Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VDU e. sporto erdvėje – profesionali rinktinė ir industrijos galimybės studentams

Informacinės technologijos, sportas, rinkodara, ekonomika, teisė – šios ir dar daugelis kitų mokslo sričių susijungia į itin sparčiai augančią e. sporto industriją. Virtualios varžybos – tai ne tik kompiuterinis žaidimas, bet ir profesionalus sportas elektroninėje erdvėje. E. sportas taip greitai populiarėja, jog Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekonomikos ir vadybos fakultete duris atvėrė pirmoji e. sporto erdvė aukštojoje mokykloje Baltijos šalyse „Magnus“. Ši iniciatyva su Lietuvos krepšinio federacija priešakyje burs profesionalią rinktinę, rengs įvairius e. sporto turnyrus bei jungs skaitmeninio pasaulio ir mokslo potencialą.
E-sporto erdvė VDU
E-sporto erdvė VDU / Partnerio nuotr.

„Magnus“ erdvės steigėjų komandos nariai ir VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto dėstytojai dr. Justinas Kisieliauskas ir dokt. Edgaras Abromavičius ateityje sieks, jog čia vystomas e. sportas atsidurtų tarptautinėje rinkoje, o studentus skatina išnaudoti šios industrijos siūlomas galimybes.

Kuo skiriasi sporto žaidimai nuo kitų žanrų kompiuterinių žaidimų?

Edgaras. Sporto žaidimai, tokie kaip skirti NBA ar FIFA lygoms, pasižymi tuo, kad yra glaudžiai susiję su realybe. Visų pirma, moksliniais tyrimais yra patvirtintas reiškinys, kurio metu mėgėjai, žaidžiantys sporto žaidimus, yra linkę išbandyti fizinę veiklą tikroje aplinkoje. Taip pat svarbu pažymėti, kad minimuose simuliatoriuose yra susieta tikra statistika. Tai reiškia, kad jei tą naktį NBA rungtynėse krepšininkas pasižymi sėkmingu žaidimu, virtuali jo kopija taip pat įgauna aukštesnius reitingo rodiklius. Galiausiai, sporto mėgėjai, norėdami laimėti virtualioje aplinkoje, privalo pramokti strategijas ir derinius, pavyzdžiui, puolimo ar gynybos, egzistuojančius realybėje.

Justinas. Neretai lietuviai yra ir patys artimai susiję su šiomis sporto šakomis. Ne paslaptis, kad gyvename valstybėje, kur krepšinis yra prilyginamas tarsi antrai religijai. Nesinori sakyti, kad jei nepasisekė aikštelėje, imk į rankas pultelį, bet gali nutikti ir taip. Išties neretai realaus gyvenimo žaidybinę patirtį galima išnaudoti ir čia – sporto simuliatoriuose.

Partnerio nuotr./Justinas Kisieliauskas
Partnerio nuotr./Justinas Kisieliauskas

Kuo ypatinga VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto e. sporto iniciatyva?

Edgaras. Tai yra pirmoji aukštosios mokyklos sporto vieta Europoje su prioretizuota e. sporto žaidimų kryptimi. Ateityje neatmetame galimybės rengti ir kitų disciplinų turnyrus, bet kol kas visas dėmesys – sporto simuliatoriams.

Justinas. Negalima nepaminėti to, kad mokslo ir e. sporto sintezė „Magnus“ erdvėje yra unikali ir leidžianti šį fenomeną ne tik stebėti, bet ir integruoti į tyrimus ar ekonomikos, vadybos, rinkodaros bei finansų studijas. Išsiskiriame ir tuo, kad tai nebus tipinis žaidimų kambarys. Siekiame profesionalių e. sporto žaidėjų ugdymo. Šia idėja gyvena ir visa komanda, kurios priešakyje yra Edgaras, šią veiklą analizuojantis ir savo doktorantūros tyrimų metu. Patys taip pat esame sporto žaidimų entuziastai.

Ar ši erdvė skirta tik studentams, ar ir moksleiviams?

Edgaras. Pirmiausia sieksime parengti savo studentus, kurie atstovaus universiteto e. sporto komandai. Taip pat dalis jaunimo bus atsakingi už šios erdvės vadybą. Vėliau tikimės, kad prie projekto prisijungs ir moksleiviai, kurie turės galimybę ne tik pasivaržyti, bet ir pasimokyti šios industrijos subtilybių.

Justinas. Šia iniciatyva labiausiai norime paskatinti įsitraukti VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto studentus. Atvirų turnyrų, stovyklų atvejais į procesus integruosime ir moksleivius. Tikruosius ateities e. sporto profesionalus norisi pastebėti kuo anksčiau.

Kokie e. sporto industrijos pranašumai rinkoje, kuo ji išsiskiria?

Edgaras. Remiantis esama statistika, matome, kad ši industrija įtraukia vis įvairesnio amžiaus vartotojų grupes. Tai susiję su tuo, kad pirmoji karta, užaugusi su vaizdo žaidimais, šiuo metu pradeda kurti šeimas. Todėl vis dažniau galima pastebėti, kaip šeimos nariai tarpusavyje rungtyniauja virtualioje aplinkoje. Galima teigti, kad pagrindinis šios industrijos pranašumas yra lygybė. Nepriklausomai nuo amžiaus, fizinių galimybių ar lyties, skaitmeniniame pasaulyje visi turi tas pačias galimybes. Tai sukuria papildomą intrigą, kurios negalime pasiekti kitose industrijose.

Partnerio nuotr./Edgaras Abromavičius
Partnerio nuotr./Edgaras Abromavičius

Justinas. Labai pritariu Edgarui, e. sportas perkopia žmogiškas ribas. Jis globalus. Tinklas leidžia pasiekti net ir labiausiai vienas nuo kito nutolusius varžovus, suteikdamas jiems galimybę įsikūnyti į virtualius asmenis (angl. avatar), gebančius tai, ko galbūt fiziškai asmuo niekada nesugebės pasiekti. Virtualumas suteikia ir daugiau pranašumų. Pavyzdžiui, subjektyvumo nebuvimas. Realiose rungtynėse yra teisėjai, kurie neretai klysta – e. sporte subjektyvumo nelieka.

Taip pat norisi pastebėti ir tai, kad tai naujos kartos sportas, kuris dabar turi begales gerbėjų, ir jų augimo potencialas ateityje yra itin didelis. Apklausų duomenys rodo, kad šiandieninis jaunimas mėgstamomis sporto šakomis nebelaiko tradicinių (futbolo, beisbolo, krepšinio). Neretai jie mini virtualų varžymąsi, kas iš esmės purto tradicinio sporto vadybininkų kėdes.

Kokią naudą ir pridėtinę vertę žaidžiantiems būtent universiteto e. sporto komandoje įžvelgiate?

Edgaras. Tai bus puiki praktika prieš klubinį e. sporto pasaulį. Žaidėjai susipažins su profesionalia virtualaus pasaulio industrija.

Justinas. Taip pat galima minėti ir galimybę derinti ilgai stigmatizuotą pomėgį (kompiuterinius žaidimus) su mokslu ar net darbu. Kas gali būti geriau? Tikime, kad e. sportas išsivystys tiek, jog kada nors galėsime studentams pasiūlyti ir stipendijas už tai, kad šie gins savo universiteto garbę.

E. sportas ir įprastinis sportas – ar tai yra konkuruojančios, ar viena kitą papildančios sritys?

Edgaras. NBA ir FIFA žaidimai yra papildiniai tikrajam sportui, kuris padeda populiarinti fizinį aktyvumą ir profesionalų sportą. Niekas nežino ar šios virtualios simuliacijos neaplenks realaus sporto.

Partnerio nuotr./E-sportas VDU
Partnerio nuotr./E-sportas VDU

Justinas. Kai kurių NBA komandų savininkai jaučia konkurenciją su e. sportu. Jų nuomone, jaunoji karta noriau stebi e. sporto, o ne sporto varžybas. Be abejonės, tobulėjimą skatinanti konkurencija yra svarus aspektas abiem pusėms. Įdomu stebėti, kaip e. sporto renginiai kasmet sutraukia vis daugiau žiūrovų, kai kuriuos didelius renginius žiūrovų skaičiumi nurungdami jau ir dabar.

Ar VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto e. sporto erdvė jau turi partnerių? Jei taip, kas jie ir kokie projektai jau yra numatyti?

Edgardas. Bendradarbiaujame su Lietuvos krepšinio federacija. Jau spėjome kartu surengti pirmąsias oficialias e. sporto rinktinių rungtynes tarp Lietuvos ir Latvijos. Artimai dirbame ir su kitomis Lietuvos bei užsienio organizacijomis, tikimės, kad greitu metu galėsime paskelbti apie naujus partnerius.

Justinas. Mūsų draugų ratą papildė ir populiariosios kultūros festivalis „Comic Con Baltics“, kuriame rugsėjį rengsime turnyrus. Artimiausiu metu turėsime ir savo e. sporto erdvės gėrimą, sportinės aprangos, IT, telekomunikacijų ir kt. partnerius.

Ką jaunuoliai galės rasti pačioje e. sporto erdvėje?

Justinas. Pati e. sporto erdvė yra patalpa su 5 žaidybinėmis vietomis. Be ten esančių konsolių, specialiai žaidėjams pritaikytų stalų ir kėdžių, veiks ir poilsio zona, kurioje žaidėjai turės galimybę atsipūsti ne varžybų metu. Ten pat įrengtas ir operatoriaus kompiuteris, kuris suteiks galimybę varžybas transliuoti į e. sporto areną, kuri duris atvers jau greitu metu. Kadangi kambaryje įnirtingai varžysis 5 žaidėjai, jų varžybas gerbėjai galės stebėti e. sporto arenoje ar gyvos transliacijos internete metu.

Partnerio nuotr./E-sportas VDU
Partnerio nuotr./E-sportas VDU

Kaip e. sporto erdvė, veikianti VDU Ekonomikos ir vadybos fakultete, bus siejama su studijomis, ar vyks tam tikri tarpdisciplininiai procesai studijų metu?

Justinas. Reikia suprasti, kad e. sportininkas ir sportininkas iš esmės tampa tapačiais. E. komanda ir komanda taip pat. Kaip fizinei krepšinio komandai reikia vadybininkų, ekonomistų, finansų ar rinkodaros specialistų – jų reikia ir virtualiai komandai. Būtent šių sričių profesionalus ir ruošia Ekonomikos ir vadybos fakultetas. Tačiau tai dar ne viskas. Nemažai iššūkių laukia ir psichologijos, teisės, informatikos bei kitose srityse. E. sporto kompleksiškumas puikiai tinka VDU studijų sistemai, kur mokymasis yra pagrįstas visapusiu išsilavinimu ir skirtingų mokslo sričių derinimu.

Minėjote, jog e. sportas skatina ir sveiką gyvenimo būdą. Gal galėtumėte papasakoti plačiau, kaip žaidėjai bus skatinami rūpintis savo sveikata?

Justinas. Vienas pagrindinių dalykų, kurie žaidimus skiria nuo varžymosi e. sporte, yra profesionalumas. Ergonomija, pertraukos, mityba, fizinis aktyvumas ir kiti elementai yra neatsiejami e. sportininko edukacijos ir gyvenimo aspektai. Žinoma, kad neapsieisime be bendradarbiavimo su sporto medicinos specialistais, kurie ir užtikrins gerą e. sportininkų sveikatą.

Edgaras. Galiu tik pridėti, kad mūsų vystomos žaidimų disciplinos, skirtos NBA ir FIFA lygoms, skatina išbandyti ir fizinį aktyvumą lauke ar salėje. Tai jau daug kartų įrodyta mokslinėje literatūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius