-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybei reikalingas studijas rinkosi aktyviau, bet laisvų stipendijų vis tiek liko – net ir pedagogikos

Trys ministerijos, su Vyriausybės pritarimu, šįmet paskyrė stipendijas tiems, kurie rinksis valstybei reikalingas studijas. Ir nors jų populiarumas išaugo, neužimtų valstybės finansuojamų vietų ir nepanaudotų stipendijų visgi liko. Jos dabar bus perskirstytos.
Paskaita
Paskaita / „Scanpix“ nuotr.

„Šiemet skiriant valstybės finansavimą studijoms buvo laikomasi pozicijos, kad stojantiesiems reikia sudaryti galimybes rinktis studijas pagal savo pageidavimus, o priėmimą į valstybei reikalingas sritis, kurios tarp stojančiųjų nėra populiarios, skatinti pasitelkiant specialias stipendijas“, – pristatydama stojimo rezultatus 15min sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atstovė spaudai Dovilė Cicėnaitė-Kaveckienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šįmet skatino rinktis pedagogines studijas ir įstojusius į valstybės finansuojamas vietas parėmė 300 eurų stipendijomis. Šios studijos, LAMA BPO duomenis, pritraukė daugiau susidomėjimo, tuo, beje, ypač džiaugėsi švietimo ministras Algirdas Monkevičius, tačiau net ir po priėmimo 5 remiamos vietos liko laisvos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ŠMSM
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ŠMSM

„Pedagogines studijų programas į savo prašymus pirmuoju prioritetu įtraukė beveik dukart daugiau stojančiųjų nei pernai.

Iš šiemet 585 numatytų valstybės finansuojamų vietų užimta 580, palyginimui – 2019 m. į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas buvo priimti 249 stojantieji“, – išdėstė D.Cicėnaitė-Kaveckienė.

Iš viso, pasak jos, šiemet studijas pedagogo kvalifikaciją teikiančiose studijų programose pradėjo 901 pirmakursis, praėjusiais metais tokių buvo 429.

Kita – Ekonomikos ir inovacijų – ministerija 200 eurų dydžio stipendijas numatė mokėti 420 studentų, pasirinkusių regionų plėtrai aktualias informatikos, matematikos ir inžinerijos studijas Alytaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės ir Utenos regionuose veikiančiuose universitetuose ir kolegijose.

Šiemet priėmimas į šias programas išaugo daugiau nei 40 proc.

„Šiemet priėmimas į šias programas išaugo daugiau nei 40 proc.: 2020 m. priimta 264 pirmakursiai, 2019 m. – 183 pirmakursiai“, – teigė LAMA BPO atstovė.

Taigi, 156 stipendijos liko nepanaudotos.

Žemės ūkio ministerija 200 eurų stipendijas kas mėnesį nuo šio rudens iki metų pabaigos planavo mokėti 142 pirmakursiams, pasirinkusiems žemės ūkio, maisto ūkio, veterinarijos ir kaimo plėtros studijas.

„Šiemet priėmimas į šias studijų programas išaugo trečdaliu: 2020 m. į jas įstojo 94 pirmakursiai, 2019 m. priimta 71“, – dėstė D.Cicėnaitė-Kaveckienė.

Taigi, šioje srityje nepanaudotos liko 48 stipendijos.

Visos stipendijos, kurios neatiteko konkrečias studijas pasirinkusiems stojantiesiems, bus perskirstytos kitiems aukštųjų mokyklų studentams, įstojusiems į valstybės finansuojamas vietas. Dėl to dar reikės atitinkamų ministerijų pritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius