Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Transformacijos agrosektoriuje didina specialistų poreikį: jį atlieps VDU ŽŪA

Karas Ukrainoje atskleidė, kad apsirūpinimas maistu ir trūkinėjančios jo tiekimo grandinės net šiuolaikiniame pasaulyje gali tapti labai stipriu ginklu agresoriaus rankose. Ir tai tik viena priežasčių, skatinanti dar sparčiau modernizuoti, skaitmenizuoti ir vystyti žemės ūkį, aprūpinant maisto produktais savos šalies gyventojus ir plečiant eksporto rinkas.
Transformacijos agrosektoriuje didina specialistų poreikį: jį atlieps VDU ŽŪA
Transformacijos agrosektoriuje didina specialistų poreikį: jį atlieps VDU ŽŪA / I.Baltakytės nuotr.

Lietuvos Respublikos (LR) žemės ūkio ir komercijos atašė LR diplomatinėje atstovybėje Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) Karolio Anužio teigimu, sunkiai prognozuojama geopolitinės situacijos raida, pasaulyje augantis maisto poreikis, klimato kaitos keliami iššūkiai bei Europos žaliojo kurso tikslai yra aplinkybių „puokštė“, kuri didina žemės ūkio reikšmę ir skatina jaunus žmones rinktis aktualias bei plačias perspektyvas atveriančias universitetines studijas, susijusias su veikla agrosektoriuje.

Modernumas didina patrauklumą

„Pats esu Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) absolventas, šiuo metu einantis žemės ūkio ir komercijos atašė pareigas JAV. Džiaugiuosi, kad šioje aukštojoje mokykloje suteikiamas žinias galima realizuoti pačiose įvairiausiose agrosektoriaus srityse. Šis sektorius vienareikšmiai yra vienas imliausių inovacijoms, nes gaminti reikia vis daugiau, kokybiškiau, tuo pačiu išlaikant balansą tarp augančios žmonijos populiacijos, jos poreikių ir darnos su aplinka. Modernumas didina agrosektoriaus patrauklumą jaunimui, nes jame galima sėkmingai realizuoti universitete įgytas tarpdisciplinines žinias, išmaniųjų technologijų įgūdžius“, – teigia žemės ūkio ir komercijos atašė JAV K.Anužis, pastebėdamas, kad lietuviškų maisto produktų, ypač ekologiškų, pardavimų apimtys į JAV auga. Ir tai gera žinia Lietuvos žemdirbiams bei maisto perdirbėjams, gebantiems tokius produktus gaminti. „2021 m. JAV ekologiškos maisto produkcijos buvo parduota už 61 mlrd. USD. Ir tai visų laikų rekordas. Ekologiško maisto pardavimai JAV sudaro apie 50 proc. pasaulyje parduodamų ekologiškų maisto produktų. Iš Lietuvos pastaraisiais metais į JAV daugiausia eksportuota kviečių glitimo, naudojamo konditerijos, padažų gamyboje, taip pat sūrių, varškės, duonos, šokolado, valgomųjų ledų. Ypač auga sriubų ir sultinių eksportas. Metinės eksporto apimtys – apie 77 mln. Eur. Mūsų užduotis – padėti Lietuvos įmonėms integruotis į JAV rinką ir šias eksporto apimtis didinti, juolab kad perspektyvų tam tikrai turime“, – teigia K.Anužis.

VDU nuotr./LR žemės ūkio ir komercijos atašė LR diplomatinėje atstovybėje JAV Karolis Anužis
VDU nuotr./LR žemės ūkio ir komercijos atašė LR diplomatinėje atstovybėje JAV Karolis Anužis

Paklausiausi – tarpdisciplininių žinių įgiję specialistai

VDU Žemės ūkio akademijos kanclerės prof. dr. Astridos Miceikienės teigimu, jau šiuo metu agrosektorius yra labiausiai skaitmenizuotas, palyginti su kitais sektoriais. Prognozuojama, jog per ateinančius 10 m. robotai taps neatsiejama kiekvieno modernaus ūkio arba modernios žemės ūkio įmonės dalimi. „Tarkime, dronai agrosektoriuje naudojami ypač plačiai. Inžinieriai, agronomai, netgi tokie ateities specialistai kaip laukinės gamtos atkūrėjai (angl. rewilder) bus tie, kurie turėdami skaitmenizacijos, informatikos, žemės ūkio technologijų žinių kurs žemės ūkį“, – teigia bioekonomikos srityje dirbanti mokslininkė, argumentuodama, kodėl šiuolaikinio žmogaus studijos neturi apsiriboti viena sritimi arba viena specializacija.

VDU ŽŪA kryptingai ir eina šiuo keliu – Akademijoje studentai ugdomi aprėpiant žemės, miškų, vandens išteklių bei kaimo plėtros sritis, nes visos jos glaudžiai susijusios su strateginiu valstybės siekiu vystyti bioekonomiką – atsinaujinančiais biologiniais ištekliais grindžiamą ekonomikos šaką.

Orientuojantis į ateities darbdavių lūkesčius, studijų metais ugdomos ir asmeninės būsimų agrosektoriaus darbuotojų savybės – komunikabilumas, gebėjimas dirbti komandoje, kritinis mąstymas, pokyčių ir konfliktų valdymas, kūrybiškumas. Prof. dr. A.Miceikienė atkreipia dėmesį, kad VDU ŽŪA, būdama plačios aprėpties VDU dalimi, suteikia galimybę mokytis ir daugiau nei 30-ies užsienio kalbų.

VDU nuotr./VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė
VDU nuotr./VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė

Taip pat studentai turi galimybę pasinaudoti išskirtine gretutinių studijų galimybe, nes VDU gretutinės studijos suteikia laisvę projektuoti savo kompetencijų portfelį pagal asmeninius studentų poreikius. Studijuodami pasirinktą pagrindinę studijų programą, studentai gali rinktis ir bet kurią kitą gretutinę studijų programą, kurią baigus išduodamas gretutinių studijų sertifikatas. Toks dviejų studijų sričių derinys studentams atveria dar didesnes karjeros perspektyvas.

Bakalauro ir magistro studijų aplankuose – pluoštas modernių programų

Ateinančiais mokslo metais VDU ŽŪA būsimiems studentams siūloma 12 bakalauro studijų programų. Jų kryptys – žemės ūkio, gyvybės, inžinerijos mokslai, verslo ir viešoji vadyba. Nuo rugsėjo startuoja ir visiškai nauja studijų programa – „Bioekonomikos verslo vadyba“. Šios srities specialistai Europos Sąjungos (ES) šalių universitetuose pradėti rengti visiškai neseniai, ir VDU ŽŪA yra viena pirmųjų tarp jų.

VDU ŽŪA bakalauro studijų programų studentų laukia vizitai bei praktinės stažuotės pažangiausiose šalies agroverslo įmonėse, galimybė semtis patirties iš stipriausių agrosektoriaus lyderių, o baigus studijas šiose įmonėse pradėti profesinę karjerą.

VDU ŽŪA norintiesiems studijuoti magistrantūroje siūlo 18 studijų programų. Jų kryptys – žemės ūkio, gyvybės, inžinerijos, socialiniai mokslai, verslo vadyba ir viešasis administravimas. Programa „Žemės ūkio ir maisto verslų vadyba“ (anglų k.) yra jungtinė ir vykdoma ne tik VDU ŽŪA, bet ir Latvijos gyvybės mokslų ir technologijų universitete bei Estijos gyvybės mokslų universitete.

VDU ŽŪA magistrantams sudaromas patogus studijų grafikas, leidžiantis derinti darbą, studijas, gyvenimą kitame mieste ar net kitoje šalyje, suteikiamos galimybės profesiniam augimui, studijų patrauklumą užtikrina aktualias visuomenės, bioekonomikos, tvarumo problemas sprendžiantys mokslai ir tyrimai ir dėstytojai – mokslininkai, kuriantys pasaulinio lygio inovacijas, sprendžiantys visuomenei bei šalies ekonomikai svarbias gamtos ir technologijų problemas.

Nuotolinės studijos ir kursai – galimybė studijuoti ir kelti kvalifikaciją iš bet kurio pasaulio krašto

VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakultetas siūlo nuotolines studijas tiems, kurie nori būti nepriklausomi nuo vietos ir tiems, kurie siekia studijas derinti su užimtumu ar pomėgiais. Siūlomos 2 bakalauro studijų nuotolinės programos: „Logistika ir prekyba“, „Apskaita ir finansai“. Norintiems studijuoti antrojoje pakopoje ir įgyti magistro laipsnį siūlomos net 5 mišrios nuotolinės studijų programos: „Apskaita ir finansai“, „Kaimo plėtros administravimas“, „Verslo logistika“, „Žemės ūkio ekonomika“, „Žemės ūkio verslo vadyba“. Kitos magistrantūros studijų programos vykdomos mišriu-nuotoliniu būdu, derinant studentų poreikius ir galimybes.

VDU ŽŪA siūlo ir nuotolinius kvalifikacinius kursus. Populiariausi – muitinės tarpininkų mokymai. Programoje numatytas platus spektras atstovui muitinėje reikalingų žinių ir kompetencijų. Tai – muitinės veiklos supratimas, atsakomybė, veiksniai, kuriais remiantis taikomas importo/eksporto muitas bei kitos priemonės, skola muitinei, į Sąjungos muitų teritoriją įvežtos prekės, muitinės procedūros, specialiosios procedūros, muitinės deklaracijų ir kitų dokumentų pildymas, draudimų ir apribojimų taikymas. Programa yra suderinta su Muitinės departamentu. Mokymosi trukmė – nuo 90 akademinių valandų, pasirinkus individualų tempą ir laiką. Išklausius kursą ir išlaikius egzaminą suteikiamas muitinės tarpininko pažymėjimas. Sėkmingai atlikus testus, įteikiamas sertifikatas, kurį turint galima vykti į Muitinės mokymo centrą laikyti kvalifikacinio egzamino. Kursų organizatoriai neabejoja, kad verslo globalizacija reikalaus vis platesnių ir įvairiapusių darbuotojų kompetencijų. Todėl atstovo muitinėje profesija bus vis labiau reikalinga įvairiose verslo organizacijose – ir eksportuojančiose, ir importuojančiose. Profesiją, kaip suteikiančią papildomų galimybių, rekomenduojama rinktis tiek šiuo metu ekonomikos, verslo, vadybos, logistikos studijų kryptyse studijuojantiems žmonėms, tiksliųjų mokslų programų studentams, tiek jau įgijusiems profesiją ir turintiems darbinės patirties asmenims, norintiems keisti darbo profilį bei norintiems išbandyti naujas galimybes.

Papildomosios studijos – norintiems persikvalifikuoti ir/ar sėkmingai žengti magistrantūros link

Papildomosios studijos skirtos ketinantiems stoti į magistrantūrą asmenims. Jų metu studijuojami tie pirmosios pakopos (bakalauro) studijų dalykai, kurie yra būtini, kad studentas įgytų pakankamų žinių ir gebėjimų, reikalingų sėkmingoms magistrantūros studijoms. Papildomosios studijos skirtos kolegijų studentams ir absolventams bei universitetų absolventams, kai baigtų universitetinių bakalauro studijų ir pasirinktų magistrantūros studijų krypčių grupės nesutampa. Papildomosios studijos suteikia galimybę siekti išsilavinimo jau studijuotoje ar studijuojamoje srityje arba persikvalifikuoti. Baigusiems papildomąsias studijas išduodamas studijų baigimo pažymėjimas ir įgyjama teisė pretenduoti į valstybės finansuojamas magistrantūros studijų vietas.

VDU ŽŪA siūlo 17 papildomųjų studijų programų, suteikiančių galimybę tęsti mokslus atitinkamoje magistrantūros studijų programoje.

Dalykų studijos – pažangi ir lanksti mokymosi galimybė kiekvienam

Žemės ūkio sektoriui specialistus rengianti VDU ŽŪA taip pat nuolat ieško naujų, lanksčių, su tiesioginiu darbu suderinamų mokymo ir mokymosi formų, geriausiai atitinkančių darbo rinkos ir konkretaus žmogaus lūkesčius. Viena tokių naujovių – dalykų studijos, kurios yra ypač patogios asmenims, nenorintiems palikti savo darbo vietos bei jaučiantiems, kokių žinių jiems stinga. Universitetas sudaro puikias sąlygas mišriu-nuotoliniu būdu bendrauti su dėstytojais, dalintis informacija su kitais studentais, pateikti atliktus darbus atsiskaitymams bei naudotis prieiga prie mokomosios medžiagos.

Dalykų studijas tikslinga rinktis ne tik jau dirbantiems asmenims, kurie turi tikslą kelti kvalifikaciją ir įgyti naujų žinių bei gebėjimų, bet ir moksleiviams, norintiems susipažinti su universitetu ir „pasimatuoti“ būsimą profesiją dar besimokydami mokykloje. Dalykų studijos naudingos ir studentams, dėl tam tikrų priežasčių nutraukusiems studijas ir norintiems į jas vėl sugrįžti, taip pat ieškantiesiems darbo ar keičiantiems jį ir siekiantiems įgyti papildomų žinių bei gebėjimų. Sėkmingai baigus dalykų studijas įteikiama akademinė pažyma, kuri pripažįstama visose ES ir kitų šalių aukštosiose mokyklose.

Studentai skatinami ir stipendijomis, ir „Erasmus+“ programos galimybėmis

Atsižvelgiant į tai, kad VDU ŽŪA absolventai yra labai paklausūs darbo rinkoje, studijų metais jie skatinami viešojo sektoriaus ir verslo įmonių įsteigtomis stipendijomis, kurių suma gali būti ir triženklė. Šiais metais Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijos jau numačiusios skirti 60 stipendijų su žemės ir miškų ūkio sektoriumi susijusių studijų programų studentams. Solidžią paramą gerai besimokantiesiems teikia ir verslo įmonės, buvę Akademijos absolventai, Lietuvos žemės ūkiui nusipelniusių asmenybių įpėdiniai.

VDU ŽŪA studentai, naudodamiesi „Erasmus+“ programos galimybėmis, vyksta į įvairios trukmės studijas, praktikas, o dėstytojai kelia kvalifikaciją dėstymo ir mokymosi vizituose užsienio universitetuose. Pastaraisiais metais pagal „Erasmus+“ programą daugiausia studentų studijoms rinkosi Čekijos gyvybės mokslų universitetą, Graikijos Viduržemio jūros universitetą ir Estijos gyvybės mokslų universitetą.

Motyvuotam regionų jaunimui – agroverslo finansuojamos parengiamosios studijos

VDU ŽŪA tapatybę šiandien būtų sunku įsivaizduoti be Akademijos veikloje aktyviai dalyvaujančio absolventų klubo „ŽŪA alumni“ veiklos. „2021 m. pavasarį šis klubas įsteigė labdaros ir paramos fondą „Pagalba regionų jaunimo studijoms“, skirtą sudaryti finansines galimybes motyvuotam regionų jaunimui studijuoti žemės ūkiui svarbiose pirmosios pakopos studijų programose. Tad jau antri metai turime galimybę įgyvendinti išskirtinę pasirengimo studijoms programą. Ji skirta asmenims, kurie motyvuotai savo ateitį ir karjerą sieja su žemės ir miškų ūkiu ar agroverslu, tačiau dar nėra pasirengę stoti į universitetines studijas, jiems trūksta studijoms reikiamų įgūdžių ir žinių. Parama studijų kainai kompensuoti skiriama iš agroverslo įsteigto fondo“, – pagalbos regionų abiturientams, pasiryžusiems savo ateitį susieti su veikla agrosektoriuje, mechanizmą komentuoja VDU ŽŪA kanclerės pavaduotoja prof. dr. Aušra Blinstrubienė. Profesorė atkreipia dėmesį, kad parengiamųjų studijų metu asmenims suteikiama galimybė pradėti studijuoti įvadinius pasirinktos VDU ŽŪA bakalauro studijų programos dalykus, geriau susipažinti su universitetu, žemės ir miškų ūkio sektoriumi. Programos dalyviai, padedami kompetentingų dėstytojų, rengiasi brandos egzaminams, reikalingiems įstoti į VDU ŽŪA bakalauro laipsnį suteikiančias studijas.

VDU nuotr./VDU ŽŪA kanclerės pavaduotoja prof. dr. Aušra Blinstrubienė
VDU nuotr./VDU ŽŪA kanclerės pavaduotoja prof. dr. Aušra Blinstrubienė

„Galimybių ir būdų mokytis, tobulėti VDU ŽŪA šiandien gali rasti kiekvienas – tiek abiturientas, tiek brandaus amžiaus asmuo. Svarbiausia, kad žmogus turėtų tikslą ir ryžto kurti žalią, tvarią, modernią Lietuvos ateitį“, – reziumuoja VDU ŽŪA kanclerės pavaduotoja prof. dr. A.Blinstrubienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius