-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo ministrė apie platesnį mokyklų atvėrimą: greitieji testai – jau netrukus

Antradienį į Klaipėdą vizito atvyko švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. Ji susitiko su uostamiesčio valdžia ir švietimo atstovais. Ministrės teigimu, liko tik „dienų klausimas“, kada bus patvirtinti greitieji antigenų testai. Jie leistų į mokyklas grįžti ne tik pradinukams ir abiturientams, bet ir užribyje likusiems kitų klasių moksleiviams.
Ministrė Jurgita Šiugždinienė
Ministrė Jurgita Šiugždinienė / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Mes laukiame greitųjų antigeno testų patvirtinimo. Tai tokie testai, kuriems nereikia laboratorijos, mokiniai gali patys atlikti juos prižiūrint sveikatos specialistui. Jų nereikia vežti į laboratoriją. Vadinasi, tai labai palengvina testavimo procesą. Tose savivaldybėse, kur daugiau nei 200 atvejų (100 tūkst. gyventojų – red. past.), testuojama kaupiniais, yra svarbus laboratorijos dalyvavimas.

Tai sudėtingas procesas, bet, aišku, labai pasiteisino, matome, kad suvaldome ten atvejus, tačiau norint išplėsti ugdymo aprėptis ir išleisti daugiau mokinių į mokyklą, reikia, kad testavimo pajėgumai būtų tinkami, galėtume daugiau testuoti, kad grįžimas į mokyklas būtų saugus. Tai dienų klausimas“, – sakė J.Šiugždinienė.

Tokiais testais mokiniai galėtų būti testuojami mokyklose.

Ši galimybė atvertų galimybę į mokyklas grįžti užribyje likusiems vyresniųjų klasių moksleiviams, kurie nuotoliniu būdu mokosi nuo spalio vidurio.

Šiuo metu grįžti į mokyklas, kur sergamumas sumažėjęs, galėjo tik pradinukai, o netrukus sugrįš abiturientai.

Anot J.Šiugždinienės, atveriant mokyklas reikia įvertinti daug kitų veiksnių.

Vienas jų – mobiliųjų punktų pajėgumai.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ministrė Jurgita Šiugždinienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ministrė Jurgita Šiugždinienė

„Klaipėda turi tris mobiliuosius punktus. Jei reikėtų dar daugiau žmonių testuoti, tų pajėgumų nepakaktų. Jau anksčiau buvo išdėstyti sunkumai – nepakankami pajėgumai, mokytojų ir abiturientų testavimo reikalingumas. Tikrai mes kartu su Sveikatos apsaugos ministerija dedam pastangas, kad atsirastų būdas, kuris būtų žymiai paprastesnis negu kur reikalinga laboratorija“, – teigė ministrė.

Visuomenėje pasigirsta pasipiktinimų, jog atveriami teatrai, didieji prekybos centrai, o štai mokiniai į prioriteto zoną nepateko.

Juolab kad kalbama apie vyresniųjų klasių moksleivius, kurie išgyvena paauglystės etapą, keičiasi. Neabejojama, jog toks mokymas paliks pėdsaką vaikų emocinei būklei.

Ministrės teigimu, žvelgiant į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kurios veikia be testavimo, akivaizdu, jog juose yra gausus skaičius židinių. Šiuo metu jų priskaičiuojama 91.

Mokytojai pavargę, vaikai pavargę, jų emocinė būklė sudėtinga, kritusi motyvacija.

„Pavojus ugdymo įstaigose tikrai yra. Įsivaizduokime, paleidžiame virš 300 tūkstančių vaikų. Kai kurie net ne pusę dienos, o visą dieną gyvena kartu. Tai kas kita nei pusvalandį ateiti į prekybos centrą. Faktas, kad mokykla labai labai svarbus dalykas. Yra keli dalykai – vyksta vakcinacija, dėl ko mes skubiname.

Skubiname ir Klaipėdą. Ji nėra tarp pirmaujančių vakcinacijos procese. Jei turėsime normalią vakcinaciją, galėsime būti tikresni, kad mažiau žmonių pateks į rizikos zoną.

Vilniaus ligoninėje šiuo metu yra praktiškai tokia situacija, kaip gruodžio 9 dieną. Sprendimas nėra lengvas, turi matyt visą paveikslą, – kalbėjo ministrė. – Matome, kad ne tik Lietuva tai daro, tą daro ir kitos šalys. Labai rimtos priežastys, kodėl mūsų kaimynai visiškai uždarę mokyklas. Taip pat yra 30 šalių, kurios visiškai uždarę mokyklas.

Galima pažiūrėti UNESCO duomenis ir ten aiškiai matyti. Bet faktas, kad be galo svarbi situacija, mokytojai ir vaikai pavargę, jų emocinė būklė sudėtinga, kritusi motyvacija. Faktas, kad visi sprendimai, kurie veda, kad galėtume išleisti, yra daromi, jie bus priimti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius