Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 07

Teisėjų taryba vienbalsiai patarė prezidentui atleisti girtą vairavusį LAT teisėją A.Daugėlą

Sprendimui patarti šalies vadovui kreiptis į Seimą dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo Arvydo Daugėlos atleidimo pirmadienį vykusiame neeiliniame posėdyje pritarė visi 16 dalyvavusių narių. Pats teisėjas posėdyje teigė alkoholį vartojęs įvykio išvakarėse ir kelias dienas prieš tai, tačiau tikino vairuodamas jautęsis blaivus.
Arvydas Daugėla
Arvydas Daugėla / Asmeninis archyvas

Prezidento Gitano Nausėdos kreipimąsi pristačiusi jo patarėja Jūratė Šovienė teigė, kad šalies vadovo pozicija yra tokia, kad pats teisėjo girtumas yra nesuderinamas su tokiomis pareigomis, be to, šis faktas menkina tiek profesijos prestižą, tiek pasitikėjimą visa teismų sistema.

„Teisėjo reputacija negali būti matuojama promilėmis. Jeigu teisėjas sėda prie vairo neblaivus, tai yra nesuderinama su teisėjo pareigomis“, – sakė J.Šovienė.

Posėdyje dalyvavęs A.Daugėla teigė apgailestaujantis, kad turi kalbėti prieš Teisėjų tarybą esant tokioms aplinkybėms.

A.Daugėla pasakojo tądien išvykęs iš Klaipėdos į Vilnių, kaip kone kiekvieną savaitę važinėja jau beveik dvejus metus.

„Kelionė, kaip įprastai – nebuvo jokių incidentų. Spaudoj rašė, kad pilietis pastebėjo keistai judantį mano automobilį, nežinau, man sunku spręsti, bet, man atrodo, kad vairavau normaliai. Laikausi greičio, nevairuoju chuliganiškai“, – sakė teisėjas.

Ties nusukimu į Grabuciškes jis teigė pastebėjęs iš paskos važiuojantį policijos automobilį, kuris buvo įjungęs dešinįjį posūkį, tačiau be mėlynos ir raudonos spalvos švyturėlių.

„Nežinau, ar norėjo nusukti į šoną, ar mane sustabdyti, bet kadangi judėjimas taip tęsėsi, tai sustojau“, – kalbėjo A.Daugėla.

Jo teigimu, pareigūnas jam pasakė, jog sulaukė pranešimo apie įtartiną automobilį, ir paprašė pasitikrinti alkotesteriu.

„Neatsimenu, ar man pasakė, ar parodė, kad buvo 1,81 ar 1,82 promilės. Man buvo didžiulis šokas, visą tą laiką buvau ištiktas streso būsenos“, – teigė LAT teisėjas.

Anot jo, įvykio dokumentavimas užtruko ilgiau nei valandą, per kurią jis išsikvietė kolegą, kad šis paimtų automobilį. Visą tą laiką teisėjas sėdėjo policijos automobilyje ir teigė prašęs, kad jam būtų leidžiama nuvykti atlikti kraujo tyrimus. Tačiau to nebuvo galima padaryti, nes laukta tyrėjo.

„Policijos pareigūnai visgi sutiko nuvežti mane į Kauno Klinikas, nuvykom. Kadangi buvo daug žmonių priėmimo skyriuje, teko laukti. Galų gale paėmė kraują, tai buvo, matau iš dokumentų, 17.11 valanda. Apžiūrėjo gydytojas, jokių išorinių neblaivumo bruožų nebuvo – orientacijos ar atsiminimo trūkumų, kvapo nebuvo“, – pasako A.Daugėla.

Pasak jo, nors oficialių tyrimo rezultato jis dar negavo, tačiau telefonu pavyko sužinoti, kad kraujyje buvo rasta 1,16 promilės alkoholio.

„Dabar, kodėl taip atsitiko. Tos dienos iki to įvykio iš tikrųjų man buvo kupinos streso. Tokios jos buvo dėl susidėjusios visumos sunkių aplinkybių. Patyręs didelį stresą, nesugebėjau nusiraminti ir susitvardyti kažkokiom priimtinesnėm priemonėm“, – sakė teisėjas.

Jis patvirtino alkoholį vartojęs ir savaitgalį, ir pirmadienį vakare, tačiau teigė manęs, kad gali vairuoti.

„Kodėl taip yra, kad žmogus jaučiasi normaliai. Skaičiau ir medicininės literatūros, ir su pažįstamu gydytoju konsultavausi. Paaiškinimas toks gali būti. Be to, tai rašoma medicininėj literatūroj – esant dideliam stresui, atsigauti galima daug sparčiau, pavyzdžiui, nei alkoholio skaidymas organizme“, – sakė jis.

Likusią dalį savo pasakojimo jis išsakė tik Teisėjų tarybos nariams ir prezidento patarėjai, nes tai susiję su jautriais ir asmeniniais dalykais.

Dėl šio pasirinkimo Taryboje kilo diskusijos, ar asmeninės aplinkybės galėtų lemti balsuojančių pasirinkimą, tačiau galiausiai buvo nuspręsta išklausyti A.Daugėlą.

Po uždaros posėdžio dalies Tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė sakė apgailestaujanti ir užjaučianti kolegą, tačiau pabrėžė pritarsianti prezidento siūlymui.

Anot jos, nors tokią klaidą galbūt būtų galima atleisti kitam žmogui, tačiau teisėjas tokios privilegijos neturi.

„Tikrai, praradimas Aukščiausiam teismui ir mūsų bendruomenei bus, teisėjo Arvydo Daugėlos išėjimas ir situacija yra tokia, kokia yra, bet šiuo atveju turim sutikti su prezidento pozicija“, – teigė S. Rudėnaitė.

Balsuojant dėl patarimo Tarybos narių nuomonės neišsiskyrė.

LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas A.Daugėla neblaivus prie vairo automagistralėje A1 buvo sustabdytas praėjusį antradienį popiet, ties Kauno rajone esančiu Grabuciškių kaimu.

Automobilį „Mercedes-Benz“ vairavusiam teisėjui tuomet buvo nustatytas 1,84 promilės girtumas.

Teisėjų taryba kiek vėliau tą patį vakarą pranešė, kad A.Daugėlos įgaliojimai yra stabdomi, kol bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo iš pareigų.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė tą patį vakarą taip pat priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl teisėjo vairavimo išgėrus.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas vairavo automobilį būdamas neblaivus, kai nustatytas didesnis nei 1,51 promilės girtumas, gali būti baudžiamas bauda, areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pagal Konstituciją, Aukščiausiojo Teismo teisėjus prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius