Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo ministrė: kai kur savivaldybėse jau ribojamas ukrainiečių apgyvendinimas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, šiuo metu bendrojo ugdymo įstaigose mokosi daugiau kaip 7 tūkst. nuo karo pabėgusių ukrainiečių. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose – daugiau kaip 2 tūkst. ukrainiečių. Dar apie 400 mokosi aukštosiose mokyklose. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, jog kai kuriose Lietuvos vietose jau ribojamas ukrainiečių apgyvendinimas, nes jie nebetelpa į ugdymo įstaigas.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujausius duomenis apie tai, kiek nuo karo pabėgusių ukrainiečių mokosi Lietuvoje, ministrė trečiadienį pristatė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje.

Šiuo metu, anot ministrės, į Lietuvą iš Ukrainos yra atvykęs 19 761 nepilnametis iki 17 metų.

„Praktiškai tai sudaro šiek tiek daugiau kaip 40 proc. visų atvykusių į Lietuvą asmenų, atvykusių iš Ukrainos“, – pažymėjo J.Šiugždinienė.

„Bendrojo ugdymo mokyklose mokosi 7 367 ukrainiečių vaikai, užimta maždaug 20 proc. savivaldybių deklaruotų vietų mokyklose. Taip pat 2 270 – ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo mokiniai. Virš 50 proc. užimta šiuo metu savivaldybėse deklaruotų vietų įstaigose“, – pasakojo ministrė.

Kai kuriose savivaldybėse dėl vietų trūkumo ugdymo įstaigose jau ribojamas ukrainiečių apgyvendinimas.

„Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų, Druskininkų, Palangos, Visagino savivaldybėse jau yra ribojamas apgyvendinimas dėl ugdymo įstaigų trūkumo. Apgyvendinimą koordinuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – teigė J.Šiugždinienė.

Supaprastinta tvarka steigti mokyklas

Ji pažymėjo, jog iki 2023 metų rugsėjo 1-osios ikimokyklinio ugdymo grupėse, kuriose ugdomi ukrainiečių vaikai, jiems galės būti skiriamos dvi papildomos vietos.

Mokyklose, pasak ministrės, jau sudarytos galimybės mokytis ukrainiečių kalbos.

Taip pat, anot jos, Vyriausybei pateiktas nutarimas dėl užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų švietimo programų vykdymo Lietuvoje.

Ukrainos atveju, kai kurie dokumentai steigti mokyklą per nustatytą terminą galės būti pateikti pasibaigus karo veiksmams.

„Ukrainos atveju, kai kurie dokumentai steigti mokyklą per nustatytą terminą galės būti pateikti pasibaigus karo veiksmams. Tai yra šiek tiek supaprastinta pati procedūra“, – teigė J.Šiugždinienė.

Pagal profesinio mokymo programas, jos teigimu, Lietuvoje moksi daugiau kaip 50 ukrainiečių.

„Daugiausia – Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centre. Populiariausia tarp ukrainiečių yra plastikų liejimo įrenginių operatoriaus programa. Ten mokosi 16 mokinių“, – teigė ministrė.

„Dar 11 mokinių mokosi profesinėse mokyklose pagal bendrojo ugdymo programas“, – pridūrė ji.

Organizuos stojimą į aukštąsias mokyklas

Beveik 400 ukrainiečių mokosi Lietuvos aukštosiose mokyklose.

„Šiuo metu Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja 124 ukrainiečiai dalinėse studijose ir 275 ukrainiečiai – pilnose studijose“, – pasakojo J.Šiugždinienė.

Šiems ukrainiečiams, anot ministrės, bus skiriamos 300 eurų mėnesinės stipendijos. Svarstoma, ar jas mokėti ir liepos bei rugpjūčio mėnesiais.

Studentai, tyrėjai, anot ministrės, taip pat gali naudotis „Erasmus+“ programa, remiami ir ukrainiečių mokslininkai.

123RF.com nuotr./Studentai
123RF.com nuotr./Studentai

Svarstoma, kaip organizuoti šįmet mokyklą baigsiančių ir Lietuvos aukštąsias mokyklas pasirinksiančių ukrainiečių stojimo procesą.

„Planuojame šį procesą organizuoti centralizuotai per LAMA BPO sistemą. Esame rudenį numatę iš dalies finansuoti 700 Ukrainos studentų studijas. Čia aš kalbu apie pilnas studijas. Šiuo metu turime apsispręsti, kaip [ukrainiečius] priimsime į aukštąsias mokyklas“, – dėstė J.Šiugždinienė.

Taip pat, anot jos, ketinama bendradarbiauti su Ukraina, organizuoti testo, kuris būtų taikomas stojant į Ukrainos universitetus, laikymą.

Atvyksta mokytojai

Lietuvoje – apie 1 600 mokytojų, atvykusių iš Ukrainos.

„Turim jau 1 600 įvairių profesijų mokytojų, kurie atvyko iš Ukrainos į Lietuvą. Daugiausia pradinio ugdymo, virš 300 – anglų kalbos ir ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo yra virš 100“, – vardijo ministrė.

Trečiadienį Statistikos departamento skelbiamais duomenimis, Lietuvoje registruota 49 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, iš jų beveik 20 tūkst. yra nepilnamečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius