-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranietis Reza Salehi ketina pripratinti lietuvius prie datulių

Iš Irano emigruoja daug žmonių. Vienas jų – Reza Salehi. „Irane savo talentu nieko nepasieksi“, – sako vyras, būtent todėl atvykęs į Lietuvą.
Reza Salehi
Reza Salehi / Asm. archyvo nuotr.
Temos: 1 Iranas

„Man nepatiko gyventi Irane. Ten net skųstis kažkuo sunku“, – pasakojo vyras, į Lietuvą atvykęs daugiau nei prieš 10 mėnesių.

Jis svarstė, ar nepasirinkus emigracijai Kanados, bet nutarė įsikurti Lietuvoje – iš Vilniaus Rezai patogiau važinėti į Iraną, kur gyvena jo tėvas ir seserys.

Be to, Reza į Lietuvą atvyko kurti verslo, o tam čia, pasak jo, sukurtos geros sąlygos.

„Vienas mano draugų pasiūlė man atvykti į Lietuvą. Atvykau čia trumpam, bet, praleidęs čia dvi savaites, nusprendžiau pasilikti. Aš paskaičiau apie Lietuvą, apie rinką. Man ji pasirodė patraukli – maža valstybė, mažiau gyventojų. Tikiu, kad čia yra labai daug galimybių verslui, ne taip kaip Vakarų Europos valstybėse“, – pabrėžė Reza.

Lietuvoje, ne taip seniai išsilaisvinusioje iš Sovietų Sąjungos gniaužtų, esą nuveikti galima daugiau. Reza šiuo metu tiria, kaip, kur ir kam galėtų pardavinėti džiovintus vaisius, prieskonius, datules.

„Čia žmonės per daug nesigardžiuoja datulėmis. O tai juk yra vienas geriausių vaisių. Irane auga apie 14 skirtingų rūšių datulių. Maždaug 5-6 rūšys pasiekia Lietuvą ir kitas Europos šalis“, – pasakojo Reza.

Jau greitai prekybos centruose jis pasiūlys degustuoti įvairius produktus iš Irano, o po mėnesio kito datulės ir kiti produktai turėtų atsirasti ir prekyboje.

„Lietuva – šalta valstybė, po vasaros čia nebebūna daug saulės, todėl datulės gali būti geras pasirinkimas, nes jos duoda daug energijos, jos yra labai sveikos, natūralios. Jos nėra labai brangios. Norime, kad šie produktai atsidurtų žmonių vartojimo krepšelyje“, – sakė vyras.

Jis yra virėjas, todėl nuolat daug kalba apie sveiką mitybą, organizmui naudingus produktus. Pasak Rezos, šalyje, kur mažai saulės, žmonės mėgsta suvalgyti energijos teikiantį produktą. Pavyzdžiui, šokoladą. Tačiau, kai žmogus neturi pinigų, jis renkasi pigų, prastą šokoladą ir taip sau tik pakenkia. Šokoladą galėtų pakeisti datulės, kurios yra labai maistingos, o kainuoja nedaug.

„Mes norime, kad žmonės suprastų, kokie tai yra geri produktai, kad jie naudingi organizmui“, – sakė Reza.

Jis yra vegetaras ir sunkiai randa vegetariškiem patiekalams reikalingų produktų. Rezos manymu, greičiausiai taip gyvena ir vietiniai vegetarai, todėl nori jiems pasiūlyti kuo įvairesnių produktų.

Asm. archyvo nuotr./Reza Salehi
Asm. archyvo nuotr./Reza Salehi

Iranas taip pat garsus emigracija

Reza pastebi Lietuvos ir Irano panašumą – iš abiejų valstybių emigruoja daug žmonių. Iraną esą palieka daug jaunų, talentingų, išsilavinusių žmonių.

„Kasmet daug jaunų, talentingų žmonių palieka šalį ir mokosi geriausiuose pasaulio universitetuose. Labai daug mūsų gyvena Kanadoje. Tai yra natūralu – jei tu esi išsilavinęs ir talentingas – keliauji į Kanadą. Dažniausiai išvykstama dėl to, kad tu negali lengvai kilti karjeros laiptais. Karjerą lemia ne tavo talentas. Tai yra pagrindinė priežastis. Kita priežastis – ekonomikos situacija Irane yra tikrai bloga. Žmonės ieško geros ateities sau“, – pasakojo iranietis.

Apie išvykimą iš Irano Reza galvojo nuo pat universiteto baigimo.

„Bet tada vedžiau ir pakeičiau savo nuomonę. Tik maždaug prieš penkerius metus aš išsiskyriau, stengiausi pakeisti gyvenamąją vietą, darbą. Norėjau važiuoti į Kanadą, bet ji labai toli – kitame pasaulio kampe. Neplanuoju kada nors grįžti į Iraną. Man nepatinka gyventi valstybėje, kur valdžia yra religinga. Aš nusprendžiau gyventi čia, nes manau, kad čia galiu sukurti savo ateitį“, – sakė vyras.

Lietuvoje jis ketina gyventi ilgai. Tiesa, jei reikėtų išvykti, į Iraną jis negrįžtų – greičiausiai rinktųsi Daniją, kurią sako labai mėgstantis.

Tačiau Lietuvoje jam patinka labiau, nepriklausomai nuo to, kad čia yra daug nacionalistų.

„Aš, pavyzdžiui, nesu nacionalistas. Aš galvoju, kad nacionalizmas kursto pykčius. Lietuviai – dideli nacionalistai. Bet man įdomu, ką jie galvoja. Ką galvoja nacionalistai, ką galvoja rasistai. Aš stengiuosi niekaip jų nekurstyti“, – sakė Reza.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius