-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinas Yuan Yue: savo ateitį sieju su Lietuva

Prieš trejetą metų į Lietuvą dirbti atvykęs kinas Yuan Yue spėjo pakeisti ne vieną darbo vietą ir pagyventi beveik visuose šalies didmiesčiuose. Tačiau nepaisydamas visų sunkumų, su kuriais teko susidurti, vyras sako matantis savo ateitį tik Lietuvoje.
Yuan Yue nenori niekur vykti iš Lietuvos.
Yuan Yue nenori niekur vykti iš Lietuvos.

Pakvietė draugai

Iš Kinijos miesto Harbin kilusiam, Heilongjiang kolegijoje virėjo amato išmokusiam Yuan į Lietuvą atvykti pasiūlė draugai, dirbę rytietiško maisto restoranuose. „Jau ne vienerius metus čia gyvenantys mano draugai pasakė, kad jūsų šalyje reikalingi geri kinų virtuvės šefai. Taip pat kolegos užsiminė, jog čia galima gerai užsidirbti. Aš nedvejodamas sutikau, juolab kad nebuvau matęs Lietuvos, vykau kaip į egzotišką šalį“, – pasakoja Yuan, šiuo metu dirbantis Klaipėdoje esančiame kinų maisto restorane „Čanas“.

Pagyvenęs ir padirbęs Vilniuje, Šiauliuose, Panevėžyje, virėjo karjeros aukštumas mūsų šalyje vyras pasiekė dirbdamas Šventojoje. Yuan pasakoja, kad tuomet uždirbdavo porą šimtų litų per dieną.

Tačiau kinas visada puoselėjo svajonę gyventi ir dirbti Vilniuje, kur dar kartą mėginti laimės atvyko po itin sėkmingų darbų Šventojoje. Yuan teko nusivilti, čia jis nesulaukė nei pasiūlymų dirbti prašmatnesniame kinų restorane, nei įspūdingo atlyginimo, prie kurio jau buvo spėjęs priprasti. Tad vyras patraukė atgal į pajūrį, šįkart – į Klaipėdą. Uostamiestyje gyvenantis dirbantis Y.Yue sako, kad yra patenkintas tiek darbu, tiek gaunamomis pajamomis, kurių dalį siunčia į Kiniją ten pasilikusiems šeimos nariams.

Neaplenkė problemos

Yuan Yue darbe
Yuan Yue darbe

Mėgstantis bendrauti kinas sako, kad mėgina kuo geriau išmokti lietuvių kalbą: „Kai atvažiavau į Lietuvą, sunkiausia man buvo dėl kalbos. Nors tarp mūsų šalių kultūrų yra daugybė skirtumų, sudarančių nepatogumus, didžiausia problema man buvo kalba. Pradžioje man padėdavo draugai, kurie anksčiau atvyko į Lietuvą ir jau galėjo susikalbėti lietuviškai. Jų pagalba buvo reikalingiausia ieškant darbo, būsto. Nemokėdamas kalbos jaučiausi labai nesaugus“, – pasakoja Y.Yue. Dabar vyras jau gali susišnekėti lietuviškai, pramoko netgi rašyti ir sako, jog tai atvėrė jam kur kas platesnius kelius darbo rinkoje.

Yuan taip pat pamini ir dar vieną sunkumų sukėlusį aspektą – teisinės sistemos skirtumus šalyse. Vyras pasakoja nustebęs, kiek institucijų koridorių tenka praeiti, durų praverti ir dokumentų užpildyti, siekiant teisėtai apsigyventi šalyje. Tačiau sako manantis, kad su panašiais sunkumais tektų susidurti bandant apsigyventi bei įsidarbinti ir kai kuriose kitose šalyse.

Ateities vizija

Lietuva labai sužavėjo Y.Yue savo gamta, kultūra ir žmonėmis. „Lietuviai yra labai mieli, paslaugūs ir svetingi žmonės. Jie ne kartą man padėjo ir žinau, kad visada yra pasirengę tai padaryti, – džiaugiasi vyras. – Į Lietuvą atvažiavęs pažinojau tik keletą savo tautiečių, dabar turiu daugybę draugų, su kuriais smagiai leidžiu laiką. Mėgstu draugus palepinti kinų virtuvės patiekalais, pavaišinti geru vynu.“

Lietuviai yra labai mieli, paslaugūs ir svetingi žmonės. Jie ne kartą man padėjo ir žinau, kad visada yra pasirengę tai padaryti, – džiaugiasi vyras.

Tą patvirtina ir su juo Šventojoje susipažinusi bei drauge dirbusi lietuvė Dovilė: „Yuan yra labai draugiškas, paslaugus, vaišingas. Jis labai mėgsta bendrauti, stengiasi tobulinti savo lietuvių kalbos žinias, kad tik galėtų užmegzti kuo daugiau ryšių su lietuviais, susirasti draugų.“

„Man netgi labai patinka lietuviška virtuvė, tik tie jūsų spirgučiai ant cepelinų yra kiek per riebūs. Kinų maisto beveik nebevalgau, jis man yra gerokai pabodęs, o štai lietuviška virtuvė vis dar žavi. Bandau išmokti pasigaminti kuo daugiau lietuviškų patiekalų. Atostogaudamas Kinijoje, visuomet bandau pademonstruoti jūsų virtuvės valgius savo šeimai ir draugams“, – entuziastingai kalba vyras. „Prisipažinsiu, man labai patinka tamsus lietuviškas alus ir kepta duona su sūriu. Tai yra mano silpnybė“, – prasitaria Yuan.

Paklaustas, su kuria šalimi – Kinija ar Lietuva, vyras sieja savo ateitį, Yuan nedvejodamas atsako, kad tik su Lietuva. „Čia man gera gyventi. Jau turiu draugų, dirbu mėgstamą darbą, manęs aplankyti atvykstantiems draugams iš Kinijos jau galiu aprodyti lankomiausias ir man mieliausias šalies vietas. Su malonumu tai darau, nes didžiuojuosi Lietuva, jos aplinka“, – mintimis dalinasi Yuan, pabrėždamas tai, kad jo svajonių miestas yra Vilnius, į kurį tikisi kuo greičiau sugrįžti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius