-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 19

A.Zuokas: Vilniaus valdžia neįgyvendino daugumos pažadų

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas sako, kad metus dirbanti naujoji sostinės valdžia neįgyvendino daugumos pažadų ir stabdė pirmtakų pažangias iniciatyvas.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Oranžiniai balionai, kurie gražia pažadų forma buvo dalijami prieš metus, deja, šiandien yra tuštoki“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė A.Zuokas, vadovaujantis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partijai.

Pasak buvusio mero, pagal ankstesnius planus, balandį turėjo įsikelti pirmieji Vilniaus technologijų parko valdytojai Sapiegų rūmuose, tačiau to nenutiko, nes naujoji valdžia sustabdė projektą ir jį atnaujino tik po kurio laiko – tai esą investuotojų planus nukėlė pusmečiui.

A.Zuoko teigimu, pagal ankstesnius planus, sutartis dėl Nacionalinio stadiono Šeškinėje statybų turėjo būti pasirašyta šių metų pradžioje.

„Sutarties nėra, konkursas nepaskelbtas, kada bus – šiandien niekas negalėtų atsakyti“, – kalbėjo buvęs meras.

Jis kritikavo Neries krantinės tvarkymo planus – ankstesnis projektas, kuriuo krantinės tvarkymui planuota pritraukti europinę paramą, esą buvo pakeistas į „higieninį projektą“. A.Zuokas taip pat priekaištavo dėl nutrauktos sutarties su modernios miesto apšvietimo sistemos rangovais. Anot jo, buvo išderinta ir šviesoforų reguliavimo sistema, o tai, jo nuomone, lėmė didesnes spūstis kai kuriose Vilniaus vietose.

A.Zuokas taip pat stebėjosi miesto vadovų pastabomis dėl sumažėjusios šilumos kainos vilniečiams, nors tai, jo teigimu, nuo savivaldybės sprendimų nepriklausė.

Anot jo, Vilnius vėluoja tvarkyti ir mokyklas, o 100 eurų parama lankantiems privačius darželius leido atpiginti paslaugas ir taip iki tol vaikus į privačius darželius leidusiems tėvams, bet nesukūrė daugiau vietų darželinukams. Pasak jo, sustabdyti ir naujo darželio Pilaitėje projektavimo darbai, jie nepradėti Balsiuose, kur planuotas savivaldybės darželis.

Jis turėjo priekaištų, jog nebuvo paskelbtas konkursas oranžinių dviračių terminalų plėtrai, kuris būtų leidęs įrengti 12 naujų dviračių nuomos terminalų.

„Vilnius – bene vienintelė sostinė, neabejoju, Europos Sąjungoje, kurioje neveikia moderni stebėjimo sistema gatvėse, – priekaištavo jis. – Įvertinant grėsmes, kurios šiuo metu yra, matome įvykius Prancūzijoje, Belgijoje, kitur, vaizdo kameros yra labai svarbi priemonė užkertant kelią ar tiriant galimus įvykius.“

A.Zuokas registravo projektą, kuriuo, sako, siekiantis vadovams priminti apie būtinybę iš naujo rengti anksčiau sustabdytą konkursą, jog mieste veiktų per keturios dešimtys, o ne kelios stebėjimo kameros.

Pasak jo, dar šių metų sausį turėjo mieste pasirodyti ir apie 100 naujų žemagrindžių autobusų, kuriuos valdytų privatus vežėjas, bet Vilniaus vadovai konkursą nutraukė ir tik dabar paskelbė apie naujo analogiško konkurso planus.

A.Zuokas pastabų turėjo ir dėl Vilniaus skolos – anot jo, Finansų ministerijos duomenimis, skola per metus išaugo 7 mln. eurų, o pradelstos daugiau nei 45 dienų skolos padidėjo 31 mln. eurų – nuo beveik 80 iki 111 mln. eurų.

„Taip atrodo šiandien žadėtas finansų tvarkymas: skolos didėja, pradelstos skolos paaugo trečdaliu, o šiandien (...) Vilniaus miesto taryba nori vėl papildomai skolintis ir didinti miesto skolas“, – piktinosi A.Zuokas.

Taip atrodo šiandien žadėtas finansų tvarkymas: skolos didėja, pradelstos skolos paaugo trečdaliu, o šiandien (...) Vilniaus miesto taryba nori vėl papildomai skolintis ir didinti miesto skolas, – A.Zuokas.

Jis pripažino matantis, kad į kai kurių įmonių vadovų postus skiriami valdantiesiems galbūt lojalūs asmenys, bet didesnių problemų dėl to neįžvelgė ir išsakė viltį, kad „tai bus profesionalūs ir sąžiningi žmonės“.

A.Zuokas taip pat sakė matantis, jog dalį jo kadencijoje pradėtų darbų Remigijaus Šimašiaus vadovaujama savivaldybė „nori tęsti ir tęsia“.

„Bet dalis darbų yra sustabdyta dėl, matyt, politinių sumetimų, kompetencijos trūkumo, dėl per mažo noro įsigilinti“, – kalbėjo buvęs miesto vadovas.

Dabartinis meras R.Šimašius A.Zuoko kritiką įvertino kaip „burbulų pūtimą“.

„Visi dirba savo darbą – ir aš, ir opozicija. Man tam tikra prasme yra keista, kai net praėjus metams nuo rinkimų buvęs meras pučia burbulus ir iš esmės taip supranta savo funkciją. Man truputėlį apmaudu“, – BNS sakė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius