Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universitetas nenusileidžia dėl statuto – siekia, kad jis būtų patvirtintas įstatymu

Vilniaus universitetas (VU) siekia išlaikyti išskirtinumą ir Seimui savo statutą teikia tvirtinti įstatymu, nors Mokslo ir studijų įstatymas nurodo aukštųjų universitetų statutus priimti Seimo nutarimu.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Shutterstock nuotr.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) pirmininkė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė sakė, jog šį ginčą teks spręsti Seimui. Komiteto vadovė pabrėžė, kad dabartinis įstatymas nenumato išimčių tvirtinant aukštųjų mokyklų statutus, ir parlamentui nusprendus VU suteikti išskirtinį statusą, teiktų keisti įstatymą.

„Kito kelio nėra, šiandien statutus tvirtinti turime nutarimu. Jei Seimas nuspręs, kad Vilniaus universitetui reikia suteikti išskirtinį statusą, reikės priimti kitus sprendimus. Kaip spręsti šį klausimą, spręs Seimas, ir kai susirinksime į pratęstą sesiją, jau turėsime statutą, ir spręsime, ką daryti. Bet kokiu atveju, pagal dabar galiojantį įstatymą, išimčių negali būti, tad jei Seimas nuspręs Vilniaus universitetui daryti išimtį, reikės keisti įstatymą“, – BNS sakė komiteto vadovė A.Pitrėnienė.

Anot jos, parlamente ir komitete pozicijų esama visokių – vieni pasisako už VU išskirtinį statusą, kiti įžvelgia diskriminaciją likusių universitetų atžvilgiu.

„Apie tai buvo kalbėta, apie Vilniaus universiteto išskirtinumą. Juk kiekvienas sutiktume, kad Vilniaus universitetas yra išskirtinis, to paneigti niekas negali, tai vieta, kur Lietuvoje prasidėjo aukštasis mokslas, išvis – kur prasidėjo mokslas. Pozicijų šiuo metu yra skirtingų – vieni mano, kad išimčių neturi būti, kiti įsitikinę, kad Vilniaus universitetui dėl jo išskirtinumo turi būti padaryta išimtis“, – kalbėjo komiteto vadovė.

Praėjusią kadenciją ŠMKK vadovavęs konservatorius Valentinas Stundys priminė, kad Seime jau būta bandymų keisti teisinę bazę, kad Vilniaus universiteto statutas būtų patvirtintas įstatymu, tačiau jie buvo nesėkmingi.

„Praėjusią kadenciją tokie pataisymai nebuvo padaryti, galbūt šitas Seimas nuspręs kitaip“, – BNS sakė V.Stundys.

„Čia jų įsitikinimas, kas Vilniaus universitetas yra istoriškai seniausias, išskirtinis, be to, istoriškai universiteto statutas anksčiau buvo patvirtintas įstatymu, ir jie nori išlaikyti šią tradiciją, tokia jų pozicija“, – apie VU siekius kalbėjo buvęs komiteto vadovas.

Vilniaus universiteto senatas gruodį vienbalsiai patvirtino naują VU statuto redakciją.

„Vilniaus universitetas, išlaikydamas istorinę tradiciją, teikia savo naują statutą kaip lex specialis įstatymą. Tikimasi, kad tokia VU statuto forma, kurios laikomasi nuo 1990 metų, ras ir parlamento pritarimą“, – skelbiama universiteto pranešime.

Seime kol kas Vilniaus universiteto statuto projektas neregistruotas. Pasak A.Pitrėnienės, jo laukiama pirmosiomis sausio dienomis.

Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad valstybinio universiteto statutas tvirtinamas Seimo nutarimu.

Vilniaus universiteto statutas 1990 metais Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo buvo patvirtintas atskiru įstatymu . Tai vienintelis aukštosios mokyklos statutas, patvirtintas įstatymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius