Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VDU duris atvers pirmasis Rytų Europoje Taivano centras

Kovo 1 d. Vytauto Didžiojo universitete (VDU) bus įkurtas Taivano centras – pirmasis tokio pobūdžio padalinys visoje Rytų Europoje. Šia proga VDU mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas) 9.20 val. prasidės iškilminga centro atidarymo ceremonija ir tarptautinė mokslinė konferencija „Kinijos ir Taivano studijos Baltijos šalyse“.
Taivanas
Taivanas / Tommyooi.com nuotr.

Tarp renginio svečių bus Taipėjaus misijos Rygoje vadovas, J. E. Gary K. Y. Ko su delegacija, Taivano universiteto rektorius Si-Chen Lee, Nacionalinio politikos mokslų universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas Yih-chyi Chuang, mokslininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV.

Įkūrimo ceremonijos metu bus iškilmingai pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas tarp Taipėjaus misijos ir VDU, atidengta Taivano centro lenta. Svečiai iš šios tolimos šalies skaitys įvadines konferencijos paskaitas.

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete įkuriamas Taivano centras – pirmasis Rytų Europoje. Naujasis padalinys skleis žinias apie Taivano kultūrą bei visuomenę Lietuvoje, vystys bei gilins mokslininkų bendradarbiavimą Kinijos ir Taivano studijų kontekste.

Būsimoji centro koordinatorė doc. dr. Agnė Budriūnaitė išreiškė viltį, kad centras sėkmingai organizuos įvairius renginius, susijusius su egzotiškąja Rytų Azijos šalimi: konferencijas, simpoziumus, viešas paskaitas, vasaros mokyklas, parodas, koncertus. „Pirmiausia labai svarbu sukurti prielaidas sėkmingiems Taivano tyrimams. Norime sukaupti knygų fondus Taivano istorijos, kultūros, visuomenės, politikos, ekonomikos ir kt. tematika. Taip pat tikimės įsijungti į bendrus mokslinių tyrimų projektus kartu su Taivano mokslininkais, taip stiprindami akademinius ryšius tarp VDU ir Taivano mokslo institucijų. Ateityje galvojame apie Taivano studijų įtraukimą į mūsų universiteto studijų programas“, – sakė doc. dr. A. Budriūnaitė.

Kiniškai kalbantis Taivanas (arba Kinijos Respublika) – nedidelė šalis į pietryčius nuo žemyninės Kinijos. Dėl sėkmingo ekonominio vystymosi ji yra vadinama vienu iš Azijos drakonų – kartu su Honkongu, Pietų Korėja ir Singapūru. Taivanas pasaulyje ypač garsėja savo pažangiomis technologijomis.

VDU Azijos studijų centro vadovo dr. Aurelijaus Zyko teigimu, mūsų šalyje auga susidomėjimas visu Rytų Azijos regionu, tuo tarpu Taivano turistai savo ruožtu vis dažniau lankosi jiems egzotiškoje Lietuvoje. „Šiandien Rytų Azijos regionas, kuriame gyvena ketvirtadalis pasaulio gyventojų ir koncentruojasi didžiausia planetos ekonomika, aktyviai dalyvauja globaliuose ekonomikos, politikos ir kultūros procesuose. Augantį susidomėjimą Rytų Azijos regionu Lietuvoje parodė ir ypač sėkmingi stojimai į naują VDU Rytų Azijos šalių kultūrų ir kalbų programą. Taivanas šiame regione užima reikšmingą vietą. Sparčiai auga šios šalies turistų srautai į Lietuvą, be to, mums tai – potencialus investuotojas“, – paaiškino dr. A.Zykas.

Daugiau informacijos apie Taivano centrą ir jo atidarymo renginius galima rasti Azijos studijų centro tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius