Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Lapinskas: lietuviai į Anglijos universitetus galės stoti užtikrintai

Jungtinės Karalystės vyriausybė patvirtino, kad 2017-2018 metais stojantiesiems į Anglijos ir Velso universitetus sąlygos nesikeis. Visi turės galimybę studijuoti patinkančią studijų programą ir gauti lengvatinę paskolą studijoms kaip iki šiol. Anglijoje studijuojantys lietuviai sako nepastebėję jokių pokyčių ir džiaugiasi operatyviu universitetų informacijos suteikimu apie BREXIT, rašoma Užsienyje studijuojančių lietuvių sąjungos (USLS) pranešime.
Big Benas, Londonas, Didžioji Britanija
Big Benas, Londonas, Didžioji Britanija / Shutterstock.com/ Skrendu.lt nuotr.

Jungtinės Karalystės universitetų ministras Jo Johnsonas tikina, kad studentai iš viso pasaulio visapusiškai praturtina aukštąsias mokyklas ir įneša pasaulietiškumo.

„Mes užtikriname, kad studentas ne tik gaus lengvatinę paskolą tam kursui, kuriame studijuoja, bet ir visų studijų metais“, – abejones netekti finansinių garantijų priėmus naujus įstatymus sklaido ministras.

Pasak FOX.LT ir Užsienyje studijuojančių lietuvių sąjungos (USLS) įkūrėjo Vadimanto Lapinsko, šiais metais stojantieji ir toliau galės grąžinti paskolą per trisdešimt metų nuo studijų baigimo ir tik tokiu atveju, jei jo atlyginimas bus ne mažesnis nei 1750 svarų per mėnesį. Jis teigia, kad studentai neretai ir renkasi studijas Jungtinėje Karalystėje dėl palankių sąlygų gauti paskolą bei ją neskausmingai grąžinti.

Asmeninio archyvo nuotr./Vadimantas Lapinskas
Asmeninio archyvo nuotr./Vadimantas Lapinskas

„Studijos Jungtinėje Karalystėje kainuoja apie 9 tūkstančius svarų per metus, tad didžioji dalis studentų naudojasi lengvatine paskola. Ją reikia grąžinti tik tuo atveju, jei uždirbi solidų atlyginimą ir nuo jo nuskaičiuojamas labai nedidelis procentas net realiai nepajuntamas“, – sako V.Lapinskas.

Pernai metais sklandant naujienoms apie galimą Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos sąjungos rekordiškai padaugėjo stojančiųjų į šios karalystės universitetus, tačiau šiuo metu moksleiviai baiminasi, kad įstoję į universitetą praras finansinę paramą ir turės atsisakyti studijų.

„Baimintis tikrai neverta. Stojantieji šiais metais turės visas privilegijas iki pat studijų baigimo kaip iki šiol. Tačiau vėliau įstatymai gali pasikeisti ir dar kita stojančiųjų karta gali netekti tokių palankių sąlygų, tad verta suskubti. Užsienyje studijuojantys mentoriai gali padėti užpildyti stojimo dokumentus ir paaiškinti visus procesus. Kai konsultuoja patys studentai, stojantysis gauna visą informaciją iš pirmų lūpų“, – sako USLS įkūrėjas. O specialistai padeda atrasti geriausias studijų vietas pagal karjeros rodiklius ir parenka geriausius universitetus pagal kandidato pažymius.

Anot jo, yra ir tokių universitetų, kuriems nereikia IELTS ir užskaitomas metinis anglų kalbos pažymys. „Lietuviai dažniausiai renkasi studijas Anglijoje, nes šioje šalyje lengva integruotis. Pvz. nėra kalbos barjero, todėl tu gali lengviau ir greičiau susirasti darbą. Faktiškai, jau kitą dieną gali įsidarbinti. Be to, universitetai sudaro galimybę lengvai derinti studijas ir darbą“, – sako V.Lapinskas.

Vusterio universitete paskaitas lankantis Gytis neabejoja, kad studijos Anglijoje yra jo geriausias pasirinkimas. Sporto vadybą studijuojantis marijampolietis neigia sklandančius mitus, kad po BREXIT pragyvenimo išlaidos padidėjo.

„Jei ir pakilo kainos, tai ne taip pastebimai studentams, kurie ir taip turi įvairių nuolaidų. Be to, mitas, kad dėl BREXIT užsieniečiai studentai pradėjo jausti diskriminaciją. Manau, netgi priešingai. Universiteto bendruomenė tapo dar labiau rūpestingesnė ir iškart užtikrino, kad studijų sąlygos nesikeičia. Visi gavome po tokį laišką el. paštu“, – sako Gytis. Konventri universitete Verslą ir marketingą studijuojanti Neringa taip pat nepastebėjo jokių reikšmingų pokyčių. Pasak jos, universitetas rūpinasi visais studentais vienodai.

Stojimo dokumentų pildymas į Jungtinės Karalystės aukštąsias mokyklas vyks iki sausio 10 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius