Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė: aukštųjų mokyklų tinklo pertvarka nėra tikslas savaime

Pasak Švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės, aukštųjų mokyklų tinklo pertvarka nėra tikslas savaime, tai ji sakė Lietuvos studentų sąjungoje surengtoje konferencijoje „Aukštųjų mokyklų konsolidacija: grėsmės ir galimybės Lietuvai“. 
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pirmiausia reikia susidėlioti strategiją, įvardinti, kokio rezultato mes siekiame, įvardinti, ko mes tikimės iš aukštojo mokslo, ko mes tikimės iš institucijų, ir sutelkti visas pajėgas, finansavimo sistemą, kokybės sistemą tam, kad institucijos galėtų tokiomis tapti. Tokia yra valstybės pareiga“, – pažymėjo ministrė J.Petrauskienė.

Ministrė akcentavo, kad dabar yra metas, kai reikia labai aiškiai įvardinti, kokio rezultato mes siekiame.

„Tai nėra kažkoks išlikimo žaidimas. Tai yra sutelkimas potencialo jautriai apmąstant, kaip tai padaryti, kokios sinergijos yra pačios racionaliausios, prasmingiausios ir užtikrintų ilgalaikį teigiamą pokytį sistemoje“, – sakė ministrė.

Siūlymų dėl ateities laukiama ir iš aukštųjų mokyklų

Pasak švietimo ir mokslo ministrės, šiuo metu svarbiausi du dalykai: pirma, apibrėžti mokslo ir studijų sistemos viziją ir tikslą. Antra, kiek pačios aukštosios mokyklos – universitetai, kolegijos – gali pateikti siūlymus, kaip ta vizija galėtų būti įgyvendinta.

„Turime moderuoti diskusiją išsakant tiek valstybės valią, tiek išsakant pačių aukštųjų mokyklų siūlymus. Labai svarbu, kad tas procesas vyktų aiškiai, skaidriai, kad visi siūlymai būtų viešai diskutuojami, kad mes priimtume tuos siūlymus, kurie kuria didžiausią pridėtinę vertę – ir ne tiktai efektyvumo ir ekonomijos prasme, bet ir kokybės prasme“, – pabrėžė J.Petrauskienė.

Pasak ministrės, patirties, kaip vykdyti tokius procesus, galima mokytis iš daugelio šalių, Lietuva tokios patirties neturi, nors per nepriklausomybės laikotarpį buvo ne vienas bandymas sudėlioti aukštojo mokslo konsolidacijos planą.

„Niekada dar nebuvom priėję prie to etapo, kur jau imtumėmės realių veiksmų. Tai aš labai visus kviečiu išsakyti aiškiai siūlymus, o vyriausybės, valstybės priedermė yra įvardinti kartu su jumis, kokio rezultato mes norime pasiekti per kokį laikotarpį“, – sakė J.Petrauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius