-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 15

Tiesa ar melas? V.Valkiūnas: iš per­da­ry­tos plast­ma­sės pa­ga­min­tas ge­ria­mas van­duo

Seimo narys Valdemaras Valkiūnas, plenariniame posėdyje paskelbęs, esą rankoje laiko iš plastmasės pagamintą vandenį, sulaukė kolegų ir žurnalistų šypsenų. Kalbėdamas su 15min kiek vėliau politikas tikino kalbėjęs ne apie skystį, o apie butelį, mat užkliuvo tai, kad jam panaudota itin daug perdirbto plastiko. Bet gal įmanoma pasigaminti vandens iš plastmasės? Ir į ką jis supiltas?

Reagavo su ironija

Įžvalgomis apie vandenį ir plastmasę Lietuvos regionų frakcijos narys V.Valkiūnas dalijosi rugsėjo 14-osios Seimo vakarinio posėdžio metu, svarstant At­lie­kų tvar­ky­mo įsta­ty­mo pro­jek­tą.

„No­riu pa­sa­ky­ti ir pa­ro­dy­ti, ko­kie nuo­dai gre­sia, – kalbėjo jis. – Gerbiami ko­le­gos, ma­no ran­ko­se yra van­duo, pa­da­ry­tas vie­no­je Europos Są­jun­gos (ES) vals­ty­bė­je, ku­ri jau gi­ria­si, kad pa­ga­min­ta iš 50 proc. per­dirb­tos plast­ma­sės.

Jei­gu no­ri­te, aš jums įpil­siu van­dens iš ši­to bu­te­lio, jei­gu jūs no­rė­si­t tų nu­odų, ku­rie iš per­dirb­tos plast­ma­sės, ace­to­nai ar kas, iš vi­so mėš­lo per­da­ry­tos plast­ma­sės pa­ga­min­tas ši­tas ge­ria­mas van­duo.“

Posėdžiui tuo metu pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas sureagavo su doze ironijos: „Lie­tu­va tik­rai tu­ri, kur stieb­tis. Kaip su­pra­tau, ki­to­se vals­ty­bė­se van­de­nį jau da­ro iš plast­ma­sės.“

Panašiai parlamentaro žodžius suprato ir žurnalistė Rita Miliūtė, juos pacitavusi laidoje „Langas į valdžią“ su prierašu „Sakmė apie plastmasinį vandenį“.

Iš perdirbtos plastmasės, bet ne vanduo

Ant politiko iškelto butelio aiškiai matyti jo pavadinimas – „Water885“. Tai yra Latvijoje gaminamas mineralinis vanduo. Atsidarius jo gamintojų tinklalapį galima rasti informacijos, kad 50 proc. išties pagaminta iš perdirbto plastiko.

Tik ne vandens, o butelių, į kuriuos šis vanduo supilstytas.

„Pudele izgatavota no 50 % parstradata PET materiala“, – rašoma latviškai. Lietuviškai tai reiškia „Butelis pagamintas iš 50 proc. perdirbtų PET (polietileno tereftalato) medžiagų.“

Mineralinį vandenį gaminanti bendrovė atsisakė komentuoti, kas buvo pasakyta apie jų produkciją kita kalba. Tačiau jos atstovai portalą 15min informavo, kad 50 proc. plastmasės, iš kurios gaminamos vandens pakuotės, tikrai yra perdirbta.

„Kadangi „Water885“ turi ES natūralaus mineralinio vandens sertifikatą, visi mūsų produktų, įskaitant butelius, komponentai atitinka griežtus reikalavimus, keliamus plastikui. Tad mūsiškiai niekuo nesiskiria nuo įprastų butelių.“

Pašnekovų teigimu, „Water885“ pirmieji Baltijos šalyse pasirinko tvaresnį pakavimo būdą, bet kiti Europoje įsikūrę mineralinio vandens gamintojai savo buteliams bei jų dangteliams esą naudoja ir vien perdirbtą plastiką. „Toks tvarumas yra plastikinių butelių ateitis“, – pažymėjo verslininkai.

Ekrano nuotr. iš water885.com/Mineralinis vanduo „Water885“
Ekrano nuotr. iš water885.com/Mineralinis vanduo „Water885“

Pasitaisė ir pats

V.Valkiūnas portalą 15min patikino per posėdį kalbėjęs kaip tik apie butelį – būtent ant jo rado informaciją apie pakuotės sudėtį.

„Latviškai užrašyta. Emigracijoje prabuvęs 30 metų, galiu ir latviškai suprasti“, – kalbėjo jis.

Klaipėdoje gimęs politikas vidurinę mokyklą baigė ir po to ilgus metus gyveno Latvijoje, moka latvių kalbą, tad kas parašyta ant butelio, jam suprasti nebuvo sunku.

Tačiau, reikšdamas nuomonę Seimo posėdyje, V.Valkiūnas nepabrėžė ją dėstęs apie pakuotes. Iš politiko žodžių buvo galima susidaryti įspūdį, kad iš plastmasės pagamintas kaip tik vanduo, jis nesureagavo net į P.Saudargo komentarą.

Parlamentaras tik vėliau paaiškino negalįs pritarti siūlomam reguliavimui, „jei­gu jūs, ku­rie bal­suo­si­te prieš, ga­lė­jo­te pil­ti iš ši­to butelio, kur per­dirb­ta plast­ma­sė – net 50 proc. bru­do“.

Ekrano nuotr. iš lrs.lt/Valdemaras Valkiūnas demonstruoja vandens butelį
Ekrano nuotr. iš lrs.lt/Valdemaras Valkiūnas demonstruoja vandens butelį

Atrodo, kad konservatorius Kęstutis Masiulis buvo iš tų, kurie suprato kolegos mintį. „<…> Rei­kė­tų grįž­ti prie mo­li­nių uz­bo­nų ir van­de­nį pils­ty­ti iš mo­li­nių uz­bo­nų. Jie tik­rai yra eko­lo­giš­ki“, – replikuodamas jis taip pat neslėpė ironijos.

Vandeniui išgauti reikėtų deginti

Beje, net jei tikrai būtų pasakęs, kad vanduo galėjo būti pagamintas iš plastmasės, V.Valkiūnas nebūtų suklydęs.

„Įmanoma – sudeginus visą plastmasę. Ji sudega iki CO2 – to, ką iškvepiame, – ir vandens garų, – paaiškino Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos instituto Neorganinės chemijos katedros vadovas prof. habil. dr. Aivaras Kareiva. – Polivinilas, polieteriai… Jei sudeginsime, susidarys vandens garai. Juos atvėsinę, kondensavę gausime vandenį.

Bet tas vanduo bus kokius 50 kartų brangesnis už auksą ar panašiai. Būtų visiškai neekonomiška, jo niekada neužteks žmonijai. Tik lašas jūroje.“

Anot mokslininko, tokiu būdu vandens galima gauti praktiškai iš bet kurios degios medžiagos: medienos, plastmasės, anglies.

„Jei visiškai sudega, lieka CO2 ir H2O. Tą vandenį reikia kondensuoti, atvėsinti. Būtų galima kokią taurelę surinkti. Vienam Seimo nariui gal ir būtų“, – portalui 15min sakė A.Kareiva.

Gauto vandens kokybė priklausytų nuo deginamos medžiagos. Deginant medžiagą, kurioje yra sunkiųjų metalų, vandenyje liktų sieros dioksido, fosforo pentoksido ar pan.

123rf.com nuot./Vanduo
123rf.com nuot./Vanduo

Bet galima gauti ir vandens, kuris mažai kuo skirtųsi nuo įprasto geriamojo – tiek išvaizda, tiek sudėtimi. „Jei bus daug sieros, gali būti gelsvas tirpalas. Bet deginant tik polietileną – tą plėvelę, į kurią viską vyniojame ir kur yra tik CH2CH2CH2CH2CH2…, jei ji gryna, be jokių priemaišų, išeitų grynas vanduo – H2O. Neatskirtume nuo tikro vandens.“

Chemikas pripažino, kad taip gaminti vandenį būtų ne tik itin brangu – pats procesas nebūtų malonus, nes deganti plastmasė skleidžia stiprų kvapą. „Jei tik toks vanduo liks žmonijai, visi išmirsime kokį tūkstantį kartų greičiau nei nuo pandemijos“, – palygino jis.

Vandens nepavyktų pasigaminti ir kilus tokiam didžiuliam gaisrui, koks buvo prieš keletą metų užsidegus padangoms Alytuje: „Ten vien suodžiai, ne viso degimo produktai. Tik ruseno, ne viskas sudegė. Reikėtų filtruoti, valyti, viskas buvo užteršta. Kažkas dar į Nemuną norėjo išleisti. Tikrai labai blogai būtų pasibaigę.“

15min vertinimu, V.Valkiūnas nesuklydo sakydamas, kad 50 proc. butelio, kurį jis laikė rankoje, pagamintas iš 50 proc. perdirbto plastiko. Bet iš jo kalbos Seimo posėdžio metu buvo galima susidaryti įspūdį, kad kalbama apie patį vandenį, o ne pakuotę.

Tiesa ir tai, kad iš plastiko įmanoma pasigaminti vandens – atvėsinus deginant įvairias medžiagas susidariusius garus. Tik toks šio skysčio gamybos būdas būtų itin brangus, ne itin malonus, pavyzdžiui, dėl stipraus kvapo, o degant kenksmingoms medžiagoms – pavojingas sveikatai, be to, gautas vanduo dėl jame esančių priemaišų gali būti netinkamas gerti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius