Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų ugdymo specialistė: su menu turėtų būti pažindinami jau ikimokyklinukai

Analizuoti galima toli gražu ne tik literatūros kūrinius, o mokytis istorijos – ne tik iš įvairių artefaktų ar raštų. Langu į praeitį vis dažniau tampa ir meno kūriniai, kurie ugdo ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus, plečia jų pasaulėžiūrą ir lavina kūrybiškumą. Svarbu ir tai, kad vis dažniau geriausia pamoka gali tapti apsilankymas parodose, kurių Lietuvoje netrūksta – štai Vilniuje iki pat metų pabaigos veiks impresionizmą leidžianti pajausti išskirtinė paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“.
Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“
Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“ / „Art Central“ nuotr.

Susipažinimas ir su praeitimi

Domėjimasis menu ir jo supratimas vis dar dažnai priskiriamas suaugusiems žmonėms, tačiau pradėti lavintis šioje srityje galima ir net reikėtų kur kas ankstesniame amžiuje. Tam galimybę gali suteikti ir parodos, o vienas tokių pavyzdžių – visai neseniai Klaipėdoje ir Kaune eksponuota, o dabar į Vilnių persikėlusi paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“.

„Art Central“ nuotr./Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“
„Art Central“ nuotr./Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“

„Parodoje eksponuojami sertifikuoti originalaus dydžio ir originalia technika aliejumi ant drobės pertapyti impresionizmo meistrų darbai, kurie padeda geriau susipažinti su šia viena svarbiausių pasaulio istorijoje meno srovių. Parodoje taip pat vedamos ekskursijos ir edukacijos, kurios padeda nusikelti į prieš 160 metų atsiradusį impresionizmo laikotarpį, tiesiog pajusti to meto atmosferą. Svarbiausia, kad toks parodos formatas kur kas labiau paskatina domėtis menu nei žvelgiant į vadovėlius“, – akcentuoja parodą suorganizavusio, tyrinėti bei tobulėti meno ir kultūros srityse visuomenę skatinančio socialinio verslo VšĮ „Art Central“ vadovė Agnė Norkutė.

Kauno Karalienės Mortos mokyklos vadovė Dovilė Manukian džiaugiasi tokiomis galimybėmis šviesti jaunuosius protus. Ji pabrėžia, kad lankymasis su menu susijusiuose renginiuose, muziejuose ir parodose vis dažniau tampa ugdymo proceso dalimi ir jau turi teigiamos naudos.

„Art Central“ nuotr./Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“
„Art Central“ nuotr./Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“

„Tokios parodos papildo mokymosi procesą ir suteikia papildomą galimybę įdomiai susipažinti su istorija. Pastebime, kad vaikai nori ir kviečia savo tėvelius kartu keliauti į muziejus net per atostogas, jau ne tik atpažįsta ten kabančius žymių autorių darbus, bet geba „pravesti edukaciją“ ir savo šeimos nariams.“, – džiaugiasi pašnekovė.

Nebepakanka vien teptuko

D.Manukian akcentuoja, kad su menu, žymiais autoriais ir jų kūriniais turėtų būti pažindinami jau ikimokyklinukai. Tuomet, tik formuojantis jų pasaulio suvokimui, menas natūraliai tampa svarbia pasaulėžiūros ir asmenybės dalimi.

„Pažindami meną vaikai susipažįsta su juos supančia aplinka, pasauliu ir pačiais savimi: per meną ugdomas smalsumas, atidumas, gilinami kritinio mąstymo ir kūrybiškumo gebėjimai, gebėjimas analizuoti ir vertinti, vaikai skatinami mąstyti apie istoriją, detales ir priežastis. Žinoma, nepamirštant ir estetikos pojūčio. Drąsiai galima sakyti, kad menas – puiki terpė vaikui skleistis, jis padeda ir kitiems mokykloje dėstomiems dalykams bei yra visapusiškos sėkmingos asmenybės dalis, todėl labai svarbu kuo anksčiau su menu susipažinti, jį pažinti ir suprasti“, – akcentuoja Kauno Karalienės Mortos mokyklos vadovė.

Ji pastebi, kad nors galimybių pažinti meną net ir mažiems vaikams yra vis daugiau, tačiau vis dar dažnai daromos ugdymo klaidos. Viena pagrindinių – mokiniai supažindinami tik su meno technika: kaip piešti pieštuku, guašu ar akvarele, kaip išreikšti savo mintis popieriaus lape, bet nesigilinant, kas už to slypi.

„Mokinys niekada nesuvoks ir nepamils meno, jei liepsime nutapyti jūrą, bet nepaaiškinsime to priežasčių, jis nebus įvestas į kontekstą. Būtinai reikia suvokti ir meno istoriją, kultūrinį ir istorinį kontekstą, kūrybinį procesą. Kad menas taptų svarbus jaunajai kartai, ją su menu reikia ne tik supažindinti nuo mažens, bet ir leisti matyti daugiau nei tik paveikslėlį, išmokyti vertinti ne tik estetiką, bet ir meno siunčiamą žinutę“, – pataria pašnekovė.

„Art Central“ nuotr./Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“
„Art Central“ nuotr./Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“

Būtinas tęstinumas

D.Manukian akcentuoja, kad sklandžiam ugdymo procesui taip pat reikia nuolatinio tęstinumo. Todėl Karalienės Mortos mokykloje dailės raiškos, technikos ir įgūdžių lavinimo, o kartu ir meno istorijos, raidos bei kūrybinio mąstymo mokoma nuo priešmokyklinės klasės iki pat pagrindinės mokyklos baigimo. Be to, gero rezultato nebūtų įmanoma pasiekti be gerų specialistų.

„Menas labai įvairialypis, todėl skirtingi žmonės jį supras skirtingai, jis jiems siųs skirtingas žinutes: vienus trauks estetika, spalvos ir detalės, kiti mene ieškos vilties, šviesos ir įkvėpimo, tretiems menas bus būdas atrasti pusiausvyrą, patirti ne tik gerų emocijų, bet ir išgyventi blogąsias. Norint tai pažinti reikia ir specialistų įsitraukimo, todėl džiaugiamės savo komandoje turėdami mokytoją Rūtą Gurčinienę, kurios puikų darbo rezultatą galime matyti jau dabar: mokiniai analizuoja vieni kitų bei žymių menininkų kūrinius, buriasi į plenerus, štai pavasarį vyko savaitės trukmės Menų bienalė, planuojame skelbti mokinių darbų aukcioną“, – rezultatais džiaugiasi mokyklos vadovė.

A.Norkutė priduria, kad „užsikabinti“ už meno ir juo nuolat domėtis gali padėti ir netradiciniai spendimai. Vieni tokių pritaikomi parodoje „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“, kuri adresu Pilies g. 6-1 veiks iki pat gruodžio 31 dienos.

„Parodos toli gražu jau nebėra vien tik ant sienų pakabinti meno kūriniai – juos papildo specialiai parenkami ar sukuriami kvapai, apšvietimo sprendimai ar dokumentiniai kadrai. Visa tai leidžia parodas suskirstyti į atskiras dalis, sukurti neeilinę atmosferą, o suprasti meno subtilybes padeda išsamūs mobiliuoju telefonu pasiekiami audiogidai lietuvių, anglų, rusų ir lenkų kalbomis arba gido vedamos edukacijos. Visa tai leidžia į paveiksluose vaizduojamus objektus pažvelgti visai kitomis akimis ir tampa priežastimi, kodėl į parodas veržiasi ir patys mažiausieji“, – pastebi meno specialistė.

Paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“ pačioje Vilniaus širdyje – Pilies g. 6-1 – veiks iki gruodžio 31 dienos. Ją aplankyti galima nuo trečiadienio iki sekmadienio 13–19 valandomis. Parodos komunikacija rūpinasi viena didžiausių Lietuvoje komunikacijos agentūrų „INK agency“ ir vaizdo komunikacijos agentūra „CUT! Films“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius