-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų mokslai ir tėvų darbas iš namų – misija įmanoma

Daugelį šeimų karantinas mokyklose ir darželiuose, paskelbtas dėl covid-19 viruso, užklupo netikėtai. Staiga užgriuvo atsakomybė pasirūpinti ne tik vaikų buitimi ir auklėjimu, bet, didele dalimi, ir jų mokslais. Tėvai, kurie bus priversti nuotoliniu būdu tvarkyti darbo reikalus, su nerimu galvoja, kaip reikės derinti darbą ir vaikų mokslus. Tai iš tiesų nelengvas iššūkis. Su juo susiduria ir tie, kas patys pasirenka ugdyti vaikus šeimoje. Mokymosi šeimoje asociacija siūlo pasinaudoti patarimais, kurie jau patikrinti praktikoje, kai ugdymo procesus tenka derinti su darbu iš namų.
Mama moko dukrą namuose
Mama moko dukrą namuose / 123RF.com nuotr.

Kaip visiems kartu gerai jaustis?

Nepasiduokite nerimui. Mokslai namuose yra iššūkis, bet tikrai ne tragedija. O jeigu susidarysite apgalvotą veiksmų planą – karantinas šeimos atmintyje liks kaip vertinga patirtis.

Svarbiausia, ką turite žinoti – jūs netampate savo vaikų mokytojais, o namai – mažomis mokyklėlėmis. Mokytojai niekur nedingo, jie pasirūpins medžiaga ir užduotimis. Į pagalbą jau ateina televizija, knygų leidyklos, įvairiausios garso ir vaizdo medžiagos archyvai ir net žinomi mokslo populiarintojai. Jūsų misija – pagelbėti vaikams su dienotvarke, pasirūpinti tinkamomis sąlygomis, pasidžiaugti rezultatais. Daugelio pasaulio šalių tėvai šiandien susiduria su tokiu pačiu iššūkiu, taigi jūs nesate vieniši.

Peržiūrėkite savo dienotvarkę. Įvertinkite savo šeimos situaciją realistiškai. Sklandus perėjimas prie mokymosi namuose priklausys nuo kelių aspektų. Pirmiausia – kaip keičiasi jūsų darbiniai įsipareigojimai? Ar gausite nedarbingumą? O gal dirbsite iš namų? Tokiu atveju dalį dienos teks aktyviai įsitraukti į neatidėliotinus reikalus. Ar nuotolinis darbas turės būti atliekamas darbo valandomis? O gal galite dirbti anksti ryte ir vėlai vakare, kai vaikai ilsisi?

Kitas aspektas, kurį reikia įvertinti – kaip mokykla organizuos mokymo procesą. Ar vyks nuotolinės pamokos įprastu tvarkaraščiu, ar tiesiog gausite sąrašą dalykų, kuriuos vaikai turės išmokti per tam tikrą laiką?

Apgalvokite kaip suplanuoti dieną, kad viskas vyktų sklandžiai ir efektyviai. Nepamirškite, kad jūsų naudai – valandos, kurias prieš tai skirdavote važiavimui į darbą ir iš jo, bei vaikų lydėjimui ar vežimui į mokyklą. Pabandykite lanksčiai suderinti savo darbus ir vaikų mokslus.

Neapsiribokite namais. Jei esate sveiki ir jums nepaskirtas izoliacijos periodas, drąsiai eikite į gamtą, tyrinėkite savo miestą ar aplankykite gretimą. Tik nepamirškite, kad kol kas saugiau bus aplenkti kavines ar kitas daugelio žmonių lankomas vietas.

Susiruoškite užkandžių ir termosą arbatos – pirmas pavasario piknikas parke puikiai dera su improvizuota ekskursija po senamiestį, apžiūrinėjant architektūrą ar ieškant istorinių miesto vietų. Orai jau pavasariški, netrukus bus galima atidaryti dviračių sezoną ir aplankyti tolimesnes vietas išvengiant viešojo transporto.

123rf.com nuotr./Vaikai naudojasi išmaniaisiais įrenginiais
123rf.com nuotr./Vaikai naudojasi išmaniaisiais įrenginiais

Jeigu iš anksto peržvelgsite, ką dabar mokosi vaikai – tikrai priderinsite maršrutą prie programos. Pradinukas galės pasimokyti pasaulio pažinimo, o vyresnėlis – biologijos, istorijos, geografijos.

Atraskite naujas mokymosi vietas namuose. Apsvarstykite kiekvieno namų kampelio potencialą. Ypač, jeigu namie daugiau vaikų – kartais gali prireikti kiekvienam rasti tinkamą ir ramią vietą netrukdomam mokytis.

Virtuvės stalas puikiai tiks pradinukams – ruošiant pietus nebus sunku atsakyti paprastus klausimus, o vaikas jausis matomas, gaus pakankamai dėmesio. Paaugliai gal mieliau okupuos svetainės sofą ar atsiskirs savo kambaryje. Čia svarbiausia idėja – visi kambariai tinka mokymuisi. Net vonia ar tamsus kambariukas. (Ne visoms mokymosi priemonėms reikia šviesos! Bet apie viską iš eilės).

Sukurkite jaukią atmosferą. Namuose galioja laisvesnės taisyklės negu mokykloje, o gera nuotaika padeda išvengti trinties ir konfliktų. Tegu televizorius ar radijas gauna užtarnauto poilsio – jie stipriai blaško dėmesį. Bet neprivalote gyventi klausydami kaip tiksi laikrodis – ne visi geriausiai susikaupia tyloje. Pasiūlykite vaikams išsirinkti mėgstamos muzikos arba suraskite ką nors tinkamo savo asmeninėje audiotekoje.

Nepamirškite apšvietimo. Šviesa svarbi ne tik tam, kad vaikai matytų, ką rašo, bet ir nuotaikai sukurti. Jeigu nesinori mokytis, o be draugų dar ir liūdna – gal galima ištraukti iš spintos kalėdinę girliandą arba užsidegti kvepiančią žvakę?

Nelaukite „pietų pertraukos“. Pasirūpinkite sveikais užkandžiais – skaniai kramsnojant net sunkiausi uždaviniai lengviau įkandami. O jeigu dar ant kelių susirangys mylimas kačiukas ar prisiglaus šuo – pamokos taps malonumu, o ne prievole.

Kaitaliokite veiklas. Pasidalinkite namų ruošos darbais su vaikais. Pertraukos tarp pamokų gali būti išnaudotos susitvarkyti kambarį ar padėti pagaminti pietus. Leiskite vaikams nuspręsti, ką ir kada jie atliks – labai gali būti, kad nustebins jų geranoriškumas ir motyvacija padėti.

Nepalikite vaikams vien primityvių ir nuobodžių darbų. Šluostydami dulkes jie prisidės prie bendros ruošos, bet vargu, ar ką nors išmoks. Kur kas kūrybiškesnė užduotis būtų sudaryti savaitės valgiaraštį. Vyresnėliai gali suplanuoti pirkinių biudžetą ir užsakyti produktus internetu. Taip sutaupysite ir laiko, ir pinigų. O rečiau lankytis prekybos centruose – tikrai gera mintis šiuo metu.

Nepamirškite sportuoti. Pakvieskite vaikus rytais bėgioti, kartu darykite mankštą, mokykitės jogos ar kitaip treniruokitės. „Youtube“ knibždėte knibžda įvairiausių pamokų – paieškokite.

Viso kūno išjudinimui taip pat puikiai tinka šokiai. Rytinė diskoteka galbūt nepradžiugins jūsų kaimynės iš buto apačioje, bet puikiai prablaškys ir pralinksmins.

Išbandykite žongliravimą – pagaliukais, kamuoliukais, pliušiniais meškiukais. Moksliniai tyrimai rodo, kad žongliravimas gerina smegenų darbą.

Kaip pasiekti gerų rezultatų?

Pasinaudokite įvairiomis mokymo priemonėmis. Audio knygos gali sėkmingai pakeisti skaitymą, dokumentiniai filmai – papildyti ir pagyvinti daugelį pamokų. Išbandykite stalo žaidimus, aplankykite virtualius muziejus. Jei vaikai jau pramokę užsienio kalbos – paieškokite resursų internete. Pamenate tamsų kambariuką? Patogus krėslas, ausinės – ir „skaityti“ knygas galima net užsimerkus.

Nuolat pildomą mokymo priemonių sąrašą rasite Vilniaus savivaldybės internetiniame puslapyje.

Vizualizuokite progresą. Kartais vaikai labai nenori imtis užduočių, jeigu jų atrodo labai daug. Vienas iš sprendimo būdų – padalinti užduotis etapais. Padėkite vaikams suskirstyti visą medžiagą nedideliais kąsneliais, o kaskart vieną medžiagos dalį sukramčius ir prarijus – pažymėkite, kad tai atlikta.

Šis triukas paprastas, bet veiksmingas. Kaip konkrečiai tai įgyvendinti – pafantazuokite kartu su vaikais. Mažiukams patiks klijuoti lipdukus, vyresniems gal pakaks paprasto darbų sąrašo. Paaugliams gali patikti darbų planavimo programėlės, tokios kaip „Trello“, „Todoist“ ir pan.

Prašykit pagalbos. Taip pat ir iš savo pačių vaikų. Paklauskite, ką jų manymu būtų galima daryti kitaip.

Čia svarbu neperspausti ir nepaversti šito žaidimo kontrolės priemone. Mokydamiesi mokykloje vaikai tik išimtiniais atvejais atlieka viską šimtu procentų. Dažniausiai dalis darbų lieka neatlikta. Tam programose numatyti pakartojimai. Taigi nesirūpinkite, jeigu liks nepriklijuotų lipdukų ar neuždėtų varnelių – geriau pasidžiaukite atliktais darbais.

Nepamirškite įvertinti. Geras pažymys visada puiku, bet kartais mamos ar tėčio dėmesys – daug svarbiau. Pamatykite ir pagirkite ne tik rezultatus, bet ir pastangas. Kai vaikai eina į mokyklą, tą vaidmenį atlieka mokytojai. Mokantis nuotoliniu būdu gali pritrūkti atgalinio ryšio. Nešykštėkite pagyrimų.

Švęskite pasiekimus. Fejerverkų šaudyti nebūtina, bet antroko rašinys puošia šaldytuvą ne prasčiau negu magnetukai iš kelionių, o paauglio perskaityta ir išnagrinėta knyga verta leidimo panaktinėti su mėgstamu filmu. Leiskite vaikams pajusti, kad jų atliekamas darbas – vertas dėmesio.

Nesitikėkite tobulumo. Norėtųsi, kad viskas vyktų sklandžiai nuo pirmos dienos. Bet toks lūkestis nėra labai realistiškas. Palikite šiek tiek erdvės nesėkmėms ir nesusipratimams, dėl kurių nesigraušit ir nekaltinsit vienas kito. Mokymasis namuose jums – nauja teritorija, o klysti žmogiška.

Net jeigu toks pasirinkimas tikrai ne jums – pasistenkite pasiimti viską, kas geriausia iš karantino savaičių. Jūs ir jūsų vaikai – komanda verta pergalės.

Prašykit pagalbos. Taip pat ir iš savo pačių vaikų. Paklauskite, ką jų manymu būtų galima daryti kitaip – geriau, lengviau, linksmiau. Išbandykite jų idėjas.

Dalinkitės patirtimi ir idėjomis. Bus drąsiau, jei telefonu ar virtualiai susisieksite su vaikų klasiokų tėvais, palaikysite ryšį su mokytojais. Paprasčiausia pokalbių grupė internete gali tapti neįkainojama pagalba.

Leiskite vaikams bendradarbiauti. Tegu vyresnėliai padeda jaunėliams, tai bus naudinga ir vieniems, ir kitiems. Nėra patikimesnio būdo perprasti medžiagą, negu mėginimas paaiškinti ją kitam. Tegu vaikai padeda savo klasiokams, dalinasi kylančiais klausimais ir kartu ieško atsakymų. Paaugliai patys žinos kaip susisiekti internetu, o mažesniuosius išmokykite naudotis Skype, Discord ar panašiomis programomis. Nedidelės klasiokų grupelės galės mokytis ir bendrauti susijungę konferenciniu ryšiu.

Kaip maksimaliai išnaudoti progą mokytis kitaip

Atsižvelkite į savijautos ir motyvacijos ciklus. Vieną dieną vaikas puikiai tvarkosi su užduotimis, kitą – skundžiasi, kas niekas nepavyksta ir ieško pretekstų mokymąsi atidėti. Tai natūralu. Neforsuokite mokymosi proceso, verčiau pakeiskite aplinką, veiklos pobūdį ar pasiūlykite pagalbą.

Mokantis namuose įmanoma atsižvelgti į natūralius vaiko bioritmus. Vienam geriau sekasi anksti ryte, kitam – popiet. O paaugliams ypač svarbu išsimiegoti. Jei tik mokykla nereikalauja dalyvauti nuotolinėse pamokose nustatytu laiku – išnaudokite šią galimybę.

Taip pat pasvarstykite ar nebūtų verta sugrupuoti pamokų. Jei tik nereikia laikytis griežto tvarkaraščio, gal vertėtų per vieną dieną atlikti, pavyzdžiui, savaitės matematikos užduotis, o kitas pamokas išdalinti kitoms savaitės dienoms? Sudėtingesnėms pamokoms galima paskirti savaitės pradžią, o lengvesnėms – pabaigą. Eksperimentuokite ir atraskite būdus, kurie tinka būtent jūsų vaikams.

Nustebinkite vaikus. Kai nuotaikos apsiblausia, o darbai atrodo neįveikiami – padovanokite kibirkštėlę atradimo džiaugsmo. Užsakykite vaikams įdomių knygų ar dokumentikos kanalą internetu. Susidomėjimo kibirkštis gali būti kaip tik tai, ko reikia prikelti slopstančiai motyvacijai.

Gal dabar pats metas išsvajotam mikroskopui ar teleskopui? O gal jūsų vaikui labiau patiktų piešimo reikmenys, fizikos eksperimentų rinkinys ar rankdarbių priemonių komplektas? Jeigu nesinori skirti didelės pinigų sumos ar apskritai nenorite šluoti parduotuvių – gal pavyktų atrasti ką nors įdomaus savo ar artimųjų sandėliuke? Gal ten dulka senas juostinis foto aparatas ar nenaudojama video kamera?

Leiskite nerti giliau į dalykus, kurie domina. Kai nereikia keliauti į mokyklą, savaime susitaupo nemažai laiko. O dabar dar prisideda valandos, kurias vaikai anksčiau leisdavo popamokinėje veikloje ar pramogaudami su draugais. Labai gali būti, kad iškils dilema – kuo vaikus užimti. Pabandykite sulėtinti mokymosi tempą, tegu vaikai giliau pastudijuoja dalykus, kurie jiems įdomūs.

Padrąsinkite vaikus įgyvendinti senas svajones.

Jei pastebite, kad vaikas prapuola įkritęs į istorijos papildomą medžiagą arba taip susikaupęs sprendžia fizikos uždavinį, kad apgraužia rašiklį – gerai įsižiūrėkite. Labai gali būti, kad turite nepakartojamą progą stebėti kaip įsižiebia viso gyvenimo aistra. Net jeigu veikla atrodo visai nesusijusi su pamokomis – verta ją skatinti. Tai, kas šiandien atrodo kaip nerimti užsiėmimai, ateityje gali tapti pelninga profesija.

Padrąsinkite vaikus įgyvendinti senas svajones. Dukra kremta vieną knygą po kitos? Gal pats metas pradėti rašyti knygų apžvalgų tinklaraštį? Sūnus konstruoja ir programuoja mini robotukus? Gal verta nufilmuoti procesą ir atidaryti Youtube kanalą?

Skirkite laiko ir vietos kūrybai. Pradinukams ypač patiks, jeigu įkursite rankdarbių ir meno kampelį. Tam puikiai tiks nedidelis staliukas kambario kampe. Užtieskite paviršių popieriumi ar plastikine staltiese ir suneškite visas priemones, kurias turite namuose – įvairių rūšių popierių, pieštukus ir flomasterius, dažus ir klijus, žirkles ir popieriaus segiklį, siūlus, plastiliną, sąvaržėles, kriaukles ir pagaliukus iš pasivaikščiojimo miške, senus atvirukus ir perskaitytus žurnalus – tinka viskas!

Taip, tvarkos tame nebus, bet kol viename kampe siautės kūrybinis chaosas, kitame turėsite laisvą valandėlę darbui. Suteikite kūrybos kampeliui teisę būti nesutvarkytam. Profesionalūs menininkai patvirtins, kad dažnai pakanka vien pamatyti savo darbo priemones ar pradėtą projektą, kad įsižiebtų kūrybinė idėja.

Vyresni vaikai turėtų susidomėti rimtesniais darbais – ištraukite siuvimo mašiną ar meistravimo įrankius. Laikas namuose ne tik neprailgs, bet ir bus naudingas. Jeigu apčiuopiami menai ne prie širdies – galima skirti laiko muzikai, šokiui arba kinui.

Nenustebkite, jeigu taip mokytis patiks. Yra šeimų, kurios sąmoningai renkasi mokyti vaikus namuose. Nuo ateinančio rugsėjo tai vėl bus legalu Lietuvoje.

Net jeigu toks pasirinkimas tikrai ne jums – pasistenkite pasiimti viską, kas geriausia iš karantino savaičių. Jūs ir jūsų vaikai – komanda verta pergalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius