Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų Europos moksleivių ambicijos: norime pažinti Lietuvą ir išmokti lietuviškai

Pagal tarptautinę moksleivių programą YFU šiais metais į Lietuvą atvyksta šeši 16-18 metų mainų moksleiviai iš Olandijos, Šveicarijos bei Vokietijos, kurie pasiryžo ne tik įgauti tarptautinės patirties, susipažinti su Lietuva, kuri tampa vis ryškesniu tašku Europos kultūriniame, technologijų ir inovacijų žemėlapyje, bet ir išmokti lietuvių kalbą per mažiau nei metus.
Šutavičių šeima su moksleive iš Vokietijos)
Šutavičių šeima su moksleive iš Vokietijos / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 „YFU“

O kas geriau padės pritapti mūsų šalyje, suprasti jos žmones, tradicijas, aktualijas ir, žinoma, išmokti lietuvių kalbą, jei ne gyvenimas šeimoje bei mokymasis vietinėje mokykloje? Tarptautinės YFU organizacijos tikslas – atvykstantiems mainų moksleiviams rasti šeimas visoje Lietuvoje, kuriose jie galėtų pajusti vietos gyvenimo būdą ir tapti pilnaverčiais lietuviškos šeimos nariais.

VIDEO: YFU - priimk mainų moksleivį

YFU programų koordinatorė Lietuvoje Evelina Vilčinskaitė teigia, kad aktyviausios yra Vilniuje gyvenančios šeimos, tačiau tik sostine šeimų tinklas neapsiriboja. „Esame turėję labai iniciatyvių šeimų Klaipėdoje, Druskininkuose, Kaune, N. Akmenėje, Anykščiuose ir net Marijampolėje. Kiekvienais metais sulaukiame gyvenančių ir mažesniuose miesteliuose susidomėjimo, todėl visos šeimos, pasiryžusios priimti mainų moksleivius mums vienodai svarbios, o kiekvienas Lietuvos kampelis yra unikalus ir savaip žavus. Kaip bebūtų keista, sunkiausia šeimas rasti Kaune, o būtent čia šiais metais atvyksta du mainų moksleiviai, kurie turės galimybę lankyti paskaitas Kauno Vytauto Didžiojo universiteto PMDF fakultete.”

Moksleivius priimančios šeimos pasakoja, kad motyvas, skatinantis priimti mainų moksleivį – noras suteikti savo kasdienybei daugiau spalvų, o naujam šeimos nariui – žinių ir patirčių kitoje kultūroje. Tačiau vieningai sutaria, kad rezultatus sunku pamatuoti, nes patirtis priimant mainų moksleivį gerokai pranoksta lūkesčius.

Šeimos ypatingai vertina ir tai, ką tokie metai duoda jų vaikams. Pavyzdžiui, mažiems vaikams vyresnis „brolis“ ar „sesuo“ iš kitos šalies dažnai yra pirmas kita kalba kalbantis, kitaip mąstantis, kitos kultūros pavyzdys. Tokia patirtis jau nuo mažų dienų gali išmokyti tolerancijos, plėsti akiratį ir paskatinti ateityje domėtis pasauliu, išmokti kitas kalbas.

Su mano priimančiąja šeima buvo kiek kitaip – tai buvo mama, tėtis ir šuo. Jie neturėjo vaikų, o aš jiems buvau keturiolikta mainų moksleivė.

Paaugliams naujas bendraamžis šeimos narys gali atverti naujas galimybes toliau lavinti bendravimo įgūdžius ir spręsti aktualius paaugliškus klausimus kartu su kitos kultūros atstovu.

Net du kartus savo namų duris mainų moksleiviams atvėrusi mama Živilė Šutavičienė, sako, kad „šeimai iš Vokietijos atvykusi mainų moksleivė davė daug geros nuotaikos ir šypsenų, vyras galėjo prisiminti ir patobulinti vokiečių kalbos žinias, o pagal krepšinio programą atvykęs čilietis Enzo  jauniausiam sūnui tapo puikiu krepšinio partneriu.”

Didžiausios progreso konferencijos Baltijos šalyse „LOGIN“  direktorė Ieva Dirvonskaitė negali įsivaizduoti kaip būtų susiklostęs jos gyvenimas, jei ne tarpkultūrinė patirtis ir šeimos dvejuose žemynuose. Dar prieš dešimtmetį į JAV mainams išvykusi Ieva teigia, kad mainų moksleivius priima ne tik tie žmonės, kurie turi vaikų ir patys. „Su mano priimančiąja šeima buvo kiek kitaip – tai buvo mama, tėtis ir šuo. Jie neturėjo vaikų, o aš jiems buvau keturiolikta mainų moksleivė. Su savo šeima JAV vis dar palaikome artimus ryšius, praeitą vasarą jie buvo atvykę pas mane į Vilnių kelioms dienoms. Mano šeima JAV buvo visiškai paprasti žmonės, bet man davė labai daug. Neabejoju, kad į jų gyvenimą ir aš atnešiau ryškesnių spalvų.”

Asmeninio archyvo nuotr./Ievos Dirvonskaitės šeima iš JAV
Asmeninio archyvo nuotr./Ievos Dirvonskaitės šeima iš JAV

Anot YFU Lietuva direktoriaus Aivaro Markevičiaus, tokia patirtis tampa vis svarbesnė greitai besikeičiančiame ir globalizacijos veikiamame pasaulyje, todėl kitų kultūrų pažinimas ne tik skatina atsikratyti stereotipinio mąstymo, bet ir plečia pasaulėžiūrą, nepaisant amžiaus, nusistovėjusių vertybių ir kultūros. 

YFU Lietuva ragina kuo daugiau Lietuvos šeimų prisijungti prie šios iniciatyvos, laikinai priimant mainų moksleivius į savo šeimą. Daugiau informacijos  apie šiais metais į Lietuvą atvykstančius mokinius galima rasti – www.yfu.lt arba el. paštu aivaras@yfu.ltevelina@yfu.lt

Apie YFU

YFU yra tarptautinis nevyriausybinių ne pelno siekiančių organizacijų tinklas, jungiantis daugiau nei 50 nepriklausomų organizacijų visame pasaulyje. YFU tarpkultūrinius mainus vykdo virš 60 metų. YFU Lietuva įsikūrė Ir prie tinklo prisijungė 2000 metais ir jau išsiuntė kelis šimtus moksleivių mainams į užsienio valstybes, bei priėmė virš 30 moksleivių mainams Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius