Žmonių dosnumo išpildyta svajonė: lietuvis Justinas Grigaitis – jau Kolumbijos universitete

Svajoti reikia drąsiai, nes svajonės pildosi. Gyvas to įrodymas – kaunietis Justinas Grigaitis. Nors svajonė, rodos, jau buvo ranka pasiekiama, dėl finansų trūkumo ji galėjo ir likti tik svajone. Vis dėlto dosnių žmonių, kurie juo patikėjo, dėka šiandien lietuvis – jau prestižinio Kolumbijos universiteto studentas.
Justinas Grigaitis
Justinas Grigaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Stipriausią jausmą išgyvenau mokslo metų atidarymo ceremonijoje. Iš tiesų teko tramdyti džiaugsmo ašaras, kai dekanas patvirtino „Jūs nesapnuojate. Jūs esate ten, kur turite būti“. Vis dar sunku tuo patikėti“, – nuoširdžiai prisipažįsta kaunietis Justinas.

Vaikinas šiandien puikiai žino, kaip greitai gyvenimas gali apvirsti aukštyn kojomis. Sužinojęs, kad yra kviečiamas studijuoti išsvajotame Kolumbijos universitete ilgai džiaugsmu netryško – euforiją netruko pakeisti svarstymų laikas, ar pakaks realių galimybių įgyvendinti svajonę. Mat pinigų, reikalingų šioms studijoms, iš Kauno kilęs vaikinas neturėjo.

Baigęs vieną geriausių Kauno gimnazijų – Kauno technologijos universiteto, be vargo įstojo į Paryžiaus „Sciences Po“ universiteto Dižono padalinį. Pastarasis sudomino pirmiausia dėl siūlomos daugiadisciplinės „laisvųjų menų“ studijų programos.

„Bakalaurą sudaro dveji metai ekonomikos, teisės, istorijos ir kitų socialinių-humanitarinių mokslų mišinys, o trečius metus studentai praleidžia mainuose dar kitoje šalyje“, – apie studijas pasakoja vaikinas. Anot jo, tai – gera galimybė išbandyti save įvairiose srityse ir gauti visapusišką išsilavinimą prieš renkantis magistro specializaciją.

„Pasirinkau padalinį Dižono mieste, nes jame išskirtinis dėmesys teikiamas Vidurio ir Rytų Europos regiono analizei. Aukšta kokybė, dinamiška programa ir artima Lietuvai studijų kryptis buvo pagrindiniai argumentai išvykti studijuoti būtent į šį universitetą“, – vardija motyvus pašnekovas.

Ten studijuojant jam atsivėrė dar viena puiki galimybė – studijuoti Kolumbijos universitete.

Svajonė neleido miegoti naktimis

„Kandidatuoti į dvigubo bakalauro programą pasiūlė „Sciences Po“ universitetas po sėkmingų pirmų mokslo metų jame. Vien galimybė pabandyti patekti į vieną geriausių pasaulio universitetų, kurį laiką neleido ramiai miegoti. Visas procesas pareikalavo daug vidinių jėgų, nes viena iš pagrindinių užduočių buvo parašyti autobiografinę esė“, – apie kelią svajonės link pasakoja Justinas.

Visas procesas pareikalavo daug vidinių jėgų, nes viena iš pagrindinių užduočių buvo parašyti autobiografinę esė, – apie kelią svajonės pasakoja Justinas.

Vaikinas sako, kad tuo pat metu tai buvo puiki proga pažvelgti į save iš šalies, pamatyti didesnį gyvenimo paveikslą ir atsakyti į sau svarbiausius klausimus: „Kokios vertybės man yra svarbiausios, kokie mano ateities tikslai, kur noriu realizuoti savo talentus. Po šios patirties esu įsitikinęs, kad toks laikas būtinas kiekvienam žmogui reguliariai“, – įsitikinęs jis.

Dėkoja aukojusiems žmonėms ir universitetui

Jau sužinojus, kad pateko į Kolumbijos universitetą, finansinės galimybės, rodės, gali pakišti koją. Vis dėlto universitetas buvo supratingas ir dosnus – skyrė lietuviui ne vieną stipendiją, kurių suma siekia 40 tūkst. dolerių (apie 36 tūkst. Eur).

„Pats faktas, jog universitetai ir įvairios organizacijos remia gabius, bet išteklių stokojančius studentus yra didžiulė viltis ateičiai. Manau, lygiai kaip lytis, rasė ar tautybė, finansinės aplinkybės neturėtų būti kliūtis siekti žinių ir išsilavinimo“, – teigia Kolumbijos universiteto studentas. Tačiau vien aukštosios mokyklos pagalbos nepakako. Savo studijas jis pripažįsta galintis pradėti tik didžiulės žmonių pagalbos dėka. Būtent jie patikėjo vaikino svajone ir aukojo pinigus projekte „GoFundMe“. „Stengiuosi negalvoti apie skaičius ir nepriimti tų pinigų asmeniškai, nes jų niekaip nenusipelniau. Tik žinau, kad visą gyvenimą jausiu dėkingumą už šią suteiktą galimybę ir į ją atsiliepsiu kiek įmanoma geriau“, – džiaugiasi jis.

Žinau, kad visą gyvenimą jausiu dėkingumą už šią suteiktą galimybę ir į ją atsiliepsiu kiek įmanoma geriau, – džiaugiasi jis.

Pinigų dar trūksta

Vienerių metų studijų kaina Kolumbijos universitete yra 70 tūkst. dolerių (apie 63 tūkst. Eur) ir iki jos dar trūksta apie 3–4 tūkst. dolerių (2700-3600 Eur).

„Kaip minėjau, didžiausią dalį sumos padengia stipendijos, tada žmonių pagalba ir santaupos. Žinoma, jog šalia studijų dirbsiu maksimaliai, kiek leidžiama, ir toliau ieškosiu papildomų stipendijų. Taip pat po pirmų metų universitetas, įvertinęs studijų rezultatus, gali padidinti finansinę pagalbą antriems metams, tad stengsiuosi siekti aukščiausių įvertinimų“, – žada vaikinas.

Aukoję žmonės gali matyti, kur keliauja jų Justinui skirti pinigai. Savo biudžeto planą vaikinas nuolat atnaujina internete – www.tinyurl.com/JustinasBudget. „Kadangi pinigai ne mano, noriu, kad visos išlaidos būtų skaidrios. Akivaizdu, kad 95 proc. sumos keliauja tiesiai universitetui, o mane pažįstantys žino, kad net ir tuos likusius 5 proc. išleisiu tik būtiniausioms reikmėms. Taip pat dar laukia antri studijų metai, tad kiekvieną papildomą centą taupysiu jiems“, – sako Justinas.

Lietuvis pasakoja, kad ne visi buvo supratingi jo svajonei ir prašymui padėti finansiškai – jis sulaukęs ir nemažai kritikos, tačiau tikina neturėjęs kitos išeities. Pasak jo, prašyti pagalbos yra sunku psichologiškai, tačiau pasiduoti jam neleidžia žinojimas, kad ateityje galės už ją atsilyginti su kaupu. Justinas džiaugiasi, kad kelyje į svajonę dauguma žmonių vis dėlto jį suprato ir palaikė.

***

Justinui vis dar reikalinga finansinė pagalba. Norintys vaikinui su didele svajone ištiesti pagalbos ranką tai gali padaryti ČIA.

Arba padaryti tai banko pavedimu: Justinas Grigaitis Parama studijoms LT39 7300 0101 3186 3773 (IBAN – HABALT22)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius