Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos efektas

Žmogaus sukurtas pasaulis nėra tobulas. Tobuli yra tik jo įsivaizduojami daiktai. Žiema ir vasara turi kelis aiškius skirtumus. Už lango viskas susitingę, sulėtėję, slidu, tenka atidžiau žiūrėti, kur dedi koją, nes kiekvienas žingsnis gali lemti griuvimą ir niekas negali pasakyti, kuo jis baigsis – skausmu ar gilia trauma, bent jau kuriam laikui pakeičiančia gyvenimo ritmą.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Apie ekonomikos krizę pirmą kartą išgirdau maždaug prieš pusmetį. Tuomet, artėjant žiemai, šį dažnai eskaluojamą reiškinį pavadinau ekonomine žiema – metų laiku, kai viskas aplinkui sulėtėja, pasidaro nestabilu, sumažėja saugumo jausmas. Maždaug po mėnesio tokį pat terminą išgirdau iš gerbiamo Kubiliaus lūpų.

Pats pirmas žmogus, kuris pradėjo apie tai kalbėti, – buvęs ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas. Jei pamenate, prieš rinkimus jis pradėjo aktyviai vartoti šį terminą, tačiau Lietuvos žmones ramino, esą mes turime jaustis saugiai, nes biudžetas planuojamas stabiliai, o BVP augimas tiesiog sulėtės. Šiandien mes matome visai kitą vaizdą, o temperatūra už lango dar nepasiekė žemiausios ribos. Greičiausiai mūsų laukia neįprastai šaltas pavasaris. Ir aš nemanau, kad toks reiškinys turėtų būti paliktas neįvardijant tikrųjų priežasčių.

Pabandykime įvertinti situaciją. Krizės šaknys prasidėjo nuo per didelio JAV gyventojų išlaidavimo perkant nekilnojamąjį turtą ir beatodairiškai deginant naftos produktus. Milžiniškas lėšų švaistymas militaristiniams projektams visame pasaulyje taip pat neprisidėjo prie ekonominio balanso išlaikymo. Ir atėjo diena, kai bankai dėl nemokumo pradėjo skaičiuoti nuostolius. Smarkiai susijusios JAV ir ES ekonomikos greitai apsikeitė žiemos gripu. Užkratas taip pat smogė tokioms ekonomikos milžinėms kaip Kinija ir Rusija. Ilgą laiką siurbusios pinigus iš JAV už plataus vartojimo prekes ir Everesto viršūnę pasiekusią naftą, šios valstybės patyrė didelių nuostolių.

Apie ekonomikos krizę pirmą kartą išgirdau maždaug prieš pusmetį. Tuomet, artėjant žiemai, šį dažnai eskaluojamą reiškinį pavadinau ekonomine žiema – metų laiku, kai viskas aplinkui sulėtėja, pasidaro nestabilu, sumažėja saugumo jausmas.

Nepaisant kuro gavybos mažinimo Rusijos padėtis pasidarė kur kas sunkesnė nei Artimųjų Rytų šeichų, kurie net ir dabar sunkiai įsivaizduoja, kur esant tokiai nestabiliai padėčiai reikės investuoti milijardus dolerių, gautų už naftą. JAV ir ES paskelbė šimtų milijardų paramą savo griūvančioms ekonomikoms, tuo tarpu Rusijos padėtis šiuo atžvilgiu yra gerokai delikatesnė. Nereikia stebėtis, kad savo karine galybe vėl pradėjusi puikuotis buvusi TSRS gavo smūgį žemiau juostos ten, kur nesitikėjo, ir todėl baisiausiai širsta ant Valstijų.

Tačiau kaip yra su Lietuva? Metai iš metų švaistydami vis „augusį“ BVP Lietuvos valdininkai tikėjosi, kad ateinantys 2009 m. bus tokie pat sėkmingi skolinantis iš tarptautinių bankų. Nebuvo numatyta tik viena smulkmena – krizė Vakaruose, kur prie bankroto ribos atsirado didieji ekonomikos milžinai. Bankai pakėlė skolinimosi kartelę iki padebesių. Ir lietuviams pasidarė nebegerai... Kas užglaistys šių metų biudžeto švaistymą?

Prieš rinkimus Kirkilas negalėjo sakyti, į kokią sudėtingą padėtį jo kompanija atvedė Lietuvą. Taigi „ekonominė krizė Lietuvoje“ – pats geriausias pasiaiškinimas kaltę suverčiant aplinkybėms ir pasauliui. Kaip tokioje situacijoje pasakytų Rolandas Paksas – kalta aplinka. Juk pas mus taip įprasta sakyti, o kol žvilgsniai bus nukreipti į užjūrį, vietos valdininkai susirinks savo mantą ir dės į kojas iš skęstančio laivo.

Visiškai atsakingai pareiškiu, jog Lietuvoje 2008 metais nebuvo jokios krizės. Tai, jog biudžete atsirado skylė, kurią ateinančiais metais reikės lopyti ne ES bankams, bet Lietuvos piliečiams, tarp jų ir mums, studentams, nereiškia, kad mus ištiko ekonomikos nuosmukis. Mūsų bankai nebankrutuoja. Jei mums nesuteikia paskolos naujam trijų kambarių butui ir visureigiui, tai dar nereiškia, kad pasaulis atsidūrė prie kracho ribos. Tik mes patys esame 2009 metų kalviai. Tik mūsų pačių taupumas ir tamsumas lems, kiek mūsų įmonių kitais metais bankrutuos. Mes nesame JAV, mes nesame Vokietija ar Prancūzija. Mes esame Lietuva ir, kaip pasakė Andrius Kubilius, mūsų padėtis VISIŠKAI kitokia. Kitaip tariant, mus ištiko ne ekonomikos krizė, bet ekonominė žiema ir jos pasekmių ilgumas priklausys tik nuo mūsų pačių.
 

Studentų BLOG`as neriboja tavo laisvės. Jei tu aktyvus studentas, tau rūpi studentiškos aktualijos bei problemos, jei tu fotografuoji, rašai, filmuoji – prisijunk prie mūsų ir aktyviai reikšk savo nuomonę, pasakok apie savo nuotykius, dalinkis patirtimi su kitais studentais.

Studentų BLOG`o narių rašinius galite skaityti čia.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius