-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM

Neilgai belieka laukti, ir bus pasiektas daugiau nei prieš 10 metų išsikeltas tikslas –įsteigti Ventspilyje modernų mokslo centrą, kuris prisidėtų prie mokslo ir švietimo sklaidos. Mokslo centro užduotis bus sudominti jaunimą mokslu, skatinti studijuoti STEM (tiksliuosius mokslus, technologiją, inžineriją ir matematiką), paprastai ir suprantamai supažindinti vaikus ir jaunimą su mokslu. Centrą planuojama atidaryti 2022 m. birželį, jis padės pritraukti turistų iš viso pasaulio.
Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM
Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM / VIZIUM nuotr.

Padaugės galimybių ir turizmo srityje

Ventspilis tradiciškai vilioja turistus savo Mėlynosios vėliavos paplūdimiu, sutvarkytomis gatvėmis, gėlynais, fontanais, taip pat įvairiais turistų lankomais objektais – Livonijos ordino pilimi, koncertų sale „Latvija“, Paplūdimio vandens parku, Vandens nuotykių parku, Nuotykių parku, Traukinuku ir kt. Dabar prie jų prisijungs mokslo centras VIZIUM, pritraukdamas artimus ir tolimus svečius – iš Latvijos ir užsienio. Centras mažins turizmo sezoniškumą, suteiks papildomų galimybių rudens ir žiemos sezono metu. Skaičiuojama, kad kasmet centre apsilankys mažiausiai 80 000 žmonių.

N. Tukaj nuotr./Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM
N. Tukaj nuotr./Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM

Centre taip pat bus galima organizuoti renginius ir konferencijas, kuriuose dalyvautų iki 75 žmonių. Konferencijų salę galima padalinti į tris dalis, jeigu organizuojami nedideli renginiai. Šalia konferencijų salės bus daug ką siūlanti, moderni kavinė – vasarą lankytojai bus priimami ir lauko terasoje. Tai bus puiki vieta įvairiems lauko renginiams, nes ši terasa yra išskirtinė dėl to, kad nuo jos galima apžvelgti miesto panoramą.

N. Tukaj nuotr./Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM
N. Tukaj nuotr./Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM

Pradžia susipažinimas su geriausia pasaulio praktika

Ventspilyje buvo sudaryta darbo grupė, kuri turėjo aplankyti įvairius mokslo centrus, įvertinti jų turinį ir parsivežti idėjų iš viso pasaulio. Pasaulyje yra apie 600 skirtingų mokslo centrų. Minėtoji darbo grupė lankėsi Vokietijos, Lenkijos, Nyderlandų, Švedijos, Norvegijos, Japonijos, Kinijos ir JAV mokslo centruose, kad tiesioginiai vizitai į juos padėtų suprasti, kokio dydžio centras ir koks jo turinys būtų optimalus Ventspiliui.

2015 m. buvo paskelbtas centro pastato projekto konkursas, ir Audriaus Ambraso iš Vilniaus (Lietuva) pastatas, kurio siluetas primena kopą, buvo pripažintas geriausiu. Šiuo metu statybos darbai baigti ir 6500 m2 ploto pastatas pradėtas eksploatuoti. Bendra projekto kaina – 17 mln. eurų. Į šią kainą įėjo ir centro veiklai būtinos infrastruktūros sukūrimas, taip pat ir automobilių aikštelės su 160 vietų lengviesiems automobiliams, 8 vietomis autobusams, bei aikštelės specialiųjų poreikių žmonėms ir šeimoms. Buvo įrengta dviračių stovėjimo aikštelė, apželdinta teritorija.

Vyksta centro ir jo veiklos turinio kūrimas

Šiuo metu vyksta aktyvus darbas kuriant centro turinį. Mokslo centro lankytojai galės susipažinti su daugiau nei 80 interaktyvių eksponatų, skirtų įdomiai, įgyjant žinių ir turiningai praleisti laiką, pateikiamas turinys bus integruotas su dominančiomis mokymo programomis, taip pat STEM (tiksliųjų mokslų, technologijos, inžinerijos ir matematikos) dalykais.

VIZIUM vizualizacija/Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM
VIZIUM vizualizacija/Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM

Centre veiks septynios galerijos – Sveikos gyvensenos galerija, Vaikų galerija, Išmaniųjų technologijų galerija, Fizikos ir matematikos galerija, Geografijos ir pasaulio galerija, Žmogus, Savęs suvokimo galerija, taip pat simuliatorių zona. Kiekvienoje galerijoje bus galima interaktyviu būdu gauti informacijos įvairiomis temomis. Mokslo centre lankytojai galės naudotis įvairiais simuliatoriais, kurie leis patirti, pavyzdžiui, kas juntama žemės drebėjimo metu. Kitas pavyzdys: stovint priešais ekraną ir darant judesius bus galima aiškiai matyti, kokie raumenys dirba. Taip pat bus galima stebėti įvairius fizikinius reiškinius.

Planuojant mokslo centro ekspoziciją buvo svarbu rasti tiek šiuolaikinių technologijų, tiek dizaino sprendimus. Visi eksponatai sukurti vieno stiliaus, dizainas patogus ir patrauklus lankytojams, jiems viskuo lengva naudotis. Eksponatų sprendimai pagrįsti tuo, kad naudojami įvairūs jutikliniai ekranai, projekcijų, virtualios realybės, RealSense, Kinect ir kitos pažangios technologijos.

Galima ne tik apžiūrėti eksponatų ekspozicijas, lankytojai mokslo žinių gali įgyti ir stebėdami įvairius demonstravimus, dalyvaudami kūrybinių dirbtuvių veikloje.

Įdomūs faktai

Mokslo centro fojė grindys – 365 m2 pasaulio žemėlapis, pagamintas iš daugiau nei 600 000 Murano stiklo plytelių. Šios idėjos autorius taip pat yra Audrius Ambrasas. Kadangi fojė yra apvalios formos, pasaulio žemėlapis taip pat sukurtas kaip apvalus gaublys, gali būti naudojamas kaip vienas iš eksponatų mokant geografijos – supažindinant su žemynais ir šalimis. Šiame žemėlapyje šalys bus su QR kodais, įvedus juos į išmaniojo telefono programėlę bus galima gauti daugiau informacijos apie šių šalių gyventojus, kalbą, kitos svarbios informacijos.

VIZIUM nuotr./Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM
VIZIUM nuotr./Ventspilyje 2022 metų turizmo sezoną planuojama pradėti atidarant mokslo centrą VIZIUM

Taip pat verta paminėti mokslo centro fasadą, kurio apdaila yra iš stiklo ir vario lakštų. Kad varis laikui bėgant neprarastų jam būdingo tamsaus aukso blizgesio, šie lakštai buvo specialiai apdoroti ir išbandyti specializuotoje laboratorijoje, taikant pagreitinto poveikio metodą. Patvirtinta, kad medžiagos pirminė išvaizda nebus prarasta daug metų. Tokia medžiaga Latvijoje iki šiol nebuvo naudota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius