirmoje vietoje po mokslų, mokiausi vidutiniškai ir gerai nemokėjau tos kalbos. Tačiau šiandien esu įsitikinęs, kad ne žinios, o pasitikėjimas savimi yra svarbiausias.

Jeigu nebijai daryti klaidų, būti pataisytas, kalbą greit išmoksi. Aš kalbėdavau degalinėje, parduotuvėje, kiekvienai progai pasitaikius, nes tik užmegzdamas dialogą turi galimybę save išbandyti ir išgirsti atsakymą, įgusti girdėti kalbą.

Vida Press nuotr./Derbio universitetas
Vida Press nuotr./Derbio universitetas

Jeigu nebijai daryti klaidų, būti pataisytas, kalbą greit išmoksi.

Be to, pats universitetas suteikia daug galimybių tobulinti savo anglų kalbos žinias. Studentai yra skatinami pristatyti save, universitetą ir taip įgauti pasitikėjimo savimi.

Dalis tų, kurie mokslo metų pradžioje atlieka daugiau stebėtojo vaidmenį, metų gale, atvirų durų dienų metu stoja prieš 100 – 200 auditoriją. Tai – didelis žingsnis.

Aš pats, baigęs pirmą kursą, sakiau kalbą atvirų durų dienų metu. Tuomet gavau pirmuosius savo darbus, o galiausiai buvau pakviestas pristatyti universitetą Pietų Korėjoje ir Japonijoje.

Norint įstoti į Derbio universitetą, kada reikia pradėti ruošti stojimų dokumentus?

– Tiems, kurie vis dar nėra atradę specialybės, kurią norėtų mokytis Lietuvoje (ar Lietuvos universitetai to nesiūlo) – dabar yra pats laikas. Tačiau nėra per vėlu dokumentus ruošti ir rugpjūtį – stojimo dokumentų priėmimas pas mus vyksta gan ilgai.

Kiek kainuoja studijos šioje aukštojoje mokykloje?

– Studijos metams kainuoja virš 9 tūkst. svarų per metus. Tačiau kiekvienas stojantysis turi galimybę gauti studijų paskolą, kurią suteikia valstybė. Paskolą reikia pradėti mokėti tuomet, kai jūsų metinis uždarbis ima viršyti 21 tūkst. svarų per metus.

O kiek kainuoja pragyvenimas Derbio mieste?

Visiškai normalu yra dirbti 20 – 30 valandų per savaitę – galima ir už būstą susimokėti, ir turėti pinigų maistui, laisvalaikiui.

– Tai priklauso nuo to, ką žmogus renkasi. Aš visada rekomenduoju vykti į bendrabutį, kuris čia prilygsta 2 – 3 žvaigždučių viešbučiui. Bendrabučio kaina savaitei, priklausomai nuo to, ar dušas ir tualetas bendras, ar atskiras, siekia apie 105 – 125 svarus per savaitę. Bendrabučių privalumas yra tas, kad jie turi savo kino sales, biliardo klubus, bendras erdves, šalia bendrabučių kuriami barai.

Žinoma, privatų kambarį gali gauti ir pigiau – už 70 – 80 svarų per savaitę. Tačiau gyventi gali tekti ne tokioje saugioje ir modernioje aplinkoje, patiems rūpintis mokesčiais, kaimynais ir t.t. Tuo tarpu bendrabutyje visą parą budi apsauga, med. punktas. Žodžiu, yra viskas, ko reikia.

Vida Press nuotr./Derbio universitetas
Vida Press nuotr./Derbio universitetas

Ar studijuojant įmanoma dirbti, o dirbant – save išlaikyti?

– Žinoma. Kai kurie atvyksta dirbti dar prieš studijas, vasarą, kiti – prieš pat mokslo metus. Darbų yra pačių įvairiausių, bet dažniausiai studentai dirba kavinėse, baruose.

Kalbant apie darbo užmokestį, tai minimalus atlyginimas prasideda nuo 7 svarų už valandą ir didėja priklausomai nuo amžiaus, darbo pobūdžio ir t.t. Visiškai normalu yra dirbti 20 – 30 valandų per savaitę – galima ir už būstą susimokėti, ir turėti pinigų maistui, laisvalaikiui. Be to, uždirbantys iki 11–os tūkst. svarų per metus turi mokestines lengvatas.

Tačiau įmanoma dirbti ir daugiau – po 50 – 60 valandų per savaitę. Aš pats dirbau 50 val. per savaitę, nes norėjau turėti didesnę finansinę laisvę. Tai man leido investuoti į save – parodas, susitikimus su verslo žmonėmis.

Manau, kad studijų metais, turint daugiau laisvo laiko, tą laiką galima išnaudoti investuojant į save ir kaip galima geriau patobulinti save ir savo įgūdžius.

Kaip manote, kokios yra protingiausios investicijos į save?

– Kelionės ir savęs tobulinimas. Kelionėse tu susipažįsti su žmonėmis, pamatai, kaip gyvena kiti, tavo požiūris ima keistis. Tobulinimas savęs – tai dalyvavimas konferencijose, kur gali stebėti, kaip bendrauja kiti, užmezga verslo kontaktus, pristato save, kokie yra triukai gauti darbą.

Šiandien CV galime dėti į šiukšlių dėžę – jeigu žmogus moka vesti šou, jis gaus darbą su bet kokia patirtimi. Reikia daugiau pasitikėjimo, užsispyrimo ir noro eiti į priekį.


Daugiau informacijos apie Derbio universitetą ieškokite: https://www.derby.ac.uk/

Turite klausimų dėl stojimo galimybių bei dokumentų? Susisiekti su P. Jakučiu galite siųsdami jam elektroninį laišką: p.jakuitis@derby.ac.uk

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius