Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Universitetų reformą valdžia svarsto slaptai

Darbą baigė prieš pusmetį premjero Andriaus Kubiliaus sudaryta ekspertų grupė, kuri turėjo pateikti pasiūlymus, kaip optimizuoti valstybinių universitetų tinklą dviejuose didžiausiuose Lietuvos miestuose. Tačiau darbo rezultatai visuomenei kol kas neskelbiami, rašo „Kauno diena“.
KTU pirmakursiai širdį skiria savo universitetui.
KTU pirmakursiai širdį skiria savo universitetui. / Ričardo Šaknio nuotr.

Pirmadienį popiet švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, darbo grupei vadovavusi viceministrė Nerija Putinaitė ir kai kurie ekspertų grupės nariai, tarp kurių buvo ir verslo konsultantas, ekspremjeras Aleksandras Abišala, apsilankė pas Vyriausybės vadovą, pristatė jam savo patvirtintas išvadas. Tačiau apie šį susitikimą nebuvo iš anksto skelbta. Jis pavadintas neoficialiu pasitarimu. Todėl nuspręsta neviešinti ir susitikime aptartų darbo grupės išvadų.

„Susitarėme kol kas nieko neskelbti, nes tai gana jautrus klausimas. Tuo labiau kad išvados dar nėra galutinai suredaguotos. Tikimės tai padaryti per šią savaitę, tada bus galima kitą savaitę pateikti jas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui“, – dienraščiui sakė ministras G.Steponavičius.

Viceministrė N.Putinaitė į klausimą, kokius universitetus numatoma jungti ar naikinti Vilniuje ir Kaune, konkrečiai neatsakė.

„Pasiūlymų dar neskelbiame. Kai ateis laikas, tada ir bus paskelbta“, – teigė viceministrė N.Putinaitė.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys pakartojo tą patį. Anot jo, ekspertų darbo grupės išvados dar nėra galutinai suredaguotos, nepristatytos Seimui, todėl būtų „neetiška dabar jas viešinti“.

Premjero aplinkos žmonės taip pat atsisako pranešti, kokius pasiūlymus dėl universitetų reorganizavimo išgirdo A.Kubilius ir kaip jis juos įvertino.

G.Steponavičius yra sakęs, jog siekiama, kad visoje Lietuvoje liktų vienaženklis valstybinių universitetinio lygio aukštųjų mokyklų skaičius. Šiuo metu jų yra 14.

N.Putinaitė pripažino, kad reforma truks gana ilgai ir ją numatoma vykdyti keliais etapais. Viceministre nepaneigė, kad jeigu Seimas kitąmet sutiks su aukštojo mokslo įstaigų tinklo pertvarka, šis procesas gali užtrukti iki dešimtmečio

Neoficialiomis dienraščio žiniomis, pagal vieną iš galimų universitetų tinklo reformos variantų, į vieną aukštąją mokyklą turėtų būti jungiami Vilniaus pedagoginis, kuris nuo Naujųjų metų vadinsis Lietuvos edukologijos, bei Mykolo Romerio universitetai, taip pat sostinėje veikiančios Dailės bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – bus įkurtas vienas Menų universitetas arba jos bus prijungtos prie Vilniaus universiteto, kuriame būtų įsteigtas Menų fakultetas.

Kaune prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gali būti prijungta Kūno kultūros akademija, o buvęs Žemės ūkio universitetas, neseniai pavirtęs Aleksandro Stulginskio universitetu, gali būti jungiamas su Vytauto Didžiojo universitetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius