-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 05

Ukrainos vaikų namų „Perlinka“ vaikai grįžo į tėvynę, keli pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje

Ukrainos vaikų namų „Perlinka“ vaikai šią savaitę grįžo į gimtąją šąlį ir perduoti Ukrainos institucijų žinion. Tačiau keli iš jų išreiškė norą likti Lietuvoje. Vaikų grįžimui neprieštaravo ir tyrimą dėl galimos prekybos vaikais bei psichologinio smurto atliekanti Generalinė prokuratūra.
Ukrainos vaikų namų auklėtiniai Lietuvoje
Ukrainos vaikų namų auklėtiniai Lietuvoje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

„Jie ne tik išvežti, jie jau sėkmingai pasiekę savo šalį, kurioje turime jau atgalinį ryšį“, – 15min penktadienį sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė. Anot jos, iki karo Oleksandrijoje gyvenę vaikai dabar apgyvendinti netoliese esančioje Kirovohrado srityje centrinėje Ukrainos dalyje.

Lietuvos vaiko teisių apsaugos institucijų atstovai bei policijos ekipažas palydėjo autobusą, vežusį keturiasdešimt „Perlinkos“ vaikų, iki pat sienos.

„Ukrainos tarnybos mums patvirtino, kad bus sprendžaiama dalį vaikų perduoti šeimoms, jos jau ir pasiruošę. Tačiau jų principinė laikysena –kad jie pradžioje leidžia susipažinti šeimoms su vaikais, vaikams su šeimomis ir tik tada priima sprendimus. Todėl jie nepraktikavo vaikų iš karto perduoti šeimoms“, – sakė V. Augienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Trišalės tarybos posėdžio akimirka
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Trišalės tarybos posėdžio akimirka

Viceministrė pridūrė, jog keturi „Perlinkos“ globotiniai liko Lietuvoje.

„Keturi vaikai liko. Viena pilnametė mergaitė, viena mergaitė ligoninėje dėl sveikatos būklės ir dvi mergaitės yra ppasikreipę į Migracijos departamentą dėl statuso pakeitimo“, – kalbėjo SADM viceministrė.

Jis sakė negalinti išsamiau komentuoti, kokio statuso siekia kelios ukrainietės mergaitės.

Neoficialiomis žiniomis, jos yra pasiprašiusios prieglobsčio Lietuvoje.

Prieš kelias savaites dėl mergaičių saugumo susirūpinimą viešai buvo išsakiusi su jomis bendraujanti iliuzionistė Diana Gaičiūnaitė–Dirmė.

Tyrėjai nepriešataravo vaikų išvykimui

Ukrainos Oleksandrijos miesto privačių vaikų namų „Perlinka“ globotiniai buvo viena pirmųjų nuo karo tėvų nelydimų vaikų grupių, priglaustų Lietuvoje. Vaikai į Lietuvą atgabenti pirmosiomis karo savaitėmis. Kurį laiką vaikai gyveno vienoje poilsiavietėje Trakuose, birželį buvo perkelti į Lentvario globos namus.

Tačiau plačiai nuskambėjusi sudėtinga vaikų gelbėjimo misija netruko apaugti sunkiais įtarimais dėl galimos prekybos žmonėmis – šiuos įtarimus kurstė vaiko teisių apsaugos specialistus pasiekusi informacija, kad Lietuva tėra tarpinė vaikų stotelė ir esą būta ketinimų juos vežti toliau – į Ameriką ar Vokietiją.

Šią informaciją pirmiausia tyrė Vilniaus policijos kriminalistai, tačiau atlikę patikrinimą nusprendė ikiteisminio tyrimo nepradėti. Generalinė prokuratūra šį policijos sprendimą panaikino ir balandį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos vaikais. Teisėsauga yra pradėjusi dar vieną tyrimą, apie kurį jokios informacijos kol kas neteikia. Neoficialiomis žiniomis, šis tyrimas susijęs su kai kurių „Perlinkos“ vaikų skundais dėl patirto spaudimo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Generalinė prokuratūra
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Generalinė prokuratūra

Į Lietuvą atvežtų „Perlinkos“ vaikų namų situacija buvo sulaukusi ir Europos Komisijos atstovų, taip pat ir Lietuvos bei Ukrainos socialinės apsaugos ministrių dėmesio.

Ukrainos signalų apie ketinimus susigrąžinti „Perlinkos“ vaikus, kilus įtampoms Lietuvoje, mūsų šalies institucijos buvo sulaukusios dar balandį. Vaiko teisių apsaugos specialistai tąkart svarstė, jog vaikų grįžimą gali stabdyti teisėsaugos pradėtas tyrimas.

Tačiau šįkart Generalinė prokuratūra davė leidimą išvežti vaikus iš Lietuvos, nes glaudžiai bendradariauja su Ukrainos instiucijomis ir yra atlikusi visus reikalingus veiksmus.

„Iki paskutinės minutės abi prokuratūros bendradarbiavo dėl vaikų apklausų, nes prijungė tą antrąjį tyrimą dėl galimo tokio smurtavimo jau viduje vaikų prieš mergaites, kurios pasisakė prieš buvusį globėją. Jei reiėks dar apklausti, Ukrainos pusė užtirkino, kad sudarys galimybes apklausti nuotoliu“, – sakė V. Augienė.

„Perlinkos“ vadovas Aleksandras Lobanovas Ukrainos institucijų nuo vaikų globos nušalintas nuo liepos 1 dienos, teisėsauga įtarimų kol kas niekam nėra pareiškusi.

A.Lobanovas neigia, jog anksčiau būta ketinimų išvežti vaikus toliau į Vakarus, o versijas apie galimą prekybą vaikais vadina šmeižtu ir žada bylinėtis dėl garbės ir orumo teismuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius