-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus universitete sau ir kitiems keitusį balus studentą priglaudė Vilniaus Gedimino technikos universitetas

Iš Vilniaus universiteto (VU) išmestą ir už galimą sukčiavimą nuteistą Justiną V. priglaudė Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Šiuo metu, 15min.lt žiniomis, vaikinas studijuoja VGTU Elektronikos fakultete – informacinių sistemų inžineriją.
Žmogus dirba su kompiuteriu
Žmogus dirba su kompiuteriu / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kad studentas, 15min.lt nurodytu vardu ir pavarde, studijuoja VGTU, patvirtino ir universiteto Viešosios komunikacijos direkcijos direktorė Dovilė Aleksandravičienė.

Paklausta, ar plačiai nuskambėjus šiam atvejui universitetas ketina stiprinti informacinių sistemų saugumą, D.Aleksandravičienė tvirtino, kad VGTU nuolat stebi ir siekia tobulinti bei optimizuoti informacines sistemas.

„Mokslo ir studijų įstatymas nenumato apribojimų studijuoti asmenims, padariusiems nusikalstamas veikas. Netgi sakyčiau priešingai, yra skatinamas aukštojo mokslo siekis net ir asmenims, atliekantiems bausmę laisvės atėmimo įstaigose. Kiekvienas studentas su aukštąja mokykla privalo sudaryti studijų sutartį, kurioje numatyta jo pareiga laikytis aukštosios mokyklos vidaus tvarkos taisyklių, sąžiningai studijuoti, laikytis etikos kodekso, vykdyti kitus įsipareigojimus. Ir tik esant šios sutarties pažeidimui mes turėtume pagrindą svarstyti studijų sutarties nutraukimo klausimą“, – teigė D.Aleksandravičienė.

Pasak jos, VGTU neigiamai vertina minėto studento sukčiavimą VU.

„Konkrečiu atveju patį pažeidimą mes vertiname neigiamai, tačiau net ir identifikavus studentą, kuris buvo minimas žiniasklaidoje, nebūtų teisinio pagrindo sutarties, sudarytos su VGTU, nutraukimui. Kita vertus, už savo elgesį VU, nesuderinamą su studento pareigomis, asmuo jau buvo nubaustas. Jeigu paaiškėtų, kad asmuo pažeidė ir VGTU vidaus tvarkos taisykles, savo pareigą sąžiningai studijuoti, laikytis akademinės etikos ar pan., be abejonės, būtų svarstomas jo šalinimo iš VGTU klausimas“, – VGTU poziciją dėstė D.Aleksandravičienė.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

Verta suteikti antrą šansą

„Žmogui turėtų būti suteikta antroji galimybė – už akademinį sąžiningumą turi būti griežtai baudžiama, tačiau ne be teisės pasitaisyti. Juk ir daug sunkesnių nusikaltimų padarę asmenys, atlikę paskirtą bausmę, nėra visam gyvenimui išstumiami iš visuomenės. Tad kodėl iš akademinės bendruomenės turėtų būti eliminuojami taisyklėms nusižengę studentai? Be to, Konstitucija mums visiems užtikrina teisę į išsilavinimą, tad kažin, ar atsisakymas priimti studentų į kitą aukštąją būtų teisėtas“, – situaciją 15min.lt „Studentų zonai“ komentavo neseniai prie Lietuvos studentų sąjungos (LSS) vairo stojęs Paulius Baltokas.

Kita vertus, anot LSS prezidento, jeigu aukštosios mokyklos nepasimokys iš savo klaidų ir neskirs daugiau dėmesio akademiniam sąžiningumui skatinti bei sukčiavimo prevencijai užtikrinti, pavienių sukčiavimo atvejų išaiškinimas iš esmės situacijos šalyje nepakeis.

P.Baltokas atkreipė dėmesį į tai, kad kai kuriuose Didžiosios Britanijos universitetuose sukčiavusiems studentams buvo paskirtos piniginės baudos, kai kur baudžiama viešaisiais darbais.

„Priklausomai nuo akademinio nesąžiningumo masto, studentas gali būti išbrauktas iš sąrašų be teisės sugrįžti. Aukštosios autonomiškai sprendžia, kaip elgtis tokiais atvejais. Tačiau dauguma atvejų galimybė pasitaisyti vis dėlto suteikiama“, – sakė P.Baltokas.

Praėjusiais metais LSS atliko tyrimą, kuris atskleidė, kad sukčiauti linkę keturi iš penkių bakalauro ir ištęstinių studijų studentų. Taip pat išsiaiškinta, kad polinkis sukčiauti ženkliai didesnis nei sąžiningo elgesio paplitimas.

„Tad išvada tokia: būtina kuo daugiau dėmesio skirti nesąžiningo elgesio aukštosiose mokyklose prevencijai ir tuo pačiu metu skatinti vertybinį pokytį, įtraukiant kuo daugiau interesų grupių“, – teigė LSS vadovas.

Kaip kovoti su nesąžiningumu, sprendžia kiekvienos aukštosios mokyklos administracija. Lietuvoje nemažai dėmesio skiriama technologiniams sprendimams – rašto darbų duombazėms, antiplagiato sistemoms.

„Tačiau nedaug žinoma, kiek veikia žmogiškasis faktorius – turiu mintyje rašto darbų vadovų kontakto su studentais kiekybę ir kokybę, vertinimo komisijų darbą. Taip pat ne kartą bandėme atkreipti dėmesį ir į etikos kodeksų funkciją aukštosiose: tikrai ne kiekvienoje Lietuvos aukštojoje mokykloje studentai supažindinami su šiais kodeksais ir yra girdėję apie realų jų taikymą“, – atkreipė dėmesį P.Baltokas.

Anot jo, labiausiai norėtųsi akcentuoti būtinybę užtikrinti nepakantumą sukčiavimui, aukštojoje mokykloje ugdomas vertybes.

„Šiuo klausimu akademinė bendruomenė turėtų būti ypač principinga“, – nukirto LSS vadovas.

15min.lt primena, kad buvęs VU studentas J.V., kuris dėl akademinių skolų stovėdamas ant pašalinimo iš valstybės finansuojamos vietos aukštojoje mokykloje slenksčio, nusprendė padėtį „taisyti“ apgaulės būdu – iš savo kompiuterio neteisėtai prisijungęs prie dėstytojų administruojamos informacinės sistemos sau ir kitiems studentams keitė įvertinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius