Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 07 /11:06

Valstybės kontrolė: atliekant universitetų tinklo optimizavimą reikia taisyti ūkinę jų situaciją

2013–2015 metų laikotarpiu universitetų ilgalaikio turto įsigijimo išlaidos padidėjo 77 proc., o įsigijimo ir išlaikymo išlaidos Eurostato duomenimis 2014-aisiais sudarė apie 27 proc. visų universitetų išlaidų ir buvo vienos didžiausių Europoje, penktadienį praneša Valstybės kontrolė.
Valstybės kontrolės konferencija
Valstybės kontrolės konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valstybės kontrolė, atlikusi universitetų turto valdymo ir naudojimo auditą, nustatė, jog universitetai pernai valdė 1 768 vnt. nekilnojamojo turto, kurio vertė – 503,4 mln. Eur. Jo išlaikymo išlaidos, kaip teigiama pranešime, kasmet didėja, pavyzdžiui, 2015 metais jos siekė 17,8 mln. eurų, 2016 metais – jau 20,8 mln. eurų.

Nurodoma, kad 11 universitetų turi 135 poilsio, praktikos ir kitos paskirties bazes, iš jų dauguma naudojamos neefektyviai. 2013–2016 metais jų veiklos pajamos sudarė 2,2 mln. eurų, o sąnaudos viršijo pajamas ir sudarė 3,3 mln. eurų.

Pagal pateiktus duomenis, šių bazių atsisakyti ar jas parduoti planuoja aštuoni universitetai: Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Vytauto Didžiojo, Lietuvos edukologijos, Kauno technologijos, Šiaulių, Mykolo Romerio, Lietuvos sveikatos mokslų.

Efektyvus turto valdymas – ilgalaikė strategija

Anot auditorių, universitetų finansinė ūkinė situacija yra taisytina, o į tai reikėtų atsižvelgti atliekant universitetų tinklo optimizavimą. Nepriimant sprendimų dėl turto optimizavimo ir efektyvaus panaudojimo, auditorių teigimu, kyla rizika dėl universitetų galimybės užtikrinti tinkamą turto valdymą ir naudojimą.

Viešojo sektoriaus institucijos privalo turėti tiek turto, kad jo pakaktų valstybės funkcijoms vykdyti.

„Efektyvus turto valdymas, tai ne vien pastatų pardavimai, nuoma ir pan. Tai ilgalaikė strategija, turto vertinimas, apskaita, – pažymi aukščiausioji audito institucija. – Viešojo sektoriaus institucijos privalo turėti tiek turto, kad jo pakaktų valstybės funkcijoms vykdyti. Turto, kuris neturi nieko bendra su institucijų vykdomomis funkcijomis, turėtų nelikti, o institucijų išlaikymo išlaidos – sumažėti.“

Valstybės kontrolė, atsižvelgdama į audito metu nustatytus dalykus, Vyriausybei kartu su Švietimo ir mokslo ministerija rekomenduoja įvertinti universitetuose vykdomą turto optimizavimą ir jo planus bei priimti sprendimus, susietus su efektyvesniu turto valdymu ir naudojimu bei universitetų tinklo optimizavimu.

Valstybės kontrolės vykdyto audito tikslas buvo įvertinti valstybinių universitetų turto valdymą ir disponavimą juo ir ar tas turtas naudojamas kryptingai – mokslinei veiklai ir studijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius