Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius, Kaunas ir Šiauliai turi, o Klaipėda – ne: miestas taiso situaciją ir steigs universitetinę gimnaziją

Klaipėdoje šį rudenį turėtų pradėti veikti pirmoji universitetinė gimnazija. Tokios gimnazijos ar licėjai ir ne po vieną jau ne pirmus metus veikia sostinėje, Kaune ir Šiauliuose. Uostamiestis ima taisyti situaciją, nes turėti tokią ugdymo įstaigą, kaip teigiama, yra ir prestižo reikalas. Savivaldybės taryba turėtų tvirtinti, kuri gi miesto mokykla atsidurs po Klaipėdos universiteto (KU) skėčiu. Viliamasi, jog tai padidins ir miestiečių norą vėliau studijuoti uostamiesčio universitete.
Klaipėdos universitetas
Klaipėdos universitetas / Klaipėdos universiteto nuotr.

Pasak Klaipėdos vicemero Arvydo Cesiulio, apie universitetinę mokyklą ar gimnaziją mieste kalbama jau nuo 2014 metų, tačiau užmojų taip ir nepavyko įgyvendinti.

„Toliau kalbų nebuvo nueita, nors seniai kalbama ir vyko derybos tarp universiteto ir savivaldybės, kad reikėtų universitetinės gimnazijos. Situacija tokia, kad Klaipėda vienintelė iš didžiųjų miestų, kuri neturi tokios universitetinės gimnazijos. Kaune yra lyg šešios tokios gimnazijos arba progimnazijos, taip pat ne viena ir Vilniuje. Net ir Šiauliuose veikia tokia gimnazija“, – kalbėjo A.Cesiulis.

Situacija tokia, kad Klaipėda vienintelė iš didžiųjų miestų, kuri neturi universitetinės gimnazijos.

Trečiadienį vykusiame dar viename posėdyje tarp suinteresuotų pusių dar kartą grįžta prie minties, jog lokacine prasme patogiausia universitetinę gimnaziją būtų steigti šiaurinėje miesto dalyje veikiančioje „Žemynos“ gimnazijoje, kuri yra visai prie pat universiteto miestelio, „už tvoros“.

Iki šiol KU prisideda prie specialių inžinerinių klasių veiklos uostamiesčio „Baltijos“ gimnazijoje.

Universitetinių klasių veiklą kartu su įvairiais partneriais vykdo ir Kretingoje veikianti J.Pabrėžos gimnazija. Prie veiklos taip pat prisideda ir KU.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis

„Parengėme planą, ką daro savivaldybė, ką daro universiteto bendruomenė, pati gimnazija. Apsistojome su ta mintimi, kad reikia grįžti prie „Žemynos“ gimnazijos ir derybų, nepamiršdami, jog netoliese, Žolynų gatvėje, statoma ir nauja progimnazija.

Galėtume kalbėti apie tam tikrą „burbulą“ – universitetas, gimnazija, progimnazija, Botanikos sodas. Sutarta, kad bus rengiamas sprendimo projektas ir jį teiksime svarstyti ministerijai“, – sakė vicemeras.

A.Cesiulio teigimu, universitetinės gimnazijos atsiradimas yra ir „prestižo reikalas“. Be to, suteikdamas savo vardą, universitetas įsipareigoja ir dėl ugdymo kokybės.

Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas:

Džiaugiamės, jog Klaipėdos miesto tarybai bus teikiamas sprendimo projektas dėl Klaipėdos universiteto gimnazijos steigimo uostamiestyje.

Tai išties labai lauktas sprendimas, apie kurį diskutuota jau ne vienerius metus.

KU gimnazija nuo š. m. rugsėjo 1-osios dienos turėtų tapti dabartinė „Žemynos“ gimnazija, esanti mūsų akademinio miestelio kaimynystėje.

Tiek mums, tiek, manau, gimnazijos bendruomenei šis sprendimas atveria daug naujų galimybių tobulinant jaunimo ugdymo procesą, supažindinant jaunus žmones su KU moksliniu potencialu, motyvuojant juos siekti mokslo ir karjeros aukštumų uostamiestyje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Rektorius Artūras Razbadauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Rektorius Artūras Razbadauskas

Universitetinė gimnazija, kurios vienas iš steigėjų yra KU, iki šiol veikė tik Kretingoje, tai – Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinė gimnazija.

Klaipėdoje KU yra įsteigęs inžinerijos klases Baltijos gimnazijoje, kurios sėkmingai veikia iki šiol.

Be to, KU glaudžiai bendradarbiauja su Klaipėdos kadetų mokykla: turime bendradarbiavimo sutartį ir globojame jūrinės pakraipos mokyklą bei jos ugdytinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius