-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universitete bus „Alumnų arka“

Antradienį Vilniaus universiteto bibliotekoje susirinkusiems menininkams, alumnams bei universiteto bendruomenės atstovams buvo paskelbti architektūrinio–meninio konkurso Vilniaus universiteto „Alumnų arka“ nugalėtojai.
Pirmąją vietą laimėjo vartų kompozicija „Žolynai–žvaigždės“, kurią pateikė grupė kūrėjų: architektūros prof. dr. Gintaras Čaikauskas, dailininkas ir skulptorius Gitenis Umbrasas bei architektas Martynas Kruopys.
Pirmąją vietą laimėjo vartų kompozicija „Žolynai–žvaigždės“, kurią pateikė grupė kūrėjų: architektūros prof. dr. Gintaras Čaikauskas, dailininkas ir skulptorius Gitenis Umbrasas bei architektas Martynas Kruopys. / VU SSAD nuotr.

Pirmąją vietą laimėjo vartų kompozicija „Žolynai–žvaigždės“, kurią pateikė grupė kūrėjų: architektūros prof. dr. Gintaras Čaikauskas, dailininkas ir skulptorius Gitenis Umbrasas bei architektas Martynas Kruopys.

Antrąją vietą laimėjo architekto Laimio Kaziukonio projektas „Alumnų takas“. Šis darbas sulaukė ir daugiausia ekspozicijos universitete lankytojų simpatijų bei buvo apdovanotas specialiu prizu.

Dvi trečiasias vietas laimėjo kūrėjų Mindaugo Lukošaičio ir Vlado Balsio projektas „Balta Alumni arka“ bei Martyno Valevičiaus projektas „Spindulys“.

Iš viso menininkai, architektai, skulptoriai konkursui pateikė 18 darbų, jų tūriniai maketai bei planšetai buvo eksponuojami VU bibliotekoje. Geriausius darbus išrinko komisija, sudaryta iš VU alumnų draugijų (jų šiuo metu yra 10), kūrybinių sąjungų (Dailininkų bei Architektų) bei VU administracijos atstovų. Komisijai pirmininkavo Vilniaus universiteto tarptautinių ryšių prorektorius doc. dr. Rimantas Vaitkus. Pasak jo, konkursų dalyvių gausa universiteto bendruomenę pradžiugino, tačiau pasirinkti nebuvo paprasta. Prorektorius bei Vilniaus universiteto studentų savivaldos Alumni draugijos (VU SSAD) pirmininkas Artūras Macijauskas pasveikino laureatus ir dalyvius bei įteikė apdovanojimus.

Konkursu buvo siekiama išrinkti geriausią kūrinį, kuris Vilniaus universiteto architektūrinio ansamblio erdvėje įprasmintų Alumnų (VU absolventų) vardą, statusą, prasmę, jų ir universiteto visą gyvenimą nenutrūkstančius ryšius, papuoštų universiteto erdvę nauja ir vertinga detale.

Meniniai projektai buvo vertinami remiantis darnos su VU ansamblio architektūra, paminklosauginiais, įgyvendinimo kainos, atitikimo pagrindinei konkurso įdėjai kriterijais.

Konkurso laureatams skirtos 1000, 700 ir dvi po 500 Lt premijos.

VU SSAD 2010 m. inicijavo projektą „Alumnų arka“, skirtą Alumnų statuso reikšmės ir vardo įprasminimui Vilniaus universiteto senųjų rūmų teritorijoje. Idėjai pritarė universiteto vadovai ir kartu su jais sutarta, jog ta erdvė galėtų būti arkiniai vartai, jungiantys Bibliotekos ir Sarbievijaus kiemelius. Po Lietuvos architektūros ir skulptūros meno kūrėjų sukurtų bei įgyvendintų meninių pokyčių šioje architektūrinėje erdvėje vartams galėtų būti suteiktas „Alumnų arkos“ arba „Alumnų vartų“ vardas.

Idėją pagrindžiančių motyvų suformuluota gana daug, – vartų, kaip sąsajos tarp universiteto autonominės ir šalies teritorinės erdvės prasmė, asociatyvus ryšis tarp Vilniaus senamiestį juosusios sienos ir puošnių, vardus turėjusių, miesto vartų, galiausiai atsiradimas vietos, kuri būtų sietina ne tik su kilniu ir pramingu Vilniaus universiteto bei jo kūrėjų vaidmeniu šalies istorijoje, bet ir su vaidmeniu tų tūkstančių absolventų, kurie per kelis šimtmečius įgiję išsilavinimą šiame kultūros, meno ir mokslo židinyje buvo Lietuvos valstybės potencialo, ūkio, kultūros, socialinių, ekonominių ir politinių galimybių kūrėjais. Tokios vietos, kuri sietų šiais ir senaisiais laikais universitetą baigusius absolventus, kurie dirbo ir dirba šalies labui, bet nevystė savo akademinės veiklos, iki šiol nebuvo. Tad vartų – Alumnų arkos – idėja iš dalies yra ir pagerbimas tų daugiau ar mažiau žinomų ir nežinomų universiteto auklėtinių, be kurių mūsų valstybės istorija būtų buvusi žymiai skurdesnė, kartu jie taptų ir priminimas būsimiems studentams, kad jie, čia įgiję išsilavinimą – taps alumnais, kurs šios Valstybės ateitį.

Paskelbus konkurso nugalėtojus, vertinimo komisijos nariai lauretams pateikė pasiūlymų kaip išbaigti projektus ir juos tobulinti, kad atitiktų universiteto architektūrinius, paminklosauginius, alumnų idėjos išgryninimo meno kūrinyje reikalavimus. Parengus galutinį suderintą projektą, prasidės antrasis „Alumnų arkos” etapas, lėšų kaupimas ir projekto įgyvendinimas.

Šis projektas bus įgyvendinamas universiteto alumnų draugijų lėšomis, kuris pradeda formuoti naują Lietuvoje, bet pasaulyje paplitusią buvusių absolventų, savo Alma Mater rėmimo tradiciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius