-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonas Kensaku Shioya: po 10 metų Lietuva bus palankesnė užsieniečiams

Kensaku Shioya baigė televizijos techniko studijas Tokijuje, Fukuoka retransliacijos centre, vėliau stažavosi Jungtinėse Amerikos Valstijose, nuo 2006 m. persikėlė gyventi į Kauną. „Man patiko mano gyvenimas ir kūrybos galimybės Tokijuje, bet norėjosi ko nors unikalaus. Ieškodamas naujų vietų kūrybai nusprendžiau atvykti į Europą, bet ne į tokius didelius miestus, kaip Paryžius ar Londonas, o į miestus iš buvusios Sovietų sąjungos šalių. Taip atsidūriau Lietuvoje“, – savo atvykimo priežastis dėstė fotomenininkas.
Fotomenininkas Kensaku Shioya iš Japonijos
Fotomenininkas Kensaku Shioya iš Japonijos

Nelengva pradžia

Kensaku Shioya 2007-aisiais Lietuvoje pradėjo savo verslą. Japono įkurta UAB „Studio Aika“ teikia fotografijos, videografijos, meno verslo planavimo bei kitas su tarptautiniu verslu Japonijoje ir Lietuvoje (ES) susijusias paslaugas. Tačiau vyras pripažįsta, jog pradžia nebuvo lengva. Tekdavo varstyti daugybę durų, pildyti dokumentų. Japonijoje viskas – kur kas paprasčiau ir greičiau.

„Lietuvoje pritapti ir įsitvirtinti man labiausiai padėjo draugai, turiu jų daug Kaune. Jie manimi rūpinosi, žinojau, kad pagelbės bet kokiu klausimu. Didesnė problema nei kalbos barjeras man buvo lietuvių gyvenimo būdas. Jie labai uždari, pasyvūs, nelinkę prisileisti užsieniečių“, – mintimis apie adaptacijos Lietuvoje periodo problemas dalinasi vyras, pasakodamas, kad labiausiai jį džiugina galimybė kurti meną, išreikšti save fotografijoje.

Džiugina menas

Kensaku neįsivaizduoja savo gyvenimo be fotografijos, savo darbuose vyras sako norįs Japoniją rodyti tokią, kokia ji yra, – ne stereotipišką, kokią svetimšalis yra įpratęs matyti mene, per televiziją. Taip pat jis nori atskleisti ir nepagražintą Lietuvos realybę.

K.Shioya vaizduojami objektai yra tikri nakties veidai, nudažyti jų pačių unikaliomis spalvomis, kurios persipina ir iškyla nenublukintoje šviesoje. Menininkas fotografuoja naudodamas naktinio matymo kamerą su įmontuotu infraraudonųjų spindulių jutikliu, tokiu būdu išgaudamas ypatingą efektą. Šiuo metu kino teatre „Skalvija“ yra eksponuojama japono fotografijų paroda „Cross L&T“.

Ateities Lietuva

Paklaustas, kur vyras mato savo gyvenimą ateityje, japonas surimtėja. „Iš pradžių, kai tik atvykau į Lietuvą, mane žavėjo jos gamta, aplinka, architektūra, miestai. Tai teikė man įkvėpimo kurti meną, tačiau dabar viskas jau tapo pernelyg įprasta. Man nekeista, kad jauni žmonės išvyksta iš čia.

Savo ateities su Lietuva nesieju, nors norėčiau kažką turėti čia. Bet mano verslui čia per sunku išsilaikyti ir plėtotis. Šalis per maža ir nepakankamai inovatyvi. Tai ypač trukdo menui. Bet manau, kad po dešimties metų viskas pasikeis. Į Lietuvą sugrįš dabar ateitį užsienyje kuriantys žmonės, atneš naujų idėjų, naujų vėjų. Tada šalis bus palankesnė užsieniečiams“, – mintimis apie savo bei Lietuvos ateitį dalinasi vyras, neketinantis čia užsibūti, tačiau norintis palaikyti ryšį su mūsų šalimi.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius