-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trišalė taryba švietimo profsąjungoms siūlo dar derėtis, o ne streikuoti

Trišalė taryba antradienį išklausė švietimo profsąjungų informaciją apie planuojamą neterminuotą streiką ir pasiūlė išnaudoti visas galimybes susitarti, o ne streikuoti.
Streikas Vilniaus Pilaitės gimnazijoje
Streikas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Mokytojai

„Vienbalsiai nubalsavo rekomenduoti ieškoti dar galimybių ir panaudoti kitus resursus. (...) Yra dar galimybių taikiai susitarti ir derėtis, o ne tik ultimatumais kalbėti“, – po Trišalės tarybos posėdžio BNS sakė jos pirmininkas socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius.

Anot jo, Trišalės tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad švietimo profesinių sąjungos pozicijos buvo „nederybinės“.

Vasario pradžioje švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pranešė šio mėnesio 22 dieną rengiančios neterminuotą pedagogų streiką.

Praėjusį ketvirtadienį po derybų su Vyriausybės vicekancleriu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pranešė, kad išsemtos visos galimybės susitarti, ir streikui pritaria šešios profsąjungos.

Profsąjungos su Vyriausybe nesutaria dėl pedagogų atlyginimo didinimo.

Švietimo ir mokslo ministerija yra pasiūliusi penkerių metų mokytojų algų kėlimo programą, algų kėlimui nuo 2016 metų rugsėjo ministerija siūlė peržiūrėti šių metų valstybės biudžetą.

Pagal ministerijos parengtą algų didinimo penkerių metų planą, nuo 2016 metų rugsėjo pedagoginių darbuotojų tarnybinių atlyginimų koeficientai būtų didinami vidutiniškai 1,5 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo auklėtojų – 6,5 procentais. Tam reikėtų 4,8 mln. eurų. 2017 metais siūloma minėtus koeficientus pedagogams kelti atitinkamai 7 proc. ir 17 procentų. 2018 – 2020 metais šie koeficientai darželių auklėtojams kiltų 10 proc., kitiems pedagogams – 5 procentais. Iki 2021 metų pedagoginių darbuotojų atlyginimas vidutiniškai padidėtų 25 proc., palyginti su darbo užmokesčiu, gautu iki 2016 metų rugsėjo 1 dienos.

Profsąjungos sako, kad vien patvirtinti šią programą neužtektų – esą jau nuo šio rugsėjo reikia panaikinti ir atlyginimų žirkles.

Siekdami didesnių algų ir kitų pertvarkų pedagogai gruodį rengė įspėjamuosius streikus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius