Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: tik 7 proc. studentų periodiškai planuoja asmeninį biudžetą

Daugeliui jaunų žmonių studijų pradžia tampa pirmuoju atitrūkimu nuo tėvų priežiūros, kuomet tenka savarankiškai rūpintis savo išlaidomis. Svarbu tai daryti tikslingai: kad liktų pinigų ne tik maistui ir pragyvenimui, bet ir laisvalaikiui. Visgi kaip parodė studentų apklausa, daugiau kaip pusė jų (58 proc.) asmeninių finansų planuoti nėra linkę ir mėnesinio biudžeto nesudaro.
Studentai
Studentai / VIKO nuotr.

„Šiuo projektu siekiame paskatinti studentus atsakingiau pažvelgti į asmeninių finansų valdymą, – kalba „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė. – Projektas startavo pavasarį. Tuomet studentus pakvietėme sudaryti klausimyną apie finansų valdymo įpročius ir patiems atlikti studentų apklausą. Remdamiesi apklausa dar šiemet studentai kurs finansus padedantį valdyti  įrankį.“

Visiškai biudžeto nesudaro 58 proc. studentų.

Studentų atliktos apklausos duomenimis, periodiškai, kiekvieno mėnesio pradžioje arba pabaigoje mėnesinį biudžetą sudaro tik 7 proc. studentų, dar penktadalis jų tai daro kartais. Visiškai biudžeto nesudaro 58 proc. Visgi 14 proc. apklausoje dalyvavusiųjų nurodė, kad apie tai niekada nesvarstė, tačiau tikėtina, jog ateityje pabandys planuoti savo biudžetą.

Kadangi tikimybė, jog reikės skolintis, išauga būtent tada, kai asmeninis biudžetas nėra planuojamas, studentų buvo klausiama, kur šie kreipiasi pritrūkę pinigų. Apklausa parodė, jog pritrūkę pinigų jie dažniausiai skolinasi iš tėvų. Taip besielgiantys pasisakė 57 proc. apklaustųjų. Iš draugų skolintis linkęs trečdalis, o apie 4 proc. nurodė besiskolinantys iš finansinių paslaugų teikėjų (bankų, asmeninių paskolų teikėjų ir kt.).

Tyrimas atskleidė, kad tik maždaug trečdalis respondentų esama finansine padėtimi yra patenkinti ir net 44 proc. jų šiuo aspektu pasisakė neigiamai.

Tyrimas atskleidė, kad tik maždaug trečdalis respondentų esama finansine padėtimi yra patenkinti ir net 44 proc. jų šiuo aspektu pasisakė neigiamai.

„Finansinė gerovė tiesiogiai priklauso nuo paties žmogaus elgsenos ir sugebėjimo valdyti asmeninius finansus. Deja, dažnai savarankišką gyvenimą pradėjusiems jaunuoliams žinių apie finansų valdymą trūksta. Todėl projektai, originaliomis veiklomis atkreipiantys dėmesį į aktualią temą, yra labai svarbūs ir reikalingi“, – kalba Vilniaus kolegijos Bankininkystės katedros vedėja Gitana Mečėjienė.

Anot kolegijos atstovės, projektas „Studento biudžetas“ studentams aktualus ir įdomus tuo, kad jis sujungia teoriją su gyvenimiška patirtimi. Tikimasi,  kad antrojo etapo metu studentų sukurta programėlė padės jaunimui sėkmingai planuoti kasdienes išlaidas, stebėti savo biudžetą, tokiu būdu sutaupyti bei lavinti finansų valdymo įgūdžius.

Finansinė gerovė tiesiogiai priklauso nuo paties žmogaus elgsenos ir sugebėjimo valdyti asmeninius finansus. Dažnai savarankišką gyvenimą pradėjusiems jaunuoliams žinių apie finansų valdymą trūksta. 

Praėjusią savaitę kolegijoje vykusiame renginyje pristatyti projekto pirmojo etapo rezultatai ir paskelbtas kvietimas studentams jungtis į grupes finansų valdymo įrankio (išmaniosios programėlės ar kitos funkcionalios programos) kūrimui.

Studentų apklausa internetu vyko šių metų birželio 11-19 dienomis, joje dalyvavo 355 18-30 m. amžiaus studentai.

Ši apklausa yra projekto „Studento biudžetas“, kurį įgyvendina „Provident Finansai“ ir Vilniaus kolegija, dalis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius