Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tyrėjų naktis“: viskas prasideda ten, kur dirba mokslininkai

Viena naktis – tūkstantis atradimų. Tuo galėjo įsitikinti rugsėjo 26-ąją dieną įvykusios „Tyrėjų nakties“ dalyviai, kurie turėjo progą iš arčiau susipažinti su mokslininkų darbais ir gyvai stebėti bei net patys dalyvauti atliekamuose eksperimentuose.
Tyrėjų naktis
Tyrėjų naktis

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakultetas jubiliejinę dešimtą „Tyrėjų naktį“ pasitiko įvairiomis veiklomis: nuo paskaitų su pavyzdžiais ir demonstracijomis mokytojams apie „Lego“ robotų naudojimą švietime iki pasakojimų apie multimedijos privalumus kasdienybėje ir smagių eksperimentų patiems mažiausiems.

Viso renginio metu lankytojai turėjo galimybę pamatyti, kaip atrodo dramblio dantų pasta, banano DNR, kaip keičiasi tirpalų spalvos, sužinoti, kodėl dega vanduo, kaip užkurti ugnį be degtukų, kaip atrodo skystas azotas, ir stebėti daug kitų įdomių mokslinių eksperimentų.

„Tyrėjų naktyje“ apsilankiusi moksleivė Judita stebėjosi, kad mokslinius dalykus galima taip lengvai paaiškinti: „Manau, kad ir mokykloje galėtų būtų daugiau tokių eksperimentų ir pavyzdžių, kurie padeda suprasti ar netgi atrasti naujus mokslo dalykus. Mane labiausiai nustebino, kad ir bananas turi DNR“,  – pasakojo kaunietė.

VDU mokslininkai renginio dalyvius kvietė įsitikinti, kad matematika nėra tik nuobodi teorija – ji gali būti ir kasdien naudojamas įrankis, paaiškinantis tai, kas vyksta pasaulyje. Pasak matematikų, šis mokslas taip pat gali būti įdomus ir su juo galima linksmai eksperimentuoti. Susirinkusiems dalyviams tai buvo įrodyta: „Nesitikėjau, kad matematika – tai ne tik teorijos, be kurių negalima išspręsti uždavinių. Šis mokslas daug platesnis ir įdomesnis. Įsitikinau, kad matematika gali pagerinti mūsų kasdienybę ar bent jau paversti ją įdomesne“, – atradimu džiaugėsi Nojus.

Didelio dalyvių skaičiaus sulaukė paskaita-diskusija „Kaip elgiasi mūsų politikai – ar jie dirba mums, ar pamiršta visus pažadus, ir kaip mes galime patikrinti, kaip jie elgiasi?“. Šiame pranešime buvo pristatytas įrankis, kuris leidžia vizualiai pamatyti, kaip elgiasi tautos atstovas Seime. Pasak kūrėjų, pasitelkus šį įrankį galima „kontroliuoti“ ne tik politikus.

Tyrėjų naktis
Tyrėjų naktis

„Tyrėjų naktis“ kasmet nudžiugina tiek pačius mažiausius, tiek jų tėvelius. Gintaras ir mokyklos dar nelankantys jo sūnūs Kasparas ir Jokūbas jau trečius metus nepraleidžia galimybės žaismingai susipažinti su mokslu. „Mūsų šeimai patinka, kad kiekvienais metais sužinai ką nors nauja ar pamatai, kaip savaime suprantami dalykai atliekami visai kitaip, sužinai, kad, pavyzdžiui, azotas naudojamas ir automobilių padangoms užpildyti“, – pasakojo vyriškis. Gintarui labiausiai patiko pasakojimas ir prezentacija apie projektą „Human Brain“, kuriame buvo atskleista ir parodyta, kaip netolimoje ateityje galėsime ne tik mintimis perjunginėti TV kanalus, bet ir skaityti mintis ar emocijas.

„Tyrėjų naktis“ paskutinį rugsėjo penktadienį vyksta daugiau nei 30 Europos šalių. Šiemet pažinti mokslo rezultatus kvietė daugiau nei 300 Senojo žemyno miestų. Kiekvienas norintis renginio metu galėjo įsitikinti, kad viskas mūsų kasdieniniame gyvenime prasideda būtent ten, kur dirba mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius