-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinėse matematikos ir fizikos olimpiadose – lietuvių iškovoti sidabro ir bronzos medaliai

58-ojoje tarptautinėje matematikos olimpiadoje, kuri liepos 13–23 d. vyko Rio de Žaneire (Brazilija), Lietuvos atstovai pelnė du bronzos medalius ir tris pagyrimo raštus, o 48-ojoje tarptautinėje fizikos olimpiadoje, liepos 16–24 dienomis vykusioje Džokjakartos mieste Indonezijoje, Lietuvos komanda pelnė du sidabro ir du bronzos medalius bei pagyrimo raštą, praneša Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).
Abiturientai laiko valstybinį matematikos brandos egzaminą
Tarptautinėje matematikos olimpiadoje lietuviai iškovojo du bronzos medalius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Bronzos medalius laimėjo Vilniaus licėjaus abiturientai Zigmas Bitinas ir Jonas Pukšta (abu mokinius parengė mokytoja Zina Šiaulienė). Jonui Pukštai – tai jau ketvirtoji olimpiada ir antrasis bronzos medalis.

Pagyrimo raštus pelnė Vilniaus licėjaus devintokas Ernestas Ramanauskas (mokytojas Benas Budvytis), Kauno technologijos universiteto gimnazijos vienuoliktokė Neringa Levinskaitė (mokytojas Leonas Narkevičius) ir Vilniaus licėjaus abiturientas Aurimas Klimašauskas (mokytoja Zina Šiaulienė).

Komandą į Braziliją lydėjo du vadovai: Vilniaus universiteto profesorius Hab. dr. Artūras Dubickas ir Vilniaus universiteto docentas dr. Romualdas Kašuba.

Lietuvos mokinių dalyvavimą olimpiadoje pagal vykdomą Gabių ir talentingų vaikų ugdymo programą organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

Šių metų tarptautinės olimpiados asmeninėje įskaitoje pirmąja vieta pasidalijo trys mokiniai iš Irano, Japonijos ir Vietnamo. Komandinėje įskaitoje pirmą vietą užėmė Pietų Korėja, antrą – Kinija, trečią – Vietnamas.

Vida Press nuotr./Skačiavimai
Vida Press nuotr./Skačiavimai

Fizikos olimpiadoje, vykusioje Indonezijoje, Sidabro medalius pelnė dvyliktokai Jokūbas Pelanskis iš Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos (mokytoja Aurelija Pelanskienė) ir Dominykas Ruibys iš Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos (mokytoja Jolanta Jurevičiūtė). Bronzos medaliai įteikti dvyliktokui Gilbertui Umbražūnui iš Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos (mokytojai Saulius Žukauskas ir Virginija Gineikė) bei vienuoliktokui Emiliui Kaziukėnui iš Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos (mokytojos Aldona Malinauskienė ir Rita Morkaitienė). Pagyrimo raštą pelnė Kauno technologijos universiteto gimnazijos vienuoliktokas Kristijonas Samuolis (mokytojas Tomas Kivaras).

Lietuviams olimpiadoje teko spręsti ilgus ir sunkius uždavinius, vienas jų – parengtas pagal magistratūros-doktorantūros lygio fizikos vadovėlio medžiagą. Mokiniai olimpiadoje atliko dvi eksperimentines ir tris teorines užduotis. Vienoje iš eksperimentinių užduočių dalyviams teko nagrinėti molekulių difuziją ir jos įtaką tirpalo lūžio rodikliui, kitoje – grafito šerdelės levitaciją magnetiniame lauke. Teorinės užduotys buvo trys: apie galaktikų tamsiąją materiją, apie tamsiąją energiją ir Visatos plėtimąsi, apie Indonezijai aktualius gamtinius pavojus (ugnikalnių išsiveržimus, žemės drebėjimus, cunamius).

Lietuvos komandai vadovavo bei mokiniams pasiruošti padėjo Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto profesorius habil. dr. Edmundas Kuokštis ir to paties fakulteto lektorius dr. Jevgenij Chmeliov. Visi komandos dalyviai – ypač gabių mokinių papildomo ugdymo mokyklos „Fizikos olimpas“ mokiniai.

Olimpiadoje dalyvavo daugiau nei 400 mokinių iš 88 šalių. Renginio metu tarptautinių fizikos olimpiadų prezidentui dr. Hans Jordens buvo įteiktas Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministrės pasirašytas raštas, pavirtinantis, jog 2020 metais tarptautinė fizikos olimpiada vyks Lietuvoje.

Lietuvos komandos šioje olimpiadoje dalyvauja nuo 1992 m. Dalyvavimą olimpiadoje pagal vykdomą Gabių ir talentingų vaikų ugdymo programą organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius