Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Vilniaus universiteto naujojo rektoriaus Artūro Žukausko siekis – vieta tarp 400 geriausiųjų

Vilniaus universiteto (VU) rektoriumi penkerių metų kadencijai ketvirtadienį išrinktas fizikos profesorius 59 metų Artūras Žukauskas. Naujai išrinktas Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas tikisi, kad per jo penkerių metų kadenciją universitetas pateks tarp 400 stipriausiųjų pasaulyje.
Artūras Žukauskas
Artūras Žukauskas / vu.lt/E. Kurausko nuotr.

Prof. Artūras Žukauskas yra Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, šiuo metu jis eina VU Taikomųjų mokslų instituto Puslaidininkinės optoelektronikos skyriaus vedėjo  pareigas.

Naująjį rektorių slaptu balsavimu išrinko universiteto taryba, sudaryta iš 11 žmonių.

Kandidatų sąraše – iki šiol šias pareigas laikinai ėjęs profesorius fizikas Jūras Banys, istorijos mokslų daktaras Bernardas Gailius, teisės profesorius Vytautas Nekrošius, matematikos mokslų daktaras Saulius Norvaišas, profesorius chemikas Valdemaras Razumas ir profesorius fizikas Artūras Žukauskas.

Seniausio Lietuvos universiteto rektoriaus rinkimuose kandidatas laimi tik tada, kai už jį nubalsuoja 7 iš 11 tarybos narių. Pastarieji iki pat šios dienos susilaikė nuo komentarų apie vieną ar kitą kandidatą. Praeitą savaitę šeši mokslininkai savo idėjas pristatė tarybai, o vėliau dalyvavo ir viešuose debatuose.

Dauguma kandidatų pasisako už didesnę laisvę studentui iš skirtingų fakultetų pasirinkti norimus mokytis dalykus. Kandidatai taip pat sakė sieksiantys, kad atskiri universiteto padaliniai susiburtų ir turėtų bendrą tikslą ir viziją. Tuo metu universiteto studentų atstovybės prezidentas teigė, kad diskusija dėl naujovių vyksta jau ne vienerius metus, o pagrindinės problemos – tai studijų kokybė ir dėstytojų darbas.

Iškilminga naujojo Vilniaus universiteto rektoriaus inauguracija vyks balandžio mėnesį.

A.Žukausko biografijos faktai

1963–1968 m. mokėsi Šiaulių 5-ojoje vidurinėje mokykloje, 1968–1974 m. – Vilniaus Salomėjos Nėries vidurinėje mokykloje. Tais pačiais metais įstojo į Vilniaus universitetą, kurį baigė 1979 m., įgijo fiziko ir fizikos mokytojo kvalifikaciją. 1991 m. jis apgynė habilituoto fizinių mokslų daktaro disertaciją „Netermalizuotos elektronų ir fononų sistemos kinetika stipriai sužadintuose tiesiajuosčiuose puslaidininkiuose.

Pagrindinės profesoriaus mokslinės veiklos sritys – puslaidininkinių medžiagų ir darinių optinės savybės, šviesos diodų taikymai apšvietimo ir matavimų srityse.

Pelnęs ne vieną apdovanojimą

A.Žukauskas yra gavęs ne vieną apdovanojimą. 2002-aisiais jis gavo Lietuvos mokslo premiją už darbų ciklą „Energijos virsmai šviesa sužadintose puslaidininkinėse medžiagose ir nanodariniuose (1985–2001 m.)“.

Po penkerių metų A.Žukauskas sulaukė Lietuvos mokslų akademijos vardinės Povilo Brazdžiūno premijos už darbų ciklą „Nuo nitridinių puslaidininkių optinių savybių iki kietakūnio apšvietimo nišinių taikymų (1999–2006 m.)“.

Tais pačiais metais gavo IEEE Donaldo G.Finko premiją už geriausią publikaciją. 2008-aisiais jam skirta Nacionalinė pažangos premija už svarų indėlį plėtojant puslaidininkių fiziką Lietuvoje.

Tikisi patekti tarp 400 stipriausių

Naujas VU rektorius tikisi, kad per penkerius metus universitetas bus tarp 400 stipriausių pasaulyje.

„Po trejų metų, manau, mes būsime tarp 500, o po penkerių metų mes turėtume pakliūti į 400-ą. Po penkerių metų norėtumėme būti ten, kur dabar yra Tartu universitetas. Atstumas iki jo turi kaip įmanoma labiau sumažėti, o galbūt net ir sugebėsime aplenkti“, – ketvirtadienį BNS sakė A.Žukauskas.

Pagal QS reitingą, VU šiuo metu yra 551-600 vietoje, o Tartu universitetas su keliomis kitomis įstaigomis dalijasi 379 vietą.

„Turime įeiti į 500-ą, ten geriau rodomi konkurentų rodikliai. Ir tada pasidaro dar aiškiau, ką galima tobulinti“, – kalbėjo jis.

Komentuodamas galimybes Vilniaus universitetui didinti minimalų stojamąjį balą, A.Žukauskas pasiūlė, kad jis būtų skirtingas įvairioms studijų kryptims. 2015 metais stojantiesiems universitetas yra nustatęs minimalią ribą – tris balus.

„Jis turėtų būti diferencijuotas. Yra studijų kryptys, kur ir dabar žmonės įstoja su gerokai aukštesniais balais nei trys. Jeigu įvesime aukštesnius balus, kur mes galime pririnkti studentų, mes nemulkinsime jaunimo. Jis turi žinoti, kad stojant į biotechnologijas, psichologiją ar teisę, trijų neužteks. Antras aspektas, tas padidinimas yra ir universiteto įvaizdžiui gerinti, mes balą padidinsime, vidutiniškai balas išaugs“, – sakė naujai išrinktas VU rektorius.

VU Taryba A.Žukauską ketvirtadienį išrinko nauju seniausios Lietuvos aukštosios mokyklos rektoriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius