Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universitete bus inauguruoti garbės daktarai – trys užsienio mokslininkai

Vilniaus universiteto (VU) šv. Jonų bažnyčioje antradienį bus inauguruoti garbės daktarai – trys mokslininkai iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Taivano.
Mokslu metų pradžios studentų eisena Gedimino pr.
Vilniaus universitetas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prancūzas Bruno Robertas, britas Andrew Bushas ir taivanietis Thomas Chung-Kuang Yangas įvertinti „už glaudžius mokslinius ryšius su VU plėtojant tyrimus medicinos, biofizikos ir cheminės inžinerijos srityse“.

„Nuo šiandien Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Taivano mūsų universitete ir mūsų šalyje bus dar daugiau“, – pranešime teigė VU rektorius Rimvydas Petrauskas.

B.Roberas yra Prancūzijos atominės energijos ir alternatyvių energijos šaltinių agentūros narys bei Pietų Paryžiaus universiteto Ląstelės integratyvios biologijos instituto vadovas.

Jam garbės daktaro laipsnis suteiktas už reikšmingus darbus cheminės fizikos ir biofizikos srityse, ypač už fotosintezės tyrimus.

Pasak universiteto, B.Roberas pasaulyje gerai žinomas dėl savo pasiekimų plėtojant ir taikant Ramano bei elektroninės spektroskopijos metodus molekulinių sistemų tyrimams.

Profesorius dirbo mokslinį darbą Harvardo universitete, Nobelio premijos laureato Martino Karpluso grupėje. Pastaruoju metu plėtoja originalią mikroskopijos metodiką, leidžiančią pasiekti aukštą skiriamąją gebą.

A.Bushas yra Londono imperijos koledžo Pediatrijos ir vaikų sveikatos centro vadovas, Nacionalinio širdies ir plaučių instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas emeritas, Londono karališkosios Bromptono ligoninės vaikų kvėpavimo ligų gydytojas konsultantas.

Jis VU garbės daktaro vardu pagerbtas už išskirtinius žmogaus atsako į supančios aplinkos stresą ir ankstyvus bronchų astmos kaip lėtinės ligos modelio ląstelinių ir molekulinių žymenų tyrimus.

Pasak VU, profesorius reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos vaikų sveikatos priežiūros pertvarkos organizavimo.

„Jis buvo pagrindinis konsultantas rengiant pirmąją vaikų pulmonologijos rezidentūros programą VU Medicinos fakultete, taip pat prisidėjo kuriant pirmąjį Cistinės fibrozės centrą Lietuvoje“, – rašoma pranešime.

A.Bushas iki šiol Vilniuje ir Londone nemokamai konsultuoja sunkiomis ir lėtinėmis ligomis sergančius Lietuvos vaikus, o 2019 metais jo iniciatyva buvo sukurta nuotolinė sergančių vaikų e. konsultacijų platforma, sujungusi VU Vaikų ligų kliniką su Londono karališkąja Bromptono ligonine.

Taivano nacionalinio Taipėjaus technologijos universiteto viceprezidentui bei Cheminės inžinerijos ir biotechnologijų katedros profesoriui T.Chung-Kuang Yangui VU garbės daktaro vardas suteiktas už reikšmingus darbus medžiagų mokslo, cheminės inžinerijos ir nanotechnologijų plėtojimo srityse.

Jis yra tarptautinio masto cheminės nanoinžinerijos ekspertas. Už svarbius mokslo pasiekimus ir glaudžių mokslinių santykių tarp Lietuvos ir Taivano plėtojimą prof. T.Chung-Kuang Yangas yra apdovanotas Lietuvos mokslų akademijos Theodoro von Grotthusso medaliu.

Profesorius vertinamas už naujausių metodikų ir technologijų, inicijavusių proveržį plėtojant šiuolaikines nanotechnologijas, diegimą Lietuvoje.

Garbės daktaro vardas yra titulas, kurį teikia universitetai ar kitos aukštosios mokyklos asmenims už ypatingus nuopelnus plėtojant veiklą, atitinkančią universiteto misiją.

VU garbės daktaro vardas teikiamas nuo 1979 metų Šiuo metu VU garbės daktaro vardą yra suteikęs 64 užsienio mokslininkams, tarp kurių yra du Nobelio premijos laureatai ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius