-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje gyvenantis nigerietis žavisi mūsų šalimi, geranoriškais žmonėmis, Kaune jis susirado ir mylimąją

Jei nigerietis Jeremiah Ajisope'as suprastų lietuviškai, jį labai nustebintų nuolatiniai lietuvių skundai ir nepasitenkinimas savo šalimi. Kaune studijuojančiam juodaodžiui čia patinka viskas, o labiausiai – žmonės ir jo mylimoji lietuvė Greta.
Jeremiah Ajisope'as
Jeremiah Ajisope'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į Aleksandro Stulginskio universitetą (ASU) dvidešimtmetis J.Ajisope'as, kurį visi vadina tiesiog Jerry'iu, iš gimtosios Nigerijos atvyko prieš penkis mėnesius. Jis per ketverius studijų metus įgis viešojo administravimo bakalauro laipsnį.

„Tėvai norėjo, kad aš ir mano jaunesnysis brolis studijuotume užsienyje (brolis studijuoja JAV, – red. past.) ir ten įgytume žinių, o vėliau jas panaudotume grįžę į savo šalį. Prieš atvykdamas į Lietuvą, baigiau studijas Kipre. Dar tebesimokydamas Kipre iš draugo sužinojau apie Lietuvą. Internete pasidomėjau šia šalimi ir nusprendžiau pabandyti įstoti į ASU“, – pasakojo afrikietis.

Vos atvykusį į Lietuvą, jį iš karto sužavėjo paslaugūs, draugiški žmonės. Jie naktį ne į tą vietą atvažiavusiam vaikinui padėjo susirasti reikiamą bendrabutį, persinešti daiktus. „Kipre taip niekas nesielgtų“, – sulygino J.Ajisope'as.

Nuolat besišypsantis, smalsus ir bendrauti mėgstantis svetimšalis iškarto įsisuko į universiteto bendruomenės gyvenimą. Netrukus jis susirado daug užsieniečių ir lietuvių draugų, pradėjo dainuoti ASU chore, lankytis studentiškuose renginiuose.

Jerry'io žavesiui neatsispyrė ir būsimoji medikė lietuvė Greta. Prieš keletą mėnesių užsimezgusi draugystė greitai peraugo į rimtesnius santykius.

Pragyvenimas – nebrangus

„Taip gera studijuoti ir būti čia. Mane supa puikūs, gražūs, gerai nusiteikę ir draugiški žmonės. Lietuviai yra patys puikiausi žmonės, kuriuos esu sutikęs. Studijų kokybė gera. Dėstytojai taip pat yra puikūs. Su jais bendrauti labai lengva – gali drąsiai klausti, kas yra neaišku. Manau, kad čia trumpesniam laikui atvykę „Erasmus“ studentai nenori taip greitai išvykti“, – emocingai kalbėjo didžiausiame Nigerijos mieste Lagose gimęs vaikinas.

Čia studijuoti ir gyventi afrikiečiui yra pigiau

Tiesa, jis neslėpė, kad svarbus argumentas atvykti į Kauną buvo sąlyginai nedidelė studijų kaina ir nebrangus pragyvenimas. „Čia studijuoti ir gyventi afrikiečiui yra pigiau. Žinoma, aš negaliu kalbėti visų užsienio studentų vardu, tačiau man pragyvenimas Lietuvoje neatrodo brangus. Ypač, palyginus su Kipru“, – atviravo nigerietis.

Kol kas jis nežino, kaip susiklostys jo likimas po bakalauro studijų. Jis norėtų įgyti magistro laipsnį Anglijoje arba JAV, o galbūt – pratęs studijas Lietuvoje.

Nepatinka tik šaltis

Komplimentus mūsų šaliai žarstančio Jerry'io „15min“ žurnalistai paprašė įvardinti, o kas gi vis dėlto Lietuvoje jam nepatinka.

„Ar patinka daugeliui užsieniečių „per sunkus“ lietuviškas maistas?“ – nusprendėme padėti susimąsčiusiam  vaikinui. „Cepelinai! Taip, esu ragavęs lietuviško maisto. Buvome nuėję į lietuviško maisto restoraną. Man jis patiko, esu tiesiog priverstas mėgti lietuvišką maistą“, – juokėsi užsienietis.

„Ar nepajutote priekabių dėl kitokios odos spalvos“, – toliau kamantinėjome J.Ajisope'ą. ASU pirmakursio teigimu, per penkis mėnesius jis Kaune jokių rasizmo apraiškų nepastebėjo. Jam žmonės gatvėse pasirodė esantys laisvi, laimingi. „Čia nėra suvaržymų, vyksta normalus gyvenimas. Jei nori nueiti į barą išgerti, nereikia jo ilgai ieškoti“, – pastebėjo afrikietis.

Jį taip pat maloniai nustebino jaunų lietuvių anglų kalbos žinios. Esą beveik su visais, kitaip nei Ispanijoje, Turkijoje, Egipte, Kipre ar Graikijoje, galima laisvai susikalbėti angliškai.

„Afrikiečiai visada svajoja pamatyti ir paliesti sniegą, nes, bent jau Nigerijoje, jo nebūna. Man taip pat patinka sniegas, tačiau nuolatinis šaltis – nelabai. Nes tuomet visi laiką mieliau leidžia viduje, o ne lauke“, – pagaliau vieną nedaugelio Lietuvoje nelabai patinkančių dalykų įvardijo pašnekovas.

Chore dainuoja lietuviškai

Dar prieš nuspręsdamas studijuoti A.Stulginskio universitete, Jerry'is internete sužinojo, kad lietuvė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana yra viena garsiausių dabartinių pasaulio operos dainininkių. Tai jį labai sudomino, nes muzikalioje šeimoje gimęs vaikinas ir pats mėgsta dainuoti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jeremiah Ajisope'as ir Greta
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jeremiah Ajisope'as ir Greta

„Mano tėvas labai gerai grojo saksofonu, mama dainavo bažnyčios chore. Kai augau, mūsų svetainėje stovėjo pianinas. Aš dainavau chore. Tačiau vėliau, kai išvykau į Kiprą, mano muzikavimas nutrūko. Ten nebuvo lengva socializuotis“, – prisipažino nigerietis.

Todėl jis labai nudžiugo, kai užsieniečių vakaronėje iš vieno ASU vadovų sužinojo, kad universitete  veikia choras. „Nors perspėjo, kad dainuojama lietuviškai, atsakiau, kad man tai nėra problema, nes aš girdžiu melodiją. Be to, įdomu išmokti dainos žodžius kita kalba“, – sakė laisvai ir iš širdies dainuojantis Jerry'is. Po surengtos perklausos, jis tapo choro tenoru.    

Nors išmokti dainuoti lietuviškai nebuvo lengva, lietuvių kalba vaikinui nepasirodė labai sudėtinga: „Turiu nuojautą, kad ją išmoksiu.“ Lietuviškai jis dar nesupranta beveik nieko, tačiau tikina, jog šią kalbą jau atpažintų vos išgirdęs bet kuriame pasaulio kampelyje.

Stebėjo „Žalgirio“ rungtynes

Lietuvoje studijuojančio nigeriečio savaitės – panašios viena į kitą. Darbo dienomis jis kasryt skuba į universitetą. Ketvirtadieniais eina į bažnyčią, nes yra praktikuojantis krikščionis, kiekvieną rytą pradedantis malda ir Biblijos skaitymu. Penktadienio vakarai skirti draugams, su kuriais aplanko klubus. Šeštadieniais studijuoja namuose, o sekmadieniais apmąsto, kas įvyko per  prabėgusią savaitę, nueina apsipirkti.

Vaikinas dėl įtemptos dienotvarkės dar nespėjo aplankyti kitų Lietuvos miestų, nuvykti į pajūrį, tačiau jau lankėsi Kauno arenoje, kurioje stebėjo „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA krepšinio komandų Eurolygos susitikimą.

„Be abejo, žinau, kad populiariausia sporto šaka Lietuvoje yra krepšinis. Neseniai pirmą kartą gyvenime gyvai mačiau oficialias tarptautines krepšinio varžybas. Man labai patiko būti arenoje, apėmė geros emocijos.

Nors nesu labai linkęs į sportą, man patikdavo vaikystėje žaisti krepšinį. O futbolu nelabai domiuosi,  nors ši sporto šaka mano šalyje labai populiari. Nesu pamišęs dėl krepšinio, tačiau jis man artimesnis nei futbolas“, – atskleidė J.Ajisope'as.

Kaune sutiko mylimąją

Jerry'is prisipažino kartais sulaukiantis ASU studijuojančių užsieniečių priekaištų, esą per mažai bendraująs su jais. Viena svarbiausių priežasčių, kodėl vaikinas daugiau laiko praleidžia su lietuviais, – jo širdies draugė lietuvė Greta.

„Su ja susipažinome viename vakarėlyje, kuriame dalyvavo daug „Erasmus“ studentų. Kartu šokome, susidraugavome. Vėliau kažkas įvyko ir tapome dar artimesni. Nežinau, kaip bus ateityje. Tiesiog dabar esame daugiau nei draugai, esame laimingi būdami kartu“, – neslėpdamas šypsenos pasakojo afrikietis.

Jis pasakojo, kad Greta studijuoja mediciną Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir moka anglų kalbą turbūt geriau nei jis pats.

„Mes kalbamės apie pačius įvairiausius dalykus. Ji man papasakoja šiek tiek ir apie politinę situaciją, svarbiausius šalyje vykstančius įvykius. Ji yra labai protinga, bendraudamas iš jos išmokstu ir sužinau labai daug“, – susižavėjimo savo mergina neslėpė būsimasis viešojo administravimo specialistas.

Gimtasis miestas – tris kartus didesnis už Lietuvą

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jeremiah Ajisope'as
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jeremiah Ajisope'as

20-metis Jeremiah Ajisope'as gimė didžiausiame Nigerijos ir antrame pagal dydį Afrikos mieste Lagose, kuriame gyvena tris kartus daugiau žmonių (9,2 mln.) nei Lietuvoje. Lagosas yra vienas svarbiausių Afrikos ekonomikos, kultūros ir politikos centrų.

Vakarų Afrikoje įsikūrusioje Nigerijoje gyvena apie 170 mln. skirtingų rasių, tautybių, kultūrų, religijų žmonių. Šalyje kalbama apie 500 kalbų.

Šalyje gyvenimo sąlygos ir medicininis aptarnavimas yra prastos kokybės. Vidutinė žmogaus gyvenimo trukmė – 47 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius