Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 07

Švietimo viceministras: mokyklų direktorių algos kils bent 300–400 eurų, mokytojų – mažiau

Mokytojų diena baigėsi, metas grįžti į realybę. Ar mokytojo profesiją jau galima laikyti prestižine? Kiek mokytojų algos didės kitąmet? Ar Šalčininkų atvejis, kur savivaldybė nesutinka pertvarkyti mokyklų tinklo, nepaskatins maištauti ir kitų savivaldybių? Apie tai ir apie kitus aktualiausius klausimus – pokalbis portalo 15min video laidoje „15/15“ su švietimo viceministru Ramūnu Skaudžiumi.
Ramūnas Skaudžius
Ramūnas Skaudžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prestižinė profesija“

– Viceministre, visų pirma sveikinu su praėjusia Mokytojų diena. Pats buvote mokytojas, nepasiilgstate darbo mokykloje?

– Ačiū už sveikinimus, taip pat norėčiau pasveikinti visus pedagogus su šia diena. Iš tikrųjų mano atėjimo čia sąlyga buvo tai, kad aš dar maža dalimi dirbu ir universitete, ir būtent ketvirtadieniai yra tos dienos, kai aš dar turiu kontaktą su studentais, tai tas labai miela – atitrūkti nuo strateginių dalykų ir pabendrauti su studentais.

O mokyklos – taip pat. Jau seniai teko būti mokykloje kaip mokytojui, bet tikrai tie kontaktai yra išlikę ir laukiu progos, kai pavyks ir mokykloje pravesti kokią pamoką.

VIDEO: Švietimo viceministras: niekada nemaniau, kad mokytojo profesija nėra prestižinė

– Kadangi pats buvote mokytoju, jaučiate mokytojų pulsą, ar galima sakyti, kad jau dabar mokytojo profesija yra prestižinė?

– Tai yra daugialypis klausimas. Kai dirbau, niekada nejutau, kad tai engiama ar kažkokia kitokia profesija. Daugeliu atveju tai yra požiūrio klausimas. Nesakau, kad sąlygos yra idealios, nesakau, kad nėra dalykų, kuriuos galima patobulinti. Čia kaip su puse pripiltos stiklinės – gali sakyti, kad ji pusiau tuščia, gali sakyti, kad pusiau pilna. Net ir tyrimai rodo, kad pozityvumas ir geros mokytojo nuostatos labai stipriai lemia ir mokinio rezultatus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mokiniai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mokiniai

Asmeniškai niekada nemaniau, kad mokytojo profesija nėra prestižinė. Man mokytojai, dėstytojai, profesoriai yra aukštu vertinimo ženklu pažymėta profesija. Manau, kad pats mokytojas sukuria savo prestižą klasėje ir tas gandas sklinda.

Deja, gaila matyti tuos atvejus, kai tam tikri blogi ar netinkami atvejai gadina tą visą mokytojo profesijos prestižą. Aš manau, kad šiai dienai mokytojo profesija yra prestižinė, bet yra kur tobulėti, kad visuomenės akyse ji būtų dar labiau vertinama.

– Kalbant apie tobulėjimą, turbūt dauguma mokytojų prestižiškumą sieja su alga. Turbūt natūralu, kad pinigai rūpi labiausiai, ypač dabar, kai kyla infliacija. Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad atsižvelgiant į infliaciją mokytojų algos kyla ne tokiais dideliais tempais, kaip reikėtų. Ar kitų metų biudžete numatytas mokytojų algų didinimas?

– Jeigu reikėtų išskirti vieną šios Vyriausybės ir ministerijos prioritetą, tai tikrai būtų mokytojų ir pedagogų atlyginimų didinimas. Yra pasirašytas ir nacionalinis susitarimas, kur siekiama tam tikrų skaičių, ir kolektyvinėse derybose tam tikri įsipareigojimai, tai galiu vienareikšmiškai patvirtinti, jog planuojama laikytis įsipareigojimų siekti, kad mokytojo atlyginimas būtų bent 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Planuojama laikytis nustatyto plano ir nuosekliai didinti mokytojų atlyginimus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

– Kiek turėtų didėti mokytojo alga kitąmet?

– Manau, kad tai bus pasakyta, kai bus atskleistas biudžetas. Tai labai aktualus klausimas ir kolektyvinėse derybose su profsąjungomis. Šiai dienai galiu pasakyti tiek – dar kartą patvirtinti, kad ketinama laikytis įsipareigojimų, tai – ne mažiau 10 proc.

– Kiek tai turėtų būti pinigine išraiška?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius