Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 16

Vaikai su specialiaisiais poreikiais – kartu su visais: tolerancija baigiasi ten, kur prasideda elgesio problemos

Nuo 2024 metų Lietuvoje startuoja įtraukusis ugdymas. Tariant paprasčiau, mokyklos turės priimti visus vaikus su specialiaisiais poreikiais. Iki šiol ugdymo įstaigos turėjo teisę tokių vaikų nepriimti, jei jos tam nėra pasiruošusios. Tačiau ar bus pasiruošusios nuo kitų metų? 15min kalbinti pašnekovai sako, kad specialieji poreikiai yra tarsi skėtis, po kuriuo – ne tik skirtingi vaikų poreikiai, tačiau ir kiekvieno vaiko gyvenimas. Jo kokybė, ateitis dažnai priklauso ir nuo to, kokią žymę paliks mokyklos metai.
Mokykloje patiriamos patyčios
Mokykla / 123RF.com nuotr.

Ar Lietuva, nepriklausomybę skaičiuojanti jau dešimtmečiais, nevėluoja? Ir kaip iki šiol sekėsi tokiems vaikams mokytis? Kiek jų Lietuvoje yra iš viso?

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, šiais mokslo metais yra daugiau nei 75 tūkst. vaikų, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių (15,6 proc. nuo bendro visų mokinių skaičiaus).

Bendrojo ugdymo mokyklose bendrosios paskirties klasėse (arba darželių grupėse) šiemet ugdoma kiek daugiau nei 63 tūkst. tokių poreikių turinčių vaikų , o specialiosiose klasėse – daugiau nei 2 tūkst. mokinių.

42 specialiosiose mokyklose mokosi 3,6 tūkst. mokinių (apie 4,9 proc. nuo visų mokinių, kuriems nustatyti specialieji poreikiai). Namuose, gydytojų sprendimu, ugdomi 492 mokiniai.

„Mes mokomės mokytis mokymosi proceso metu“, – teigia vilnietė Viktorija Jankauskienė, kurios sūnus trečiokas Dovydas, turintis Dauno sindromą, mokosi bendrojo lavinimo mokykloje.

„Lietuvos mokyklos dar nėra pasiruošusios priimti kitokių vaikų“, – tvirtina vilnietė Kristina Košel-Patil, asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos pirmininkė ir mama, auginanti autistą sūnų.

O vaikus su specialiaisiais poreikiais priimančios Šiaulių rajono Aukštelkės mokyklos direktorius Vaidas Bacys įsitikinęs, kad gabiam vaikui užtenka gero mokytojo. Tačiau vaikui, kuris turi kitokių poreikių, reikia gabaus mokytojo.

Panevėžio rajono Raguvos gimnazijoje mokosi net trečdalis mokinių, turinčių specialiųjų poreikių. Pasak gimnazijos vadovės Inesos Vietienės, didžiausias iššūkis šiandien – dėl vaikų su elgesio sutrikimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius