Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švietimo profsąjungos primena Vyriausybei po streiko duotus pažadus

Švietimo profesinės sąjungos primena Vyriausybės atstovams pavasarį neterminuotą streiką sutikusiems nutraukti mokytojams duotus pažadus ir ragina juos tesėti.
Akcijos „Ačiū tau, premjere...“ akimirka
Akcijos „Ačiū tau, premjere...“ akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Mokytojai

Taip profsąjungos reagavo į Vyriausybės patvirtintą ir teikiamą Seimui 2017 metų biudžeto projektą.

Jos kritiškai įvertino finansų ministrės Rasos Budbergytės trečiadienį išsakytus teiginius, kad su biudžetu „neturime teisės nesielgti atsakingai“.

„Deja, Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius, balsuodamas už biudžeto, kuriame nenumatytas atlyginimų didėjimas mokytojams, projektą, pamiršo 2016 metų kovo 3 dieną savo paties parašu patvirtintą susitarimą su šalies švietimo profesinėmis sąjungomis, kuriame juodu ant balto parašyta, jog nuo 2017 metų sausio 1 dienos mokytojams atlyginimai kils. Premjere, ar tai atsakingas elgesys?“, – klausia profsąjungos.

Jos reikalauja, kad ministras pirmininkas neužmirštų savo įsipareigojimų, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pasirūpintų, jog jos teikiamų teisės aktų įgyvendinimas būtų pagrįstas finansinėmis lėšomis, o finansų ministrė Rasa Budbergytė pareigą elgtis atsakingai primintų ne tik mokytojams, bet ir savo kolegoms Vyriausybėje.

Pagal Vyriausybės pateiktą biudžeto projektą, kitąmet švietimo finansavimas turėtų augti 23 mln. eurų – iki 600 mln. eurų. Visa ši suma bus skirta išlaikyti dalies mokytojų algų padidinimą nuo šių metų rugsėjo atsisakius minimalių atlyginimų koeficientų dydžių. Tačiau Vyriausybė biudžetu nenumatė atsisakyti ir vidutinių koeficientų dydžių nuo 2017 metų sausio, nors po streiko Vyriausybės atstovai įsipareigojo tai padaryti.

Finansų ministrė R.Budbergytė teigia, kad dėl to, ar didinti mokytojams algas, turėtų apsispręsti Seimas, svarstydamas Švietimo įstatymo pataisas.

„Priklausomai nuo to, kaip bus apsispręsta Seime, ar bus priimtas įregistruotas šiuo metu Seime pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas, priklausys, kaip bus su tolimesniu jų darbo užmokesčio augimu“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė.

Didinti dalies mokytojų algas nuo 2017 metų sausio buvo numatyta Vyriausybės atstovų ir švietimo srities profesinių sąjungų kovo mėnesį pasirašytame susitarime dėl streiko nutraukimo.

Vyriausybės pateiktą biudžetą peržiūrės ir priims naujasis Seimas. Jis turėtų rinktis lapkričio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius