Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistanietis Adilas Qayyumas: nepažįstu piktų lietuvių

26-erių Adilas Qayyumas į Lietuvą atvyko 2010 metais. Vaikinas tikina, kad Lietuva jam patinka, nors ir smarkiai skiriasi nuo gimtojo Pakistano. Tačiau likti čia neketina – po magistro studijų žada grįžti namo.
Adilas
Adilas / Asm. archyvo nuotr.

Inžinerijos studentas Adilas daugiausia laiko leidžia su draugais iš Turkijos, Azerbaidžano, Libano, Sirijos, Egipto ir Tadžikistano.

„Kai turime laisvo laiko, kartu gaminame valgyti, žaidžiame šachmatais, kortomis, diskutuojame įvairiomis temomis, kartais netgi apie politiką“, – pasakojo jaunuolis.

Žemės valanda, Islamabadas
„Žemės valanda“, Islamabadas

Jis turi ir lietuvių draugų, kuriais kartais stebisi: „Lietuviai visada nekantrauja surengti vakarėlį su alkoholiu. Todėl jie dažniausiai paprastuose susibūrimuose nedalyvauja – vakarėlis jiems ne vakarėlis, jei jame nėra alaus ar degtinės.“

Laisvalaikį vaikinas leidžia skaitydamas knygas, žaisdamas kriketą.

„Aš ilgiuosi namų. Ypač ilgiuosi svetingų žmonių. Visi Lietuvoje emociškai šalti“, – pasakojo  Adilas.

Lietuviai kenčia vienatvę

Jau kelerius metus Lietuvoje gyvenantis pakistanietis pastebėjo, kad lietuviai yra vieniši žmonės, dažnai serga depresija.

Asm. archyvo nuotr./Adilas
Asm. archyvo nuotr./Adilas

„Žmonės gyvena vieni. Pastebėjau, kad dėl to jie kenčia vienatvę, neretai serga depresija“, – pasakojo jaunuolis.

Jam pasirodė įdomu, kad lietuviai gyvena atskirai nuo tėvų ir juos dažniausiai aplanko per šventes.

„Pakistane žmonės laiką su savo tėvais leidžia net ir, pavyzdžiui, po vestuvių. Jei namas per mažas, yra statomas didesnis, kuriame galėtų gyventi žmona, vaikai, tėvai. Nesakau, kad mes gyvename geriau, tiesiog noriu pabrėžti kultūrinius skirtumus. Bet manau, kad Lietuvoje ir savižudybių daug būtent dėl to vienišumo“, – sakė Adilas.

Jo teigimu, Pakistane, priešingai nei Lietuvoje, žmonės nesuserga depresija dėl finansinių problemų.

„Mes, pakistaniečiai, išmokstame daug dalykų gyvendami su savo tėvais, kurie turi daug gyvenimiškos patirties. Jie mus įkvepia“, – pasakojo vaikinas.

Studijuoti į Lietuvą atvykęs vaikinas tikina niekada nesusidūręs su stereotipais: „Nepažįstu piktų žmonių. Žinau tik tiek, kad atvažiavau čia mokytis“, – sakė Adilas.

Mėgsta šaltibarščius

Skirtingos kultūros – skirtingi ir patiekalai. Adilo teigimu, lietuviškas maistas nė iš tolo nepanašus į pakistanietišką. Tačiau gana skanus. Vaikinas tikina mėgstantis šaltibarščius, įvairius šalyje gaminamus pyragus.

„Pakistanietiškas maistas labai įvairus, net sunku išskirti populiariausius nacionalinius patiekalus. Pagrindinis nacionalinis patiekalas yra  biryaani – jis gaminamas iš ryžių, avienos ir skirtingų prieskonių, kurie suteikia patiekalui ypatingą skonį ir kvapą“, – pasakojo Adilas.

„Biryani“ troškinys
Receptas: „Biryani“ troškinys
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 34
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 1.00 kg (ožio)
Alyvuogių aliejus: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt. (ir kepinti svogūnų žiedai)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (smulkintas)
Česnakai: 1.00 arbat. š. (smulkintas)
Jogurtas: 100.00 g (natūralus)
Aitrioji paprika: 4.00 vnt. (1 arbat. š. smulkintos džiovintos ir 4 ilgos aitriosios paprikos, viena jų – supjaustyta)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. džiovintos ir ryšelis smulkintų)
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 4.00 vnt.
Kardamonas: 17.00 vnt. (14 žaliojo kardamono ankščių ir 3 rudojo kardamono ankštys)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 10.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 8.00 vnt. (malti pipirų grūdeliai)
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Ryžiai: 500.00 g (mirkyti basmati)
Krokas (piene mirkytas): 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Mėtos: 1.00 vnt. (ryšelis smulkintų)
Razinos: 25.00 g (besėklės)
Migdolai: 25.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite svogūnus, kol jie pasidarys tamsaus aukso spalvos. Įdėkite ožio mėsą ir kepkite kelias minutes.
  2. Sumaišykite imbierą ir česnaką, įdėkite jogurto, smulkintus prieskonius, nesmulkintus prieskonius (atidėkite 8 kardamono ankštis ryžiams), lauro lapus, slyvas, druską ir pipirus. Sudėkite visas aitriąsias paprikas ir įpilkite 250 ml vandens. Uždenkite keptuvę ir leiskite lėtai virti 45 min.
  3. Tuo metu išvirkite bulves. Virkite ryžius su kardamonu. Įdėkite pusę virtų ryžių į indą. Įpilkite krokų pieną ir maišykite, kol visi ryžiai pageltonuos.
  4. Sumaišykite smulkintus pomidorus, kalendrą, mėtas ir smulkintą žalią aitriąją papriką. Trečdalį mišinio įdėkite į indą su mėsa. Virkite dar 5-10 min.
  5. Pusę paprastų ryžių padėkite ant lėkštės. Uždėkite mėsą. Ant viršaus uždėkite ryžius su krokų pienu ir apibarstykite pomidorų mišiniu.
  6. Ant viršaus uždėkite bulves, ploną sluoksnį paprastų ryžių ir ryžių su krokų pienu. Padenkite svogūnų žiedais.
  7. Ant viršaus uždėkite likusius pomidorus, pabarstykite razinomis ir riešutais. Patiekite nedelsdami.  
Suskleisti

Kitas populiarus Pakistano patiekalas – roti. Jis yra valgomas kasdien. Ruošiamas iš miltų, daržovių, vištienos, avienos arba jautienos. Patiekalas panašus į blynus.

Adilui labiausiai patinka biryaani, tad šio patiekalo receptu ir dalijasi.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius