-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė skirs finansavimą mokytis suaugusiesiems, prioritetas – skaitmeninėms kompetencijoms

Planuojama, kad nuo šių metų pabaigos suaugusieji galės mokytis, tobulinti kvalifikaciją naudodamiesi vieno langelio principu veiksiančia skaitmenine švietimo platforma – Individualių mokymosi paskyrų sistema, rašoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime spaudai.
Mokymasis (asociatyvi nuotr.)
Mokymasis (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Šiandien Vyriausybė patvirtino prioritetines mokymosi programų sritis ir valstybės paramą mokymuisi galėsiančias gauti tikslines grupes.

„Lietuva yra įsipareigojusi reikšmingai skatinti suaugusiųjų mokymąsi, didinti jo prieinamumą ir finansavimą, stiprinti kokybę. Naudodamiesi kitų šalių gerosiomis praktikomis ir įgyvendindami Europos Tarybos rekomendacijas, neformalų suaugusiųjų švietimą skatinsime diegdami vieno langelio principu veiksiančią platformą, kuri padės lanksčiai ugdyti norimas kompetencijas ir pretenduoti į valstybės paramą mokymuisi.

Vykstant spartiems technologiniams pokyčiams darbo rinkoje ir visuomenėje prioritetą teikiame skaitmeninių kompetencijų stiprinimui ir kitoms reikalingoms kompetencijoms“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Platformoje besimokantieji turės savo individualias paskyras, galės gauti finansavimą mokymuisi pagal valstybės prioritetines sritis. Net 50 proc. programoms plėtoti numatyto valstybės finansavimo bus skiriama skaitmenines kompetencijas ugdysiančioms programoms.

Valstybės lėšomis taip pat bus finansuojamos programos, skirtos tobulinti suaugusiųjų raštingumo, daugiakalbystės, matematines ir gamtos mokslų, technologijų bei inžinerijos kompetencijas, asmenines, socialines ir mokymosi mokytis kompetencijas, pilietiškumo, verslumo, kultūrinio sąmoningumo ir raiškos kompetencijas. Užbaigusieji mokymus gaus tai patvirtinančius skaitmeninius pažymėjimus.

Šias prioritetines programas pasirinkusiems suaugusiesiems numatyta galimybė gauti mokymosi krepšelį, sieksiantį iki 500 eurų. Mokymosi krepšeliu galės pasinaudoti 18–65 metų amžiaus dirbantys asmenys, jau įgiję kvalifikaciją ar aukštąjį išsilavinimą.

Lietuva įsipareigojo iki 2030 m. pasiekti, kad mokymosi veikloje kasmet dalyvautų bent 54 proc. 25–64 metų amžiaus žmonių. Iki 2025 m. siekiama gyventojų bazinio kompiuterinio raštingumo lygį pakelti iki 67 proc. (2019 m. jis siekė 56 proc.).

Suaugusiųjų neformaliajam švietimui Individualių mokymosi paskyrų sistemoje iki 2030 m. bus skirta daugiau nei 58 mln. eurų iš Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano bei Europos socialinio fondo lėšų. Tai sudarys sąlygas daugiau nei 100 tūkst. asmenų dalyvauti kompetencijų plėtojimo programose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius