-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24

V.Sinkevičius apie migrantų krizę: „Dabar tikslas turi būti situacijos deeskalacija“

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, vertindamas padėtį dėl migrantų krizės, sako, kad tikslas šiuo metu turi būti situacijos deeskalavimas. Europos Sąjungai (ES) nusprendus plėsti sankcijas susisiekimo ir kelionių sektoriui, klausimas dėl sankcijų nukreipimo ir prieš daugiau sektorių, pasak V.Sinkevičiaus, šiuo metu yra ankstyvas.
Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Europos Sąjunga antradienį nusprendė įvesti sankcijų Baltarusijos bendrovei „Belavia“ ir tarptautinėms įmonėms, susijusioms su neteisėtu migrantų gabenimu.

Šį sankcijų paketą valstybės narės tvirtins artimiausiomis dienomis.

15min V.Sinkevičius taip pat tvirtino, kad šiuo metu vyksta „pilna komunikacija“ tarp Europos Komisijos ir Lietuvos, Lenkijos bei Latvijos.

– Europos Komisija (EK) pradėjo technines derybas su Baltarusija dėl migrantų repatrijavimo. Ką atsakytumėte kritikams, kurie teigia, kad tokiomis derybomis EK legitimizuoja Aliaksandro Lukašenkos režimą?

– Europos Komisija nepradėjo jokių derybų su pačiu A.Lukašenka. EK kalbasi su Jungtinių Tautų organizacijomis, kurios jau yra Baltarusijoje ir kurios dirba norėdamos užtikrinti, kad žmonėms būtų suteiktas humanitarinis koridorius, humanitarinė pagalba Baltarusijos teritorijoje. Europos Komisijos kalba visuomet buvo labai aiški: Baltarusija turi prisiimti atsakomybę už tuos žmones, kurie atvyko į Baltarusiją ir dabar yra ten įkalinti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

– Kodėl Europos Komisija pradėjo technines derybas, prieš tai nepasikonsultavusi su Lietuva ir Lenkija? Šias derybas koordinuoti su regiono šalimis neseniai paragino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

– Procesas nuolat koordinuojamas. Tiek penktadienį EK prezidentės kabineto vadovas lankėsi Lietuvoje ir susitiko su atsakingais patarėjais, tiek EK prezidentė neseniai kalbėjosi su (Lietuvos. – aut. past.) prezidentu ir ministre pirmininke. Aš manau, kad yra nuolatinė komunikacija ir EK įsitraukimas jau dabar duoda labai puikių rezultatų deeskaluojant situaciją.

Man yra keista... Galbūt tos žinutės kažkiek pasimeta. Šiuo metu, kai mes kalbame, aš manau, kad yra visa komunikacija tarp Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Europos Komisijos.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

– Kada ir kokios naujos sankcijos bus įvestos Baltarusijai?

– EK priėmė paketą dėl aviacijos kompanijų, kurios galėtų būti įtraukiamos į juodąjį sąrašą, jei prisidėtų prie žmonių gabenimo, hibridinės atakos.

123RF.com nuotr./Europos Sąjungos vėliava
123RF.com nuotr./Europos Sąjungos vėliava

– Ar galima tikėtis daugiau sankcijų, kurios būtų nukreiptos ir į kitų sektorių, ne tik aviacijos, įmones?

– Pirmiausia, dėmesys turi būti nukreiptas į situacijos prie sienos deeskalaciją. Europos Komisija yra visiškai įsitraukusi, tiek kalbant su kilmės šalimis, tiek dėl galimo grįžimo. Kalbėti apie kažkokias dar papildomas sankcijas šiandien galbūt yra anksti. Manau, kad tikslas turi būti situacijos deeskalacija.

Ar, jūsų manymu, pasiteisino anksčiau įvestos sankcijos Baltarusijai? Kalbu apie ketvirtąjį sankcijų paketą.

– Pirmiausia, turime prisiminti, ko buvo siekiama – tai būtent politinių kalinių paleidimo. Aš suprantu, kad šiandien propagandinė žinutė yra labai smarkiai sutelkta. Aišku, kad A.Lukašenka ir jo režimas labai mielai leidžia žurnalistus į pasienį, kuriame jie sukūrė humanitarinę krizę, bet pamiršta leisti į kalėjimus, kur jie vis dar laiko opoziciją. Apie kai kuriuos žmones informacijos tiesiog nėra.

Šiuo atveju, be jokios abejonės, režimas įsikibęs laikosi savo ir pagrindo atšaukinėti sankcijas tikrai nebuvo, o ar jos pasiekė tikslą... Aš manau, kad jos pasiunčia labai aiškią žinią, jog toks elgesys netoleruotinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius