Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švietimo iniciatyva abiturientams padės pagerinti brandos egzaminų rezultatus

Abiturientams – apsisprendimo, kokiu keliu toliau sukti gyvenime, laikas. Nemaža dalis jų galvoja apie studijas aukštosiose mokyklose. Tačiau abiturientų apsisprendimą lems ne tik norai ir svajonės, bet ir valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atliktas tyrimas rodo, kad vos 43 proc. moksleivių savo pasirengimą siekti aukštojo išsilavinimo vertina teigiamai, tačiau net pusė apklaustų moksleivių kaip svarbiausią komponentą aukštojo mokslo studijoms nurodė motyvaciją, o daugiau kaip trečdalis – akademinį pasirengimą.
MRU nuotr./Abiturientų sprendžia kur studijuoti
MRU nuotr./Abiturientų sprendžia kur studijuoti

MOSTA apklausos duomenimis 40 proc. moksleivių norėdami dar labiau pagerinti savo žinias mokslo metais papildomai perka korepetitoriaus paslaugas ar mokosi kursuose. Net kas antras iš jų planuoja studijuoti aukštojoje mokykloje. Vis dėl to net ir motyvuotiems moksleiviams per brandos egzaminus gali nepasisekti – pritrūkus dešimtosios ar net šimtosios balo dalies, jie gali prarasti šansą įstoti į norimą universitetą ar rinktis trokštamą studijų programą.

Net ir motyvuotiems vaikams brandos egzaminų rezultatai gali užkirsti kelią siekti savo svajonės, ypač dabar, kai stojimų į universitetus kartelė vis aukščiau keliama, o konkurencija į konkrečias specialybes tik auga

Mykolo Romerio universitetas (MRU) pradeda švietimo iniciatyvą moksleiviams „4mm. Pasistiebk“. Ši programa skirta abiturientams, kurie norėtų pabandyti pagerinti savo 2018-ųjų brandos egzaminų rezultatus ir kitais metais pabandyti siekti aukštojo universitetinio išsilavinimo stodami į norimą universitetą ir pasirinkdami trokštamą studijų programą.

Programos tikslas – suteikti antrą šansą

Pasak Mykolo Romerio universiteto studijų ir mokslo prorektorės, profesorės Ingos Žalėnienės, ši programa bus skirta moksleiviams, kurie nėra patenkinti savo brandos egzaminų rezultatais, turi noro ir užsispyrimo juos pagerinti.

„Viešoje erdvėje formuojama nuomonė, kad į universitetus stoja labai daug nepasiruošusių abiturientų. Bet net ir motyvuotiems vaikams brandos egzaminų rezultatai gali užkirsti kelią siekti savo svajonės, ypač dabar, kai stojimų į universitetus kartelė vis aukščiau keliama, o konkurencija į konkrečias specialybes tik auga, – pastebi I.Žalėnienė. – Nepasisekus tokie vaikai neturi daug alternatyvų: tik rinktis panašią programą, vietoj universiteto studijuoti kolegijoje arba apskritai išvykti iš Lietuvos.

Mes siūlome dar vieną galimybę – papildomai pasimokius įgyti antrą šansą. Mūsų tikslas – padėti motyvuotiems vaikams ir tuo pačiu didinti aukštojo universitetinio išsilavinimo prieinamumą Lietuvoje“.

Šioje programoje dalyvaujantys abiturientai turės galimybę visus metus nemokamai gilinti lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, anglų kalbos ar matematikos dalykų žinias. Po metų dar kartą galės perlaikyti valstybinį egzaminą siekiant pagerinti savo brandos egzaminų rezultatus.

Į programą vyks atranka

Jau dabar galvojantys dalyvauti abiturientai internetinėje svetainėje 4mm.lt gali palikti priminimą, kad nepraleistų atrankos, kuri prasidės rugpjūčio pradžioje. Atranka vyks keliais etapais.

Pretendentai turės užpildyti programos dalyvio paraišką ir joje pateikti ne tik savo brandos egzaminų rezultatus, bet ir trumpą motyvacinį laišką. Kandidatus vertins nepriklausomi ekspertai, o pirmąjį atrankos turą praėję abiturientai bus pakviesti ir pokalbiui.

„Mums labai svarbu, kad programoje dalyvautų motyvuoti abiturientai, kad jie tikrai norėtų siekti geresnių mokslo rezultatų, o baigus šią programą, po metų jų brandos egzaminų balai būtų aukštesni“, – sako I. Žalėnienė. Pašnekovės teigimu, pilotinei programai planuojama atrinkti aštuoniasdešimt moksleivių, kuriems kartą per savaitę užsiėmimus ves keturi patyrę Vilniaus mokytojai – ekspertai. Planuojama, kad programa startuos spalio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius