-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vietą Vilniaus vaikų darželyje garantuos gimimo laikas ir tėvų darbas, ne gyvenamoji vieta

Vilniaus tarybos politikai pradėjo svarstyti naują registravimo į darželius tvarką, kuri turėtų įsigalioti nuo spalio 1 dienos ir būtų taikoma lankantiems darželius nuo 2016 metų. Tačiau vos pristatyta tvarka sulaukė labai daug kritikos dėl diskriminacijos.
Naujas vaikų darželis Santariškėse
Vaikų darželis Santariškėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybė paskelbė pokyčius, kurie laukia tėvų, registruosiančių savo atžalas į Vilniaus darželius.

Pagrindiniai principai yra tokie:

• Darželiai nebebus priskiriami pagal seniūniją, kurioje gyvenama: siūloma leisti rinktis bet kurį norimą darželį Vilniaus mieste, nebūtinai pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, todėl tėvai galės pasirinkti darželius, esančius arčiau darbovietės ar rajone, kur gyvena vaiko seneliai ir pan.

• Pirmenybė gauti vietas lopšeliuose-darželiuose pirmiausiai teikiama vaikams, kurių abiejų tėvų ir vaiko gyvenamoji vieta deklaruota Vilniaus mieste. Tai paskatins šeimas deklaruoti savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste.

Vis dar negavusiam vietos darželyje keturmečiui bus didesnė tikimybė patekti į darželį nei trimečiui.

• Dar viena naujovė – siūloma pirmenybę į Vilniaus darželius teikti dirbančių tėvų vaikams. Taip bus skatinamos dirbančios šeimos ir tam pritarė Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacija.

• Kai informacinėje sistemoje sutikrinus duomenis apie pirmenybę bus nustatomas vienodas prioritetų skaičius, vieta eilėje bus skiriama vyresnio amžiaus vaikams. Pavyzdžiui, vis dar negavusiam vietos darželyje keturmečiui bus didesnė tikimybė patekti į darželį nei trimečiui.

• Neturint prioritetų, vieta eilėje taip pat bus skiriama vyresnio amžiaus vaikams. Pagal naują tvarką, vietą lems ne registracijos (mygtuko paspaudimo) laikas, o vaiko amžius – kuo vyresnis, tuo didesnė galimybė patekti į darželį.

• Numatytos ir išimtys, kada vaikai į darželius gali būti priimami be eilės: įvaikinti bei du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai, taip pat vaikai, kurių tėvai dirba Lietuvos Respublikoje esančiose diplomatinėse atstovybėse. Tvarkoje atsirado nauja nuostata – be eilės į darželį priimami toje įstaigoje dirbančių vaikai, tik jei darželio darbuotojas ten dirba ne trumpiau kaip vienerius metus pagal pagrindinio darbo sutartį.

Numatytos ir išimtys, kada vaikai į darželius gali būti priimami be eilės: įvaikinti bei du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai, taip pat vaikai, kurių tėvai dirba Lietuvos Respublikoje esančiose diplomatinėse atstovybėse.

• Prašymai bus registruojami nuolat, kad tėvai turėtų galimybę pasirinkti registracijai jiems patogiausią metą, o informacinė sistema nebūtų apkrauta didelio vienu metu besiregistruojančių srauto.

• Naujoje tvarkoje sutrumpintas laikotarpis, per kurį tėvai privalo kreiptis į darželius ir patvirtinti, kad vaikas lankys darželį, kuriame gavo vietą. Tai padarius iki liepos 1 dienos, liks daugiau laiko pasirengti rugsėjui, tėvams planuoti ir prireikus susirasti vietą privačiuose darželiuose.

Kol kas naujoji tvarka dar nėra priimta, pritarta tik klausimo pateikimui, klausimą toliau svarstys tarybos komitetai.

Iki šiol galiojusi tvarka buvo nuolat kritikuojama, kadangi sistema strigo, o pirmenybė tiems, kurie pirmieji sugebėdavo užsiregistruoti, kėlė nepasitenkinimą tarp tų, kuriems nesisekė perprasti sistemą.

Šiemet užregistruota net 9 tūkst. prašymų, o į mokyklas išeis tik 6 tūkst. vaikų. Vilniaus mieste veikia 120 valstybinių lopšelių-darželių, 6 darželiai ir 16 darželių-mokyklų. Juos lanko daugiau kaip 27 tūkst. ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius