Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietis pasipiktinęs katalikų mokyklos politika: viešai deklaruoja pagarbą, bet nesiteikia net išklausyti

Vilniečio Sauliaus Vaičiaus dukra aštuonias klases baigė Vilniaus Jėzuitų gimnazijoje, tačiau kitais metais šios mokyklos mergaitei lankyti nepavyks dėl per mažo balo. Jos tėtis piktinasi, kad balas suskaičiuotas neteisingai, o rezultatai pateikti taip vėlai, kad į kitas konkursą taikančias mokyklas patekti nebesuspėta. Bet labiausiai S.Vaičius stebisi direktorės „nežmonišku“ elgesiu ir nenoru net išklausyti. Savo ruožtu gimnazijos direktorė teigia, kad atskirai su mokinių tėvais nesusitinka, nes nori užtikrinti lygias teises ir skaidrumą.
Vilniaus jėzuitų gimnazija
Vilniaus jėzuitų gimnazija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus Jėzuitų gimnazijos (VJG) tinklalapyje skelbiama, kad norint patekti į šią mokyklą arba pereiti į 9-tą (1-ą) gimnazijos klasę, reikia dalyvauti dviejų etapų konkurse. Jį sudaro testas ir pokalbis su priėmimo komisija. Kiekvienas jų – vertinamas balais. Papildomi balai taip pat skiriami atitikus tam tikrus kriterijus, jų yra devyni.

Vienas tokių kriterijų – „Vaikai iš daugiavaikių šeimų“, už kurį skiriama 4.25 papildomo balo.

S.Vaičius augina tris vaikus, taigi jo šeima daugiavaikė, tik iš pradžių dokumentų dėl šio kriterijaus mokyklai jis sako nepateikęs, nes kiti du vaikai yra pilnamečiai ir negyvena kartu. Tačiau po pirmojo etapo jis pagalvojo, kad padarė klaidą ir tų kelių balų dukrai gali pritrūkti, todėl susisiekė su vertinimo komisija.

„Paskambinu, pasakė: taip, be abejo, jūs daugiavaikė šeima, mes nueisime pas direktorę ir pranešime. Galvoju, įvyko ta klaida, ją ištaisys. Galutiniai rezultatai dar nebuvo užfiksuoti, tik tarpiniai“, – prisimena S.Vaičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija

Kurį laiką šeima buvo rami ir pasibaigus antrajam stojimo etapui laukė rezultatų. Tačiau šiems atkeliavus, S.Vaičius pamatė, kad prie bendro dukros įvertinimo papildomo 4.25 balo pridėta nebuvo ir todėl jo dukra nepateko į mokyklą. Į gimnazijos devintą klasę buvo priimti 84 mokiniai, o jo mergaitė liko 86-a.

Tiesa, kiek balsų surinko paskutinis į mokyklą patekęs mokinys, S.Vaičius sako nežinantis, nes šie duomenys yra konfidencialūs. Tačiau tikina, kad skirtumai yra labai maži ir su papildomais balais dukrai būtų pavykę.

Šokiravo direktorės nenoras net išklausyti

Tačiau ir tada šeima neprarado vilties. Pamanęs, kad vertinime įsivėlė klaida ir ją pavyks ištaisyti, S.Vaičius bandė su mokyklos vadove susisiekti telefonu. Tačiau klasės auklėtoja direktorės kontaktais nepasidalijo ir atsakė, kad „griežtai negalime duoti direktorės numerio“.

Panašų atsakymą jis gavo ir nuvykęs į mokyklą. Ten vyrą pasitikusi budėtoja pasakė, kad direktorė kalbėti nenori ir pasiūlė vyrui mokyklą palikti.

„Buvau tiesiog išmestas lauk. Negana to, kad mano vaikas dėl tų keturių balų, kurių jai nepridėjo, buvo išmesta lauk iš mokyklos, tai direktorei visiškai neparūpo išgirsti ir kažką žmogiškai pasakyti, kad gal apsirikau, nepridėjau. Bet budėtoja pasakė, kad direktorė yra griežtai pasakiusi – jokių kontaktų nedalinti ir siųsti visus namo.

Taip nežmoniška, bent išklausytų žmogų, niekam neįdomu. Prie budinčio išmestas į gatvę buvau, sako: kviesiu apsaugą“, – pasakoja mergaitės tėtis.

Buvau tiesiog išmestas lauk.

Jis teigia, kad paprastai Jėzuitų gimnazija deklaruoja žmogišką, religine pagarba paremtą elgesį, o tokioje situacijoje nepasivargina net išklausyti.

„Gal aš turėjau kokią ekstremalią situaciją, kad man taip atsitiko“, – abejingumu stebėjosi jis.

Nesusitinka, nes nori užtikrinti „lygiateisiškumą“

15min telefonu susisiekti su gimnazijos direktore seserimi Edita Šicaite nepavyko, tačiau ji sutiko komentarus pateikti elektroniniu paštu. Direktorė teigia, kad situacija mokyklai yra žinoma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija

„Kiekviena šeima, teikdama prašymą dėl priėmimo į gimnaziją, patvirtina, kad susipažino su priėmimo tvarkos aprašu ir sutinka su priėmimo tvarka. Pateikus prašymą, suteikiamas kandidato kodas ir šeima turi galimybę pataisyti kartu su prašymu pateiktus duomenis, informuoti priėmimo komisiją iki nurodytos datos (šiais metais – iki gegužės 4 d.). Už duomenų teisingumą ir pateikimą laiku (iki pirmo etapo pradžios) atsako kandidato šeima“, – situaciją komentavo direktorė.

Paskelbus pirmo etapo rezultatus, pasak jos, duomenys jau nekeičiami, todėl ir atlikti pakeitimus, kurių tikėjosi S.Vaičius, mokykla nebūtų galėjusi.

„Priėmimo komisija, padariusi išimtį šiai kandidato šeimai, turėtų daryti išimtis kiekvienai šeimai, laiku nepasirūpinusiai tinkamai pateikti per priėmimą vertinamus duomenis“, – aiškina direktorė.

Tačiau šių atsakymų nei mokinei, nei tėvams anksčiau niekas nesuteikė.

Paklausus, kodėl direktorė su S.Vaičiumi nesutiko kalbėti nei telefonu, nei jam atvykus į mokyklą, E.Šicaitė sako, kad tokie „susitikimai su šeimomis ir kandidatais priėmimo į gimnaziją klausimais neorganizuojami laikantis lygiateisiškumo ir skaidrumo principų“.

Nepatekus į Jėzuitų gimnaziją, į kitas patekti jau vėlu

Dėl karantino daugelis mokyklų, paprastai organizuojančių stojamuosius egzaminus, šiais metais padarė išimtį ir mokinius priėmė pagal pažymių vidurkius. VJG stojamųjų testų neatsisakė ir „priėmė iššūkį vykdyti testą nuotoliniu būdu“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija

Tačiau S.Vaičius sako, kad stojamieji egzaminai buvo pavėlinti, todėl stojimo rezultatus šeima gavo tik gegužės 29-ą dieną.

VJG Stojamojo konkurso rezultatų mokiniai turėjo sulaukti iki gegužės 31-os dienos imtinai, t.y. datos, iki kada galima buvo pateikti registracijos į kitas Vilniaus mokyklas prašymą.

Tačiau tai jau yra vėliau, nei baigėsi stojimų į kitas – Vilniaus Licėjų, Mykolo Biržiškos ir Žirmūnų gimnazijas, kuriose taip pat priėmimas vykdomas stojamojo konkurso būdu. Todėl gerai besimokančiai mergaitei daugelis durų užsivėrė.

„Buvo surašyta tėvų peticija, bet mokykla visiškai į tai neatsižvelgė ir atranką vykdė“, – mokyklos abejingumu piktinasi S.Vaičius. Todėl kitais metais, nors ir nenori, jo dukra eis į Grigiškių mokyklą, kuri jai priklauso pagal gyvenamąją vietą.

VJG vadovė sako, kad tėvų kreipimosi nederėtų vadinti peticija. Pasak jos, gimnazijos mokinių tėvų atstovai pateikė siūlymus dėl priėmimo tvarkos aprašo atnaujinimo, į kuriuos buvo atsižvelgta: „koreguotas per priėmimą galimų skirti taškų skaičius kandidatams, besimokantiems VJG)“.

Buvo surašyta tėvų peticija, bet mokykla visiškai į tai neatsižvelgė ir atranką vykdė.

Ji taip pat teigia, kad stojamųjų testų datų koregavimas nėra išimtinis tik jų mokyklos atvejis, tai teko daryti visoje Lietuvoje. Tačiau ji patikina, kad priėmimų datos kandidatams palankios.

„Kiekviena kandidato šeima, nusprendusi dalyvauti priėmimo etapuose, turi būti apsisprendusi priimti vienokį ar kitokį stojimo patirties faktą bei prisiimti atsakomybę už tinkamą laiku per konkursą vertinamų duomenų pateikimą“, – sakė direktorė.

Tėvai rūpinasi, kad vertinimas per griežtas

S.Vaičius pabrėžia, kad Jėzuitų gimnazijoje vertinimas yra labai griežtas. Todėl susidūrus su tokia situacija kaip šiais metais, kai daugelis konkursą vykdančių mokyklų priėmė mokinius pagal jų vidurkius, atsirado nelygybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus jėzuitų gimnazija

Pavyzdžiui, jo dukros turimas vidurkis yra 8,8, kai vidurinėje Lietuvos mokykloje, S.Vaičiaus nuomone, šis būtų lygus 10, nes Jėzuitų gimnazijoje vertinimas yra labai griežtas.

„Dėl to tėvai ir išgyvena. Sako, jūsų vertinimai yra tokie, kokie yra. Bet realiai paėmus, jeigu mūsų vaikas neįstoja į devintą klasę su tokiu vidurkiu, kokiu jūs vertinat, jam įstoti į kažkokią geresnę mokyklą irgi nėra šansų, nes tie pažymiai yra tikrai nelygūs su kitų mokyklų“, – tėvų susirūpinimą išsakė jis, nors akcentuoja, kad pikčiausia net ne dėl rezultato, o dėl direktorės abejingumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius