-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VGTU studentas: kodėl nekalti studentai turi atlyginti įkaušusių jaunuolių padarytą žalą?

Į 15min.lt „Studentų zoną“ kreipėsi anonimu norėjęs likti Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentas, skųsdamasis, kad, pasak jo, už apsvaigusių nuo alkoholio jaunuolių, poelgį bendrabutyje teks atsakyti nekaltiems studentams. Tuo tarpu VGTU ir bendrabučius prižiūrinčios įmonės „City Service“ pozicija griežta: pagal bendrabučio vidaus taisykles, jei kaltininko neįmanoma nustatyti, už padarytą žalą atsako kambario, bloko arba korpuso gyventojai.
Vandens apsemtas koridorius
Vandens apsemtas koridorius / VGTU studento nuotr.

„Vieną naktį apie 2 val. grupė girtų jaunuolių ne savo aukšte nulaužė koridoriuje esantį radiatorių“, – apie incidentą VGTU bendrabučio viename iš aukštų, kuriame pats ir gyvena, ima pasakoti studentas.

Anot jo, į bendrabučio bloką užėję apsvaigę nuo alkoholio jaunuoliai buvo užsukę ir į kambarį, kuriame jis gyvena, tačiau buvo išprašyti lauk.

„Veidų neatsimenu. Girdėjau, kaip jie veržėsi ir į kitus blokus. Ten taip pat (bendrabučio gyventojai – 15min.lt) sakė matę 5-6 girtus jaunuolius, bet niekas nepamena, kaip jie atrodė. Iš matymo jie nebuvo pažįstami“, – teigė studentas.

Vaikinas pasakoja, kad triukšmas, kurį kėlė į kambarius besiveržiantys jaunuoliai trumpam nurimo, o praėjus vos kelioms minutėms, pasigirdo smūgis ir koridoriuje ėmė plūsti vanduo – mat jame buvo nulaužtas radiatorius.

„Kol atsirakinome duris, išėjome iš kambarių, jie jau buvo pabėgę“, – apie apsvaigusius jaunuolius kalbėjo VGTU studentas.

VGTU studento nuotr. /Vandens apsemtas koridorius
VGTU studento nuotr. /Vandens apsemtas koridorius

Blogiausia, anot studento tai, kad padarytą žalą turės atlyginti nekalti studentai, kurie neblaiviems jaunuoliams siautėjant jų bendrabučio bloke, jau miegojo.

„Kas „šauniausia“ dabar už visa šią netvarką „City Service“ nori gauti gal 7600 litų. (Nei nelaimės – 15min.lt) metu, nei vėliau kaltininkų niekas nė neieškojo, sumąstė, kad mokės visi aukšto gyventojai“, – laiške redakcijai rašė nepatenkintas studentas.

VGTU: padarytą žalą atlyginti studentus įpareigoja bendrabučio vidaus tvarkos taisyklės

VGTU Viešosios komunikacijos direkcijos direktoriaus pavaduotojas Justas Nugaras 15min.lt „Studentų zonai“ patvirtino, kad situacija jiems yra žinoma ir sprendžiama vadovaujantis bendrabučių vidaus tvarkos taisyklėmis.

„Suderinus sąmatą korpuso gyventojai turės padengti nustatytą žalą“, – teigė J.Nugaras, paaiškindamas, kad tai padaryti studentus įpareigoja bendrabučių vidaus tvarkos taisyklės, su kuriomis studentai sutinka pasirašydami sutartį.

„Bendrabučio gyventojai materialiai atsako už bendrabučių patalpų, inžinerinės įrangos bei inventoriaus būklės pabloginimą, išskyrus normalų nusidėvėjimą. Užliejus patalpas vandeniu ar kitaip pakenkus patalpoms ar inventoriui, už sukeltą žalą ir jos padarinių likvidavimą bei nuostolių padengimą atsako gyventojas, kaltas dėl žalos, kurios dydis nustatomas pagal administratoriaus pateiktą sąmatą. Jei kaltininko tiksliai nustatyti neįmanoma, nuostoliai dėl padarytos žalos išieškomi iš visų to kambario, bloko arba korpuso gyventojų“, – sutarties ištrauką citavo J.Nugaras.

Anot bendrabučius prižiūrinčios įmonės „City Service“ komunikacijos vadovo Viliaus Mackonio, UAB „Economus“, dirbanti jungtinės veiklos pagrindu kartu su AB „City Service“, įpareigota užtikrinti šios sutarties vykdymą.

„City Service“ atstovas: vienam studentui teks sumokėti ne daugiau kaip po 20 litų

V.Mackonio teigimu, kiekviename bendrabutyje įdiegta elektroninio įėjimo sistema.

„Tad į šias patalpas galima patekti tik nuskaičius gyventojų biometrinius duomenis arba naudojant magnetinę įėjimo kortelę. Svečiai į bendrabutį įleidžiami suderinus su administratoriumi ir laiduojant bendrabučio gyventojui. Prašyme patekti į vidų turi būti nurodyta, kokiame kambaryje svečias lankysis bei tai, kad jis laikysis bendrabučio vidaus tvarkos taisyklių“, – teigė V.Mackonis.

Taigi, pasak jo, į bendrabutį šiuo atveju negalėjo patekti pašaliniai asmenys. 

„Darytina prielaida, kad radiatorių galimai nulaužė arba patys gyventojai, arba svečiai, kuriuos įleido patys bendrabučio gyventojai“, – sakė V.Mackonis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad studento paminėta remonto suma yra klaidinga.

„Remiantis ekspertų išvadomis ir galiojančiais LR Aplinkos ministerijos rekomenduojamais darbų įkainiais, buvo paskaičiuota atstatomųjų darbų sąmata. Ji sudarė 5300 litų be PVM. Taigi vienam bendrabučio gyventojui teks sumokėti ne daugiau kaip 20 litų“, – patikino V.Mackonis.

Jis taip pat pažymėjo, kad minėta suma susidarė ne už radiatoriaus keitimą, bet už visus remonto darbus, kuriuos išprovokavo minėtas vandalizmo atvejis.

„Tai ir sienų paruošimas bei dažymas, linoleumo keitimas, glaistymo ir kt. darbai“, – įvardijo V.Mackonis.

Dėkojame už temą VGTU studentui. Turi temą? Pasiūlyk ją el. paštu studentai@15min.lt!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius