Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisė MAN – inovatyvus būdas studijuoti teisę

Pandemijos laikotarpis parodė, kad daug užduočių jau galime atlikti virtualiu būdu, tačiau tam tikrose srityse išryškino ir socialinių santykių poreikį. Atsižvelgdamas į jaunimo įpročius ir šiuolaikines galimybes, Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultetas atnaujino teisės sesijinių studijų formą. Teisė MAN – mišrus studijų modelis (angl. blended learning), kai nuotolinis mokymasis derinamas su darbu auditorijoje. Šiuo būdu studijuoti jaunuoliai galės jau nuo rugsėjo.
VU Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis
VU Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis / E. Kurausko nuotr.

„Pastebime, kad šiuolaikinis studentas yra itin veiklus ir veržlus, norintis ne tik studijuoti, bet ir sparčiai žengti karjeros laiptais, dirbti, aktyviai leisti laisvalaikį, keliauti. Tad moderniai mokymosi įstaigai svarbu atliepti tokius poreikius, lanksčiai pažvelgti į mokslo proceso planavimą. Atnaujintas vakarietiškas studijų modelis kiekvienam leis paprasčiau derinti mokslus su darbu, kartu išlaikant studijų kokybę ir pusiausvyrą tarp darbo auditorijose ir internetu“, – sako VU Teisės fakulteto dekanas prof. Tomas Davulis. Ir priduria, kad šis modelis leis atskirų dalykų ar modulių dėstytojams užsiėmimus vesti daug lengviau, pritraukti užsienio dėstytojus iš plataus mūsų užsienio universitetų partnerių sąrašo.

Teisė MAN suteiks galimybę mokymosi procese naudotis šiuolaikinių technologijų įrankiais. Visa reikalinga medžiaga bus prieinama virtualioje mokymosi aplinkoje – kompiuteryje, planšetėje ar mobiliajame telefone, išmaniajame laikrodyje. Papildomai studentai bus konsultuojami internetu ir dalyvaus virtualiuose seminaruose. Visa tai bus derinama su individualiomis ir komandinėmis užduotimis, kurias studentai susitikę su dėstytojais gyvų paskaitų metu atliks auditorijoje. Planuojama, kad darbas auditorijoje sudarys 10 proc., virtualiai – 30 proc. ir savarankiškai 60 proc. viso studijų proceso laiko. Vienu metu bus studijuojami tik keli dalykai, o gyvos paskaitos vyks tik ketvirtadienio ir penktadienio vakarais, kartais ir šeštadieniais. Egzaminai bus rengiami pasibaigus konkretaus dalyko užsiėmimams, o ne tik konkrečios sesijos metu žiemą ir vasarą. Stojančiųjų patogumui užsiėmimų planas jau paskelbtas Teisės fakulteto tinklalapyje, jame galima rasti ir kitą aktualią informaciją.

Prof. T. Davulio nuomone, toks subalansuotas studijų modelis šiandien yra produktyviausias būdas mokytis XXI a. žmogui, norinčiam maksimaliai panaudoti išvystytas mokymosi technologijas. „Turime visas galimybes studentams pasiūlyti ne tik tai, kas pasiteisino per šimtmečius, bet ir tai, ką šiandien siūlo moderniosios technologijos – galimybę įsisavinti informaciją bet kur ir bet kada, bendrauti su dėstytoju abiem patogiu metu ir patogioje vietoje. Tačiau svarbu nepamiršti, kad socialiniai santykiai yra per daug sudėtingi, kad juos tyrinėtume ir apie juos mokytumėmės tik kompiuteryje, todėl mokymosi būdą reikia derinti prie užduoties, laiko, žmonių ir asmeninių poreikių“, – sako dekanas.

Pajausti „gyvą“ teisę ir perteikti dinamišką jos prigimtį padės teisės dėstytojai, skatindami aktyvų studentų įsitraukimą ir darbą grupėmis, ankstyvą praktiką šalies ir užsienio teisinėse institucijose ar VU Teisės klinikoje. „Konfucijus mokė: pasakyk man, ir aš pamiršiu. Parodyk man, ir gal prisiminsiu. Įtrauk mane, ir aš suprasiu“, – garsų posakį prisiminė dekanas, siekiantis šios įtraukties filosofijos laikytis ir Teisės fakultete, kasmet parengiančiame per 200 geriausių teisės specialistų.

Vientisųjų sesijinių studijų programa „Teisė“ (Teisė MAN studijų modelis) jungia pirmosios (bakalauro) ir antrosios (magistrantūros) pakopos universitetines studijas. Studijos trunka penkerius metus, po jų studentai įgyja teisės magistro diplomą. Baigus studijas sudaromos galimybės siekti karjeros svarbiausiose teisinės sistemos institucijoje, pavyzdžiui, dirbti advokatu, teisėju, prokuroru, notaru, antstoliu, arba tęsti teisės studijas doktorantūroje. Prašymai studijuoti bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas pagrindinio etapo metu teikiami iki rugpjūčio 18 d. 12 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius